Vjera Crkva Liturgija Velikog četvrtka
Crkva Vjera

Liturgija Velikog četvrtka

Na Veliki četvrtak ujutro biskup u katedralnoj crkvi, okružen svojim svećenicima, blagoslovlje sveta ulja koja se upotrebljavaju kod slavljenja sakramenata. Tom prigodom svećenici obnavljaju svoja svećenička obećanja. Slavlje vazmenog otajstva počinje s misom Večere Gospodnje.

Misa posvete ulja

U različitim se sakramentima upotrebljavaju kao znak posvete i sveta ulja što se danas u misnom slavlju posvećuju. Samo ime Krist, hebrejski Mesija, po grčkom znači Pomazanik. I mi se po njemu nazivamo kršćani, to jest pomazanici, da svaki na svoj način, prema svom pozivu i redu, nastavljamo njegovo poslanje u svom vremenu.

Krist je po vjeri Crkve na jedinstven način svećenik, prorok i kralj. Snagom svetoga krsta svi vjernici – a na poseban način snagom svetoga reda izabrani i zaređeni služitelji Crkve – sudjeluju u toj Isusovoj svećeničkoj, proročkoj i kraljevskoj službi.

Misa večere Gospodnje

Kod ovog misnog slavlja slavimo posljenju Isusovu večeru: pozvani smo Gospodinovu stolu, kojemu je on nekada pozvao svoje apostole.

Za vrijeme te večere Isus je izgovorio veliku zahvalnu molitvu vazmene večere: Nema zajedništva bez zahvaljivanja Bogu, bez iskazivanja hvale njemu, stvoritelju i spasitelju.

Tog je dana Isus više puta uputio svojim apostolima ove riječi: Ljubite jednan drugoga kao što sam ja ljubio vas.

Nema zajedništva s Kristom ako kršćanska zajednica nije prisno povezana u služenju svim ljudima.

Te je večeri Isus ustanovio sakrament svoga tijela i svoje krvi. To je oporuka koju nam je ostavio uoči smrti.

Euharsitiju slavimo spominjući se svega što je Isus za nas učinio: njegova života, smrti i uskrsnuća.

Odstranimo od sebe sve što unosi podvojenost. Pomirimo se međusobno kako bismo primili Onoga koji nas je do kraja ljubio.

Izvor: NEDJELJNI I BLAGDANSKI MISAL ZA NAROD; Kršćanska sadašnjost; Zagreb; 2004.

Foto: Sacred Chrism Gallery

 

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.