Vjera Crkva Komentar kardinala Schönborna o prvom slučaju eutanazije nepunoljetnog mladića u Belgiji
Crkva Vjera

Komentar kardinala Schönborna o prvom slučaju eutanazije nepunoljetnog mladića u Belgiji

Bečki nadbiskup, kardinal Christoph Schönborn, izrazio je svoje zaprepaštenje nakon prvog slučaja eutanazije nepunoljetnog mladića u Belgiji. „Što je s prosvjedima? Hoće li to postati uskoro nešto normalno u Europi?“, pitao se kardinal prošlog petka u svojoj kolumni u novinama „Heute“.

Belgija ima najliberalniji zakon o potpomognutoj smrti u Europi, a jedina je zemlja na svijetu koja dopušta eutanaziju neizlječivo bolesne djece i mladih – napisao je Bečki nadbiskup te nastavio: „Ovo je prvi put da se takvo što dogodilo. Što sad slijedi? Ubijanje invalida?“

Kardinala Schönborna ohrabruje što su sve stranke u Austriji složne kako neće biti legalizacije eutanazije. Svaki liječnik ima dozvolu za liječenje, ne i za ubijanje – poručio je kardinal. Stav je prema tome jasan: „’Ne’ eutanaziji! ‘Da’ pratnji umirućih, hospicijima i palijativnoj skrbi kako bi se omogućilo što bezbolnije umiranje“, rekao je nadbiskup. Nikada neće zaboraviti dvanaestogodišnjaka u dječjoj bolnici St. Anna, koji je bio u završnom stadiju raka. „’Želim živjeti!’, rekao mi je u suzama.“

Belgijski mediji su prije tjedan dana izvijestili o prvom slučaju potpomognute smrti nakon donošenja zakona 2014. godine. Riječ je o 17-godišnjem dječaku, koji je bio u terminalnom stadiju bolesti. Mnogi crkveni predstavnici i zdravstveni djelatnici su prosvjedovali te izrazili svoje negodovanje zbog tog čina.

Podsjećamo kako je Belgija jedina zemlja na svijetu gdje neizlječiva djeca mogu biti usmrćena na zahtjev. Prema zakonu, želju djeteta mora potvrditi više stručnjaka, a roditelji moraju pristati na odluku. Nizozemska i Belgija su 2002. godine bile prve zemlje koje su legalizirale eutanaziju, dok je Luksemburg eutanaziju ozakonio 2009. godine.

Izvor: radiovatican.va

Foto: www.christiantoday.com

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.