Vjera Meditacije Komunikacija
Meditacije Vjera

Komunikacija

U današnjem vremenu, kada imamo toliko mogućnosti za komunikaciju preko interneta, različitih društvenih mreža, zaboravljamo na „stvarnu“ komunikaciju, komunikaciju sa „živom osobom“. A upravo „društvene mreže“ nas vode u otuđenost, usamljenost. Jer, kako da nekome virtuelnim putem pokažemo da ga volimo, cijenimo, podržavamo? Možda tako što ćemo mu „like-ovati“ ili „prokomentirati“ fotografiju, „objavu, status“?!

   Otuđenost, usamljenost, … Upravo to nam se dešava kada nema „stvarne“ komunikacije. Gubimo komunikaciju u crkvi. Dođemo na misu i na koncu izađemo iz crkve ne pogledavši i ne obrativši se nikome. Nikome od vjernika, pa ni svećeniku. Mislimo da smo dovoljni sami sebi, sami s Bogom. Ali upravo ljudi koji su kao mi vjernici mogu nam biti od koristi. Bolje od drugih nas mogu posavjetovati i razumjeti. Isto tako i svećenici koji su jako bitni za naš duhovni život.

   „Zaboravljamo“ komunicirati i sa susjedima. Sami smo sebi dovoljni i mislimo da je pametnije „gledati svoja posla“. Ne pomišljamo da nam upravo taj susjed može na mnogo načina pomoći – ako nam nedostaje neki sastojak za kolač koji smo započeli praviti, a trgovine su nedjeljom popodne zatvorene; ako nam kasno uveče zatreba lijek, a ljekarna više ne radi; kada odemo na odmor da nam netko provjetri stan. Sve su to sitnice, ali puno znače kada smo u potrebi. Zato treba da njegujemo dobre odnose sa susjedima. Pa, i ljepše je kavu popiti sa nekim, nego sam.

   Često dolazi do svađa u vezama ili brakovima. Ne komuniciramo, ne razgovaramo dovoljno sa voljenom osobom. Sve to onda dovodi do svađa, nesporazuma. Dopuštamo da nam se vremenom neke stvari „nakupe“ i kada nam „prekipi“ – „puknemo“. Zbog toga je vrlo bitno razgovarati o svemu – o dobrim stvarima, o onim lošijim, o brigama, o nedoumicama. U dvoje se sve lakše riješi.

   Komuniciramo li dovoljno i sa našim Ocem? Nerijetko zanemarujemo molitvu. Pravdamo se nedostatkom vrijemena, govorimo da nam je sve potaman pa nam Bog „ne treba“, … A ustvari je komunikacija sa Bogom najbolji vid komunikacije. On nas najbolje zna posavjetovati, usmjeriti, utješiti. Najbolje nas razumije, najbolji je sagovornik. Šuti i sasluša nas, a onda nam govori – kroz Sveto pismo, druge ljude, različite situacije.

   Kako komuniciramo u prijateljstvu? Smatramo li prijateljima one koji nam sve „like-uju“ na facebook-u ili su nam prijatelji oni sa kojima nam je ugodno šetati, smejati se, pričati do kasno u noć?! Ne vrednujmo ljude, prijatelje na osnovu takvih bizarnih stvari. Ne smatrajmo prijateljima one koji su nam svaki dan „dostupni“ na facebook-u – sa kojima „chat-ujemo“. Ako netko nema vrijemena da se sa nama vidi, prošeta ili sedne i popriča – ne cijeni nas dovoljno. Za prijatelja uvijek trebamo biti „tu“, da može sa „stvarnom osobom“ popričati, a ne virtuelno komunicirati i „chat-ovati“. Upravo taj virtuelni svijet može dovesti do nesporazuma, svađa, prekida prijateljstva. Razgovarajmo međusobno, dijelimo savjete, zajedničke trenutke, dobre i loše stvari. Komunikacija među prijateljima je jako važna. Njegovi savjeti su dragocjeni.

   Da bismo imali mirniji život bitna je i dobra komunikacija i sloga na radnom mjestu ili u školi, na fakultetu. Nitko ne voli raditi, imati za kolegu nekoga sa kim se ne slaže ili sjedeti u školi u klupi sa nekim koga ne voli.

   Ugledajmo se na Isusa. On je imao dobru komunikaciju sa svima. Nije imao predrasuda – prilazio je i bolesnima i grješnicima i vjernicima. A naročito je imao dobru komunikaciju sa Bogom u vidu molitve, odlaska na osamljena mjesta i šutnje, meditacije. Neka nam On bude uzor!

Jelena Pinter

Jelena Pinter

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.