Vjera Crkva Liturgija Velikog četvrtka
Crkva Vjera

Liturgija Velikog četvrtka

Na Veliki četvrtak ujutro biskup u katedralnoj crkvi, okružen svojim svećenicima, blagoslovlje sveta ulja koja se upotrebljavaju kod slavljenja sakramenata. Tom prigodom svećenici obnavljaju svoja svećenička obećanja. Slavlje vazmenog otajstva počinje s misom Večere Gospodnje.

Misa posvete ulja

U različitim se sakramentima upotrebljavaju kao znak posvete i sveta ulja što se danas u misnom slavlju posvećuju. Samo ime Krist, hebrejski Mesija, po grčkom znači Pomazanik. I mi se po njemu nazivamo kršćani, to jest pomazanici, da svaki na svoj način, prema svom pozivu i redu, nastavljamo njegovo poslanje u svom vremenu.

Krist je po vjeri Crkve na jedinstven način svećenik, prorok i kralj. Snagom svetoga krsta svi vjernici – a na poseban način snagom svetoga reda izabrani i zaređeni služitelji Crkve – sudjeluju u toj Isusovoj svećeničkoj, proročkoj i kraljevskoj službi.

Misa večere Gospodnje

Kod ovog misnog slavlja slavimo posljenju Isusovu večeru: pozvani smo Gospodinovu stolu, kojemu je on nekada pozvao svoje apostole.

Za vrijeme te večere Isus je izgovorio veliku zahvalnu molitvu vazmene večere: Nema zajedništva bez zahvaljivanja Bogu, bez iskazivanja hvale njemu, stvoritelju i spasitelju.

Tog je dana Isus više puta uputio svojim apostolima ove riječi: Ljubite jednan drugoga kao što sam ja ljubio vas.

Nema zajedništva s Kristom ako kršćanska zajednica nije prisno povezana u služenju svim ljudima.

Te je večeri Isus ustanovio sakrament svoga tijela i svoje krvi. To je oporuka koju nam je ostavio uoči smrti.

Euharsitiju slavimo spominjući se svega što je Isus za nas učinio: njegova života, smrti i uskrsnuća.

Odstranimo od sebe sve što unosi podvojenost. Pomirimo se međusobno kako bismo primili Onoga koji nas je do kraja ljubio.

Izvor: NEDJELJNI I BLAGDANSKI MISAL ZA NAROD; Kršćanska sadašnjost; Zagreb; 2004.

Foto: Sacred Chrism Gallery

 

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.