Karmel o. Gerard Tomo Stantić GERARDOVO 2018 – Kršćanska bračna zajednica
o. Gerard Tomo Stantić

GERARDOVO 2018 – Kršćanska bračna zajednica

Poštovani čitatelji, u danima pre Gerardova 2018 donosimo Vam nekoliko tekstova inspirisanih mišlju i djelom Sluge Božjeg o. Gerarda Tome Stantića, karmelićanina. Sveta Misa će se slaviti 24. lipnja 2018. godineu 18,30 sati u Karmelićanskoj crkvi u Somboru a predvodit će je mons. Ivan Penzeš, biskup subotički.

Kao što je naš o. Gerard Tomo Stantić rekao u jednoj svojoj korizmenoj propovjedi Dobra mater zna što je potribito svome ditetu. Duhovna mater još bolje to zna. Blažena Divica Marija koja je naša obćinska mater najbolja, ne samo znade što je za nas najbolje nego i čini i diluje to što nam je najbolje. Stoga iako neke naše prošnje, molbe i želje ostaju neuslišene, ne treba biti tužan i neutješan jer Majka zna što je najbolje za nas. A za mladu devojku i mladog momka nema ljepše i vrednije molitve nego moliti blagoslov Sina Božijega da on ili ona pronađu svoj pravi životni put, svoga životnog saputnika, bračnog druga, jer prelepo je biti u braku sa nekim koga voliš, koga ceniš i poštuješ. Život provesti sa nekim kome možete uzajamno biti zaštita i utjeha, radost i veselje, oslonac u svakom trenutku, te se poštovati i prihvaćati jedno drugo kao najljepši dar od Boga, moguće je samo pod okriljem Njegove ljubavi. I ne odnosi se ovo samo na brak dvoje mladih, nego tako možemo posmatrati i odnos majke Crkve i naših svećenika i časnih sestara kojima je upravo Crkva najveća zaštita, utjeha, a nesebična ljubav Svevišnjega radost i veselje najveće.

I gdje je veća nevolja, kako kaže o. Gerard Stantić, nego u kući gdi nema blagoslova vinčanja. U današnjim teškim vremenima, punim kušnje i stranputica moramo biti sigurni da je prava radost vjenčanja samo u duhu Gospodnjem. Blagoslovljeni brak je ono što je Bog isplanirao za sve mlade kršćane koji na životnom putu sretnu osobu sa kojem žele provjeli ostatak života. I to je tako od početka vremena, i ne treba to nikada dovoditi u pitanje. Dobra majka gleda prije svega da je kod kuće mir i blagoslov. Pa zato duhovna mati Blažena Djevica Marija osobito nato gleda da se sakrament ženidbe Bogu ugodno dogodi. Samo u pravom kršćanskom braku možemo biti sigurni da su svi uspesi, ali i padovi u zajedničkom životu, Njegov plan za nas, i samo On nam može pomoći ponovo se dići i nastaviti dalje. I zato ko se ne drži svoje vire…svetog reda i ženidbe, ne jednom, ne sedam, nego sedamdeset sedam puti sedam i neizmerno puti ražalosti milu majku Blaženu Djevicu Mariju. Kada se tim velikim i svetim sakramentom dvoje daruju jedno drugom oni postaju jedno i Bog ih spaja za cijeli život. Ovakva čvrsta, postojana, sigurna i blagoslovljena zajednica bračnih drugova ima snage biti ustrajna, vjerna, puna podrške i poštovanja te snage da prođe kroz sve nedaće savremenog života. O isključivo građanskim brakovima naš o. Gerard Tomo Stantić kaže još i jedni se sastanu zbog tilesne naslade, a drugi zbog bogatstva. Pa ti svi kao da ništa nemaju u ruci, samo oštre sablje i noževe s kojima bodu srce mile Majke Blažene Divice Marije.

A kad Crkva dobije novu kršćansku bračnu zajednicu mladog momka i djevojke, počinje moliti za proširenje ove obitelji. Kako o. Gerard Stantić kaže svaka žena ima svoju materinsku dužnost izroditi djece onoliko koliko Bog djece podari njima. To je Božiji plan i Božije Djelo, kada, kako i koliko će djece dobiti jedan par. Svako začeto čedo i maleno biće koje raste u majčinoj utrobi treba oberučke prihvatiti i “zato majko ne zadavi svoje čedo, jer, koliko dice toliko ćeš zvizda sjajnih dati nebu i ti ćeš kao mater nad ovim treptiti, jer si mater”. Ipak znamo kako ima parova i bez djece, a na to treba biti spreman i na oltaru kad se izgovara ono DA. I taj par, kad spaja Božija ruka, ima svoje poslanje i on ulepšava život mnogima. I na kraju znajmo da u pravoj kršćanskoj bračnoj zajednici “ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav,… sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi. LJUBAV NIKAD NE PRESTAJE…” (1 Kor 13)

 

Pišu: mr. dr. med. Marija Mandić Matarić i dipl. ing. Danijel Mandić

Izvor: OTAC GERARD – Glasilo Vicepostulature za upoznavanje Sluge Božjega o. Gerarda Tome Stantića, karmelićanina; Hrvatska karmelska provincija Svetoga oca Josipa; God. I; 1/2009; str. 14-15

Foto: pixabay.com

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.