Vjera Crkva Korizmena tribina Radio Marije Srbije
Crkva Vjera

Korizmena tribina Radio Marije Srbije

U organizaciji hrvatske redakcije Radio Marije Srbije u nedjelju 18. veljače u Pastoralnom centru „Augustinianum” u Subotici održana je korizmena tribina. Predavanje „Zdrava vjera i njezine devijacije” održao je prof. dr. Josip Bošnjaković, svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije, psiholog i psihoterapeut.
U svom predavanju on je, tumačeći parabolu o ozdravljenju slijepca od rođenja, ukazao na različite devijacije u vjerničkom ponašanju te je naglasio kako je teško ustvrditi koje su sve i koliko ima devijacija u vjeri, ali bi se moglo reći da ih ima onoliko koliko i vjernika, jer svaki vjernik može svojim ponašanjem i životom iskriviti pravu vjeru i vjerničku praksu.
Zatim je svim sudionicima tribine podijelio „Dijagnostičku tablicu zapovijedi s obzirom na identitet” kojom je želio pokazati proces kako se od negativne zapovjedne odluke dolazi do roditeljskog odgojnog stava koji liječi. U nastavku predavanja posebno je obradio problematiku „srama” i „krivnje”. Ukazao je na poruke koje potiču čovjeka na sram i krivnju u negativnom smislu. Zatim je istaknuo koje su razlike između ta dva osjećaja te je poučio prisutne koji su devijantni a koji ispravni načini oslobađanja od tih osjećaja. Dok nas Sotona optužuje i želi mučiti tim osjećajima, Bog nas želi istih osloboditi svojim praštanjem i milosrđem, što se najbolje vidi u prispodobi o izgubljenom sinu i milosrdnom Ocu, zaključio je prof. Bošnjaković. U tom smislu prikazao je okupljenima i zanimljivu suvremenu video-obradu te prispodobe.
U nastavku predavanja, među ostalim, govorio je o značenju igre djece i odraslih jer je igra znak duhovnog i psihičkog zdravlja. Naglasio je da je u odgoju djece važan i roditeljski blagoslov djece općenito a napose u susretu s djetetom koje, zbog svojih pogrešaka, dolazi pred roditelje posramljen i s osjećajem krivnje, jer je upravo blagoslov koji će roditelji takvom djetetu podijeliti najbolji način da mu pomognu osloboditi se od negativnog osjećaja srama i krivnje i da mu pomognu shvatiti zašto je to što je učinilo bilo loše i zašto to više ne treba činiti.
U razgovoru nakon predavanja sudionici tribine postavili su predavaču pitanja o problematici „bavljenja sobom”, zatim koliko mu u svećeničkom djelovanju pomažu psihologija i psihoterapija te o važnosti i povezanosti ljubavi prema Bogu i prema bližnjemu.
Nakon razgovora prisutnima se obratio direktor hrvatske redakcije Radio Marije Srbije mons. Andrija Anišić koji je sudionike tribine, odnosno prijatelje Radio Marije, kratko izvijestio o Europskom susretu Radio Marije koji je nedavno održan u Belgiji na kojem je sudjelovao i on i koordinator te redakcije Radio Marije Nikola Jaramazović. On je, aludirajući na Joninu propovijed Ninivljanima, rekao: „Još četrdeset dana i naš program ćemo prestati emitirati…”. Naime, Svjetska obitelj je u razgovoru s vodstvom hrvatske redakcije Radio Marije Srbije upozorila da više nije u mogućnosti financijski pomagati tu redakciju. A to praktički znači da postoji opasnost da će prestati s radom. Zato je pozvao prisutne u korizmenu akciju „spašavanja” Radio Marije molitvom, upisom novih slušatelja te povećanjem donacija. On je također upoznao prisutne da je novinar hrvatske redakcije Radio Marije Dario Marton dobio „oskar popularnosti” kao jedan od petero nagrađenih novinara grada Subotice za 2017. godinu.
Nakon njega je Darko Temunović, voditelj emisije „Kutak ljubavi”, pozvao sudionike tribine da se uključe u još jednu korizmenu akciju toga radija darujući hranu i odjeću kojom udruga „Betlehem-Subotica” s Inicijativom 40 dana za život u Subotici, želi pomoći siromašnima a napose brojnim obiteljima.
Susret je završio voditelj tribine Dario Marton koji je zahvalio predavaču i sudionicima što su došli na tribinu i tako dali svoju podršku Radio Mariji i uključili se i na taj način u intenzivnije proživljavanje milosnoga korizmenog vremena.

Izvor: radiomarija.rs

 

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.