Vjera Meditacije Mali vrapci
Meditacije Vjera

Mali vrapci

Primjetili ste ih? Svugdje su. Neugledne pak boje perja ali slatke glave i veselog cvrkuta koje bar meni, na jedan svojstven način dočarava život, živost. Vide se obično ne više od par vrabaca u grupi. Česti su “stanovnici” pjesama za djecu. Njihova “svađa” mami osmjeh na lice. No ovim malim bićima, daje se srazmjerno nemali prostor u Bibliji. Tako prizor usamljenog vrapca simbolizira veliku usamljenost i  izolaciju. U hramu se mogu kupiti kao žrtvene životinje ili za hranu najsiromašnih, za bagatelnu cijenu (Mt 10,29, Lk 12,6).

Isus koristi vrapca kao simbol koji je naizgled nebitan ali za koga se, kao i za sve stvorenje Bog duboko brine. Rekli bi smo biće beznačajno po svojoj veličini a opet bitno u procesu stvaranja. “Ne prodaje li se pet vrapčića za dva novčića? Pa ipak ni jednoga od njih Bog ne zaboravlja. A vama su i vlasi na glavi sve izbrojene. Ne bojte se! Vredniji ste nego mnogo vrabaca!«

Ako Bog pamti i ove neznatne ptice, kako neće čovjeka-najveće od Njegovih stvorenja.

Činjenica da će ova vrsta radije gladovati do smrti nego živjeti u zatočeništvu pokazuje njenu veliku ”srčanost”. Vrapci se prepoznaju kao simbol slobode ali i simbol poniznosti zbog jednostavnosti svog izgleda u poređenju sa drugim pticama. Odlikuju se još srazmjernom snagom, izdržljivošću i vitalnošću.  Lako se provlače kroz uske prostore a opet bez napora sljeću i na grane visokih krošnji. Biblijski autori povezuju ove atribute sa naporima duše da dostignu Nebo preko vjere i dobrih djela.

Kao što nam teleskop i mikroskop ukazuju da je u Božijim rukama red i dizajn u stvaranju i stvorenjima, od udaljenih planeta do poslednjeg insekta i bakterije tako nas i Biblija uči da postoje mudrost, poredak i dizajn u svim događajima svakodnevnog života. Ne postoje “šansa”, “sreća” i “slučaj” na kršćanskom putu jer je Bog iznad svega. I svi događaji djeluju zajedno za dobro kršćanina ili kako kaže sv. Pavao “Znamo pak da Bog u svemu na dobro surađuje s onima koji ga ljube, s onima koji su odlukom njegovom pozvani” (Rim, 8,28).

Da li zaista vjerujemo da smo vredniji od mnogo vrabaca? Ako danas nismo to u stanju pojmiti, pomolimo se za milost vjere i saznanja da nas Bog voli nemjerljivo više nego što mi to možemo i zamisliti.

 Izvori: reference.com; genebrooks.blogspot: gracegems.org; ferdinandbenedictines.blogspot

Slika: pixabay

Ivan Dodig

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.