Vjera Crkva Liturgija Velikog petka muke Gospodnje
Crkva Vjera

Liturgija Velikog petka muke Gospodnje

Današnje bogoslužje spominje se Kristove muke. Pratit ćemo krista na njegovu putu u smrt. Zatim ćemo zajednički s cijelom Crkvom molitit za sve one koji svojim trpljenjem nastavljaju Isusovu muku, za one koji joše ne poznaju neizrecivu Božju ljubav koju nam je posvjedočio u svom Sinu, za sav svijet koji je Isus došao spasiti.

Danas se ne posvećuje euharistija. Bogoslužje u last križa zamjenjuje sakramentalno slavlje Kristove žrtve. No pozvani smo da se sjedinimo s njegovim otajstvom, euharistijskim kruhom posvećenim jučer na misi večere Gospodnje.

Nema ulazne pjesme. Svećenik se prostre pred oltarom. Pokajnički čin svi obave u šutnji. Priznajemo Bogu svoje grijehe ali i grijehe cijelog svijeta koji je prouzrokovao smrt njegova Sina.

Prvi dio: Služba riječi

Iz 52, 13-53, 12: Za nas ostaje tajnom naročito trpljenje ljudi koje su nevini. Krist je umro zbog naših grijeha. Njegova nam muka ne tumači trpljenje, već nas uči kako da u trpljenju susretnemo njega i da to trpljenje nadvladamo. Potrebno nam je shvatiti da križni put može i mora postati put života.

Heb 4, 14-16; 5, 7-9: Krist je živio i trpio s nama i za nas. poput nas i on je htio odagnati se od trpljenja. No pred neizbježivim trljenjem on se ne opire. Od tada svaki čovjek koji trpi može se sjediniti s njegovom mukom te postići udio u njegovoj pobjedi.

Iv 18, 1-19, 42: “Ivanovo je svjedočanstvo istinito”, jer je on bio jedini učenik koji je uz Krista ostao na Kalvariji. No on poglavito očima vjere promatra Krista. Za njega je raspeti Isus Kralj, vječni Božji Sin. On je svjetlo koje rasvjetljuje sve one koji traže istinu. On nam razotkriva srce Boga koji nas ne želi osuditi već spasiti.

Sveopća molitva: Krist je došao među nas te živio, umro i uskrsnuo za sve ljude. Po Isus Kristu i mi sada molimo za sve ljude.

Drugi dio: Klanjanje svetom križu

Svećenik nam razotkriva i pokazuje križ, koji je sredstvo mučenja i smrti. No Krist je od njega učinio sredstvo našeg spasenja, znak života i nade.

Dok traje klanjanje, mogu se pjevati prijekori ili druge odgovarajuće pjesme. 

Treći dio: Sveta pričest

Današnje bogoslužje završava pričešću. Danas bolje shvaćamo da blagovati Kristovo tijelo znači uzeti udjela u njegovoj žrtvi – prihvatiti trpljenje iz ljubavi prema braći ljudima te tako s Krsitom širiti život u svijetu. Ne bježatai teškoćama i nevoljama, nego se otvoriti ljubavi i nju širiti među braćom te tako raditi na ujedninjenu svijeta koji je razdvojen grijehom.

Izvor: NEDJELJNI I BLAGDANSKI MISAL ZA NAROD; Kršćanska sadašnjost; Zagreb; 2004.

Foto: pixabay.com

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.