Karmel Iz života Karmelskog Reda Klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u crkvi sv. Stjepana kralja, u somborskom Karmelu
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom u crkvi sv. Stjepana kralja, u somborskom Karmelu

Gospodine Isuse, ovdje sam pred tobom jer si mi tako rekao. Mnogo sam puta o tome čitao i slušao, ali tek sada to prihvaćam ozbiljno. Želim posvetiti ovo vrijeme molitve tebi i moliti “Gospodara žetve da pošalje radnike u svoju žetvu” (Mt 9,38) kao što tražiš od mene. Ti si Gospodar žetve i dolazim pred tebe da izrečem tu molbu koju stavljaš u moja usta.

Nedjelja 13. studeni 2016. nakon sv. Mise u 10.30 sati izlaganje Presvetog Oltarskog Sakramenta

Prilika za osobno klanjanje u tišini i sabranosti

Dežurstvo članova Karmelskog svjetovnog reda od 12.00 do 15.00 sati

Od 15.00 do 16.00 sati klanjanje na mađarskom i njemačkom jeziku

Od 16.00 do 17.00 sati klanjanje na hrvatskom jeziku

U 17.00 sati pohrana Presvetog i sv. Misa na hrvatskom jeziku.

Draga braćo i sestre u Kristu, dođite da u tišini nađemo sebe, da se molimo za sve ljude u potrebi, da se otvorimo Bogu i pustimo da nas dobri Bog na novi način dodirne…“Dođite k meni svi”, poručuje nam Gospodin.

U ime članova Karmelskog svjetovnog reda Sombor,
s. Marijana od Kraljice Karmela, OCDS, priorica

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.