Vjera Crkva U Lionskoj biskupiji usvojene nove mjere protiv pedofilije
Crkva Vjera

U Lionskoj biskupiji usvojene nove mjere protiv pedofilije

U Lionu je 25. travnja održan skup na kojem je sudjelovalo svih 220 biskupijskih svećenika. Svećenici su na skupu raspravljali o borbi protiv pedofilije i spolnog zlostavljanja u Crkvi, potom su odredili nove pothvate za suzbijanje pedofilije, za saslušanja žrtava i za djelovanje. Kako prenosi agencija Sir, susret je organiziran po želji kardinala Barbarina. Proteklih je mjeseci pokrenuta istraga zbog „neprijavljivanja“ nekih slučajeva pedofilije za koje se okrivljuje dvojicu biskupijskih svećenika.

Važnost istine i pravde

Kardinal je u svom govoru istaknuo „da je biskupija pogriješila u vođenju i imenovanju nekih svećenika“. Stoga je istaknuo „važnost, da se žrtvama spolnih zlostavljanja od strane svećenika prizna pravo na istinu i pravednost. Žrtve trebaju računati na slušanje i na potporu biskupije“. Kardinal je ponovo istaknuo da biskupija ima „povjerenja u pravdu da utvrdi istinu u svim slučajevima gdje je izostala“. On je također potvrdio „svoje povjerenje u svećenike koji obavljaju svoje poslanje s velikom odanošću i u vjernosti svojem životnom statusu“.

Telefonska linija na raspolaganju žrtvama

Na tragu mjera koje su francuski biskupi nedavno usvojili, i lionska je biskupija, na svršetku skupa, pokrenula niz mjera: prva je otvaranje telefonskog broja za žrtve spolnoga zlostavljanja, koji će biti dostupan uvijek, danju i noću. Na pozive će odgovarati stručnjaci; psiholozi će biti na raspolaganju žrtvama, poštujući njihovu anonimnost, a ako osoba bude željela, moći će dogovoriti individualnu pratnju. Ako je pak potrebno, žrtva će biti praćena sve do podnošenja tužbe.

Ustanovljenje skupine stručnjaka

Biskupija je ustanovila „skupinu stručnjaka“ čiji su članovi sudac, psihijatar, psihoanalitičar, liječnik, stručnjak za kanonsko pravo, socijalni radnik i dva roditelja. Oni će zajedno s biskupijskim generalnim vikarom proučavati i analizirati slučajeve. Svećenici su odlučili pokrenuti radnje za bolju formaciju klera, ojačati prevenciju i pratnju svećenika te odrediti nova mjerila za imenovanje i primanje u svećeništvo.

Izvor. radiovatican.va

Foto: www.cath.ch

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.