Vjera Papa govori Kršćani i muslimani kao braća i sestre protiv nasilja u ime vjere
Papa govori Vjera

Kršćani i muslimani kao braća i sestre protiv nasilja u ime vjere

Kršćani i muslimani stoje zajedno kao braća kako bi prestalo svako nasilje počinjeno u ime vjere, koje „izobličuje Božje lice“. Bog je mir, Bog je salam – rekao je papa Franjo tijekom jutrošnjeg posjeta glavnoj džamiji u prijestolnici Srednjoafričke Republike, pretposljednjem javnom činu za vrijeme petodnevnog pohoda Africi.

Posjet toj džamiji bila je jedna od potencijalno opasnijih točki, budući da se nalazi u četvrti koja razdvaja većinski muslimanski dio od pretežito kršćanskih područja te je postala simbolom napetosti uzrokovanih aktualnim građanskim ratom. Jučer su u toj četvrti, koja je pod kontrolom Séléka radikala, ubijene tri osobe, a Papa – kad je za to doznao – izrazio je želju da odmah tamo ode, no apostolski mu je nuncij savjetovao da to ne učini zbog velike opasnosti.

U džamiji je jutros Svetoga Oca primio veliki imam Nehedi Tidjani, uz četiri druga imama i mnoštvo muslimanskih vjernika. Kršćani i muslimani su braća i sestre – istaknuo je Papa, napominjući kako nedavno nasilje koje je potreslo Srednjoafričku Republiku nema ispravne vjerske motive. Oni koji tvrde da vjeruju u Boga trebaju također biti ljudi mira – rekao je, dodajući: Budući da smo braća, tako nam se i ponašati; trebamo ostati ujedinjeni i reći ne mržnji, ne osveti, ne nasilju, osobito onome počinjenom u ime religije ili Boga.

Napomenuo je da su kršćani, muslimani i pripadnici tradicionalnih religija godinama živjeli u miru. Tu baštinu zajedništva ne treba baciti u vjetar te je u tom smislu Papa rekao da jako cijeni vjerske vođe koji se trse ponovno uspostaviti sklad i bratstvo među svima. Podsjetio je na geste solidarnosti između kršćana i muslimana kad su, tijekom posljednje krize u Srednjoafričkoj Republici, ali i drugim dijelovima svijeta, jedni druge udomljavali i štitili.

Podsjećajući na skora nacionalna savjetovanja, Sveti je Otac rekao da se nada kako će ona toj afričkoj državi dati vođe koji su sposobni ujediniti građane i postati simboli nacionalnoga jedinstva, a ne samo predstavnici jedne ili druge skupine. Snažno vas potičem da svoju zemlju učinite domom u kojem su dobrodošla sva njezina djeca, neovisno o etničkom podrijetlu, političkoj usmjerenosti ili vjeroispovijesti – rekao je na koncu papa Franjo. Nakon što je pozdravio ljude pred džamijom, posjetio je neke od izbjeglica u šatorima u blizini te bogomolje, a potom i jednu obližnju školu koju pohađaju i kršćani i muslimani.

Preueto: Radio Vatikan

Photo: @REUTERS

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.