Kao što je naš o. Gerard Tomo Stantić rekao u jednoj svojoj korizmenoj propovjedi Dobra mater zna što je potribito svome ditetu. Duhovna mater još bolje to zna. Blažena Divica Marija koja je naša obćinska mater najbolja, ne samo znade što je za nas najbolje nego i čini i diluje to što nam je najbolje. Stoga iako neke naše prošnje, molbe i želje ostaju neuslišene, ne treba biti tužan i neutješan jer Majka zna što je najbolje za nas. A za mladu devojku i mladog momka nema ljepše i vrednije molitve nego moliti blagoslov Sina Božijega da on ili ona pronađu svoj pravi životni put, svoga životnog saputnika, bračnog druga, jer prelepo je biti u braku sa nekim koga voliš, koga ceniš i poštuješ. Život provesti sa nekim kome možete uzajamno biti zaštita i utjeha, radost i veselje, oslonac u svakom trenutku, te se poštovati i prihvaćati jedno drugo kao najljepši dar od Boga, moguće je samo pod okriljem Njegove ljubavi. I ne odnosi se ovo samo na brak dvoje mladih, nego tako možemo posmatrati i odnos majke Crkve i naših svećenika i časnih sestara kojima je upravo Crkva najveća zaštita, utjeha, a nesebična ljubav Svevišnjega radost i veselje najveće.

I gdje je veća nevolja, kako kaže o. Gerard Stantić, nego u kući gdi nema blagoslova vinčanja. U današnjim teškim vremenima, punim kušnje i stranputica moramo biti sigurni da je prava radost vjenčanja samo u duhu Gospodnjem. Blagoslovljeni brak je ono što je Bog isplanirao za sve mlade kršćane koji na životnom putu sretnu osobu sa kojem žele provjeli ostatak života. I to je tako od početka vremena, i ne treba to nikada dovoditi u pitanje. Dobra majka gleda prije svega da je kod kuće mir i blagoslov. Pa zato duhovna mati Blažena Djevica Marija osobito nato gleda da se sakrament ženidbe Bogu ugodno dogodi. Samo u pravom kršćanskom braku možemo biti sigurni da su svi uspesi, ali i padovi u zajedničkom životu, Njegov plan za nas, i samo On nam može pomoći ponovo se dići i nastaviti dalje. I zato ko se ne drži svoje vire…svetog reda i ženidbe, ne jednom, ne sedam, nego sedamdeset sedam puti sedam i neizmerno puti ražalosti milu majku Blaženu Djevicu Mariju. Kada se tim velikim i svetim sakramentom dvoje daruju jedno drugom oni postaju jedno i Bog ih spaja za cijeli život. Ovakva čvrsta, postojana, sigurna i blagoslovljena zajednica bračnih drugova ima snage biti ustrajna, vjerna, puna podrške i poštovanja te snage da prođe kroz sve nedaće savremenog života. O isključivo građanskim brakovima naš o. Gerard Tomo Stantić kaže još i jedni se sastanu zbog tilesne naslade, a drugi zbog bogatstva. Pa ti svi kao da ništa nemaju u ruci, samo oštre sablje i noževe s kojima bodu srce mile Majke Blažene Divice Marije.

A kad Crkva dobije novu kršćansku bračnu zajednicu mladog momka i djevojke, počinje moliti za proširenje ove obitelji. Kako o. Gerard Stantić kaže svaka žena ima svoju materinsku dužnost izroditi djece onoliko koliko Bog djece podari njima. To je Božiji plan i Božije Djelo, kada, kako i koliko će djece dobiti jedan par. Svako začeto čedo i maleno biće koje raste u majčinoj utrobi treba oberučke prihvatiti i “zato majko ne zadavi svoje čedo, jer, koliko dice toliko ćeš zvizda sjajnih dati nebu i ti ćeš kao mater nad ovim treptiti, jer si mater”. Ipak znamo kako ima parova i bez djece, a na to treba biti spreman i na oltaru kad se izgovara ono DA. I taj par, kad spaja Božija ruka, ima svoje poslanje i on ulepšava život mnogima. I na kraju znajmo da u pravoj kršćanskoj bračnoj zajednici “ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav,… sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi. LJUBAV NIKAD NE PRESTAJE…” (1 Kor 13)

 

Pišu: mr. dr. med. Marija Mandić Matarić i dipl. ing. Danijel Mandić

Izvor: OTAC GERARD – Glasilo Vicepostulature za upoznavanje Sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića, karmelićanina; Hrvatska karmelska provincija Svetoga oca Josipa; God. I; 1/2009; str. 14-15

Foto: pixabay.com