Vjera Papa govori Kršćani i muslimani kao braća i sestre protiv nasilja u ime vjere
Papa govori Vjera

Kršćani i muslimani kao braća i sestre protiv nasilja u ime vjere

Kršćani i muslimani stoje zajedno kao braća kako bi prestalo svako nasilje počinjeno u ime vjere, koje „izobličuje Božje lice“. Bog je mir, Bog je salam – rekao je papa Franjo tijekom jutrošnjeg posjeta glavnoj džamiji u prijestolnici Srednjoafričke Republike, pretposljednjem javnom činu za vrijeme petodnevnog pohoda Africi.

Posjet toj džamiji bila je jedna od potencijalno opasnijih točki, budući da se nalazi u četvrti koja razdvaja većinski muslimanski dio od pretežito kršćanskih područja te je postala simbolom napetosti uzrokovanih aktualnim građanskim ratom. Jučer su u toj četvrti, koja je pod kontrolom Séléka radikala, ubijene tri osobe, a Papa – kad je za to doznao – izrazio je želju da odmah tamo ode, no apostolski mu je nuncij savjetovao da to ne učini zbog velike opasnosti.

U džamiji je jutros Svetoga Oca primio veliki imam Nehedi Tidjani, uz četiri druga imama i mnoštvo muslimanskih vjernika. Kršćani i muslimani su braća i sestre – istaknuo je Papa, napominjući kako nedavno nasilje koje je potreslo Srednjoafričku Republiku nema ispravne vjerske motive. Oni koji tvrde da vjeruju u Boga trebaju također biti ljudi mira – rekao je, dodajući: Budući da smo braća, tako nam se i ponašati; trebamo ostati ujedinjeni i reći ne mržnji, ne osveti, ne nasilju, osobito onome počinjenom u ime religije ili Boga.

Napomenuo je da su kršćani, muslimani i pripadnici tradicionalnih religija godinama živjeli u miru. Tu baštinu zajedništva ne treba baciti u vjetar te je u tom smislu Papa rekao da jako cijeni vjerske vođe koji se trse ponovno uspostaviti sklad i bratstvo među svima. Podsjetio je na geste solidarnosti između kršćana i muslimana kad su, tijekom posljednje krize u Srednjoafričkoj Republici, ali i drugim dijelovima svijeta, jedni druge udomljavali i štitili.

Podsjećajući na skora nacionalna savjetovanja, Sveti je Otac rekao da se nada kako će ona toj afričkoj državi dati vođe koji su sposobni ujediniti građane i postati simboli nacionalnoga jedinstva, a ne samo predstavnici jedne ili druge skupine. Snažno vas potičem da svoju zemlju učinite domom u kojem su dobrodošla sva njezina djeca, neovisno o etničkom podrijetlu, političkoj usmjerenosti ili vjeroispovijesti – rekao je na koncu papa Franjo. Nakon što je pozdravio ljude pred džamijom, posjetio je neke od izbjeglica u šatorima u blizini te bogomolje, a potom i jednu obližnju školu koju pohađaju i kršćani i muslimani.

Preueto: Radio Vatikan

Photo: @REUTERS

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.