Karmel Iz života Karmelskog Reda Laik u Crkvi – Karmelski svjetovni red – Svjedočanstvo s. Karmele Malenić OCDS
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Laik u Crkvi – Karmelski svjetovni red – Svjedočanstvo s. Karmele Malenić OCDS

U sklopu vjeronaučnih susreta u Novom Sadu, održan je večeras čas na temu „Laik u Crkvi – Karmelski svjetovni red“. Tom prigodom gosti časa su bili s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić r. Divić) i o. Zlatko od sv. Josipa Žuvela OCD.

Marijana OCDS obnaša službu poglavarice Zajednice Svjetovnog reda u Somboru. Rodjena je 15.03.1963.g. u Somboru, od oca Andrije i majke Viktorije rodjene Vidaković. Ujak, mamin rodjeni brat, Karlo Vidaković,  karmelićanin – klerik umro i sahranjen u Rimu. Stric, rodjeni brat oca, pater Marijan  Divić, živi i umire u somborskom Karmelu 1982.g. s. Marijana je dopisnik časopisa “Otac Gerard – glasilo Vicepostulature za kauzu sluge Božjega”, dopisnik internet stranice www.svjetlo-vjere.com, urednik oglasne tabe u somborskom Karmelu, i t.d. S. Marijana od Kraljice Karmela OCDS je udata i majka Dubravki, Daliborki, Nikoleti i Daijelu. Hod s. Marijane kroz Karmelski svjetovni red po datumima: 24.04.2005. g. prijava na skupštini OCDS, 30.09.2005. g. primila škapular, 30.09.2006. g. Ulazi u novicijat, 29.09.2007. g. polaže prva obećanja, 2009. g. prvi put birana za tajnicu OCDS, 18.09.2010. g. polaže svoja doživotna obećanja, 2012. drugi  izbor za tajnicu  OCDS, 03.10.2015. g. polaže doživotne zavjete  i poverena dužnost predsednice Karmelskog svjetovnog reda.

S. Marijana od Gospe Karmelske se potrudila i za ovu priliku iz Sombora donijela molitvenike koje su izdali somborski karmelićani kao npr. “Cviće Karmela”, škapulare koji su stavljani na ramena članovima Svjetovnog reda kroz 100 godina postojanja toga reda u Somboru, kao i brošurice o Karmelu, o. Gerardu i Svjetovnom redu.

Karmela Malenić (s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS) je okupljene mlade upoznala sa povješću kako Karmelskog reda tako i Karmelskog svjetovnog reda. O tome što je bio poziv karmelićanskih  laika u svijetu? Što je uopće svjetovni red? Naša gošća govori: „Prosjački redovi prije svega  franjevci od svojih su početaka imali  treći red – red laika  koji žive karizmu reda u svijetu. Duhovni prijatelji karmelićana zatražili su nešto slično.  Karmelićani su imali prvi red braća  svećenici i laici, drugi red klauzurne sestre  karmelićanke a onda se javljaju  pojedine udruge uz naše samostane, kao bratstva i sestrinstva.“ Nakon toga Karmela Malenić je objasnila što znači biti član Karmelskog svjetovnoga reda sledećim riječima: „Biti član Karmelskog Svjetovnog reda lijepa je „zadaća“ vjernika laika. U današnjim životnim okolnostima, ili unatoč njima, lijepo je imati gdje pronaći mir, radost i nadu te sve to prenositi u obitelj, na radno mjesto, u životnu okolinu. Zahvaljujući Svjetovnom redu nastojimo biti bolji vjernici, ali i  bolji ljudi.“ Dok je O. Zlatko od sv. Jospipa govorio o njegovom zadatku kao asistenata Svjetovnog reda i duhovnoj dimenziji i značenju Svjetovnog reda za pojedinca ali i Crkvu. Na našim prostorima samostan karmelićana postoji u Somboru, te je tako i ogranak Svjetovnog reda za naše područje upravo tamo i osnovan i to pod patronatom sluge Božjega o. Gerarda. „O. Gerard je na blagdan rodjenja BDM 08. rujna (septembra)  1913. godine zvanično i svečano ustanovio  Karmelski svjetovni red u Somboru.“ Istaknula je naša gošća i dodala: „Posle nekoliko meseci pripreme dana  08. prosinca (decembra) 1913. godine  redovnički habit – škapular je obuklo 12 žena. Broj članova  Svjetovnog reda  se povećavao da bi 1932. godine  bilo  32 osobe. Medju njima se nalazilo i 13 muškaraca koji su obrazovali zasebnu mušku grupu Taj  brojčani prosek članstva se iz godine u godinu nije  mjenjao.“

Jedan od značajnih vanjskih simbola i obilježja pripadnika Karmelskoga reda je škapular, isto tako i Karmelski svjetovni red ima škapular u sledećem obliku: „Škapular, od  štofa, smedje boje, a sastoji se od dva jednaka komada  štofa, duga 25 cm široka 18 cm koji su spojeni istovetnom trakom. Škapular se nosi preko ramena, tako da jedan deo visi sprijeda a drugi je na ledjima. Kod oblačenja  škapulara isti se blagoslovi.“ 

Karmela Malenić je istaknula da je zajednica šarolika kako u nacionalnosti tako i u godinama članova. Te je dodala da je „nastarija članica 92 godine, dok je najmlađa 29 godina.“ I dodala: „Trenutno nas je malo, ali darom Duha svetoga nadamo se da će mnogi  vjernici ako osjećaju poziv da svoj život učine “vječnim darom za Boga“ pridružiti se našoj zajednici Svjetovnog reda Karmela.“ Karmela Malenić je svoje predavanje završila riječima o. Gerarda:

„Ko Isusa  slidi

Taj je cviće obitelji,

cviće Grada,

cviće Države i cilog svemira.

Taj ima mista u svakoj kući i državi…“

Nakon ovih riječi, usljedilo je zajedničko fotografisanje sa gostima, razgovor uz kolače koje je pripremio domaćin i novosadski kapelan vlč. Siniša Tumbas Loketić. Hvala Karmeli Malenić (s. Marijani od Kraljice Karmela OCDS), o. Zlatku od sv. Josipa Žuveli, kao i domaćinu vlč. Siniši Tumbas Loketiću na lijepo pripremljenom večerašnjem zajedništvu.

Kako je to sve sinoć izgledalo, možete pogledati u galeriji fotografija: http://ehub48.webhostinghub.com/~svjetl5/v2015/nase-galerije/vjeronauk-za-mlade-2-12-2015-tema-laik-u-katolickoj-crkvi-karmelski-svjetovni-red/

www. svjetlo-vjere.com (Nikola Knezi)

Nikola Knezi

Nikola Knezi, liječnik, asistent Katedre za anatomiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu
Rođen je 1990. godine. Tijekom osnovne škole postao je ministrant u rodnoj župi Rođenja Blažene Djevice Marije kao i u crkvi Sv. Stjepana kralja pri karmelićanskom samostanu u Somboru, a kasnije obnašao službu lektora i akolita. Učestvovao je ostvarenju emisije "Na slobodu pozvani" na valovima Radio Marije. Bio je autor meditativnih članaka objavljenih u katoličkom listu subotičke biskupije "Zvonik". Na radu internet stranice www.svjetlo-vjere.com angažiran je od samog početka kao suosnivač, član uredništva i autor. Srednju medicinsku školu "Dr Ružica Rip" smijer medicinski tehničar pohađao u Somboru. Na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu diplomirao i promoviran u doktora medicine. Trenutačno je student doktorskih studija kliničkih istraživanja (neuronauke) na istom fakultetu. Autor je i koautor znanstvenih radova iz područja fundamentalne medicine objavljenih na domaćim i internacionalnim skupovima i časopisima.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.