Karmel Iz života Karmelskog Reda U Karmelu u Mariji Bistrici svečano je obilježen blagdan sv. Male Terezije
Iz života Karmelskog Reda Karmel

U Karmelu u Mariji Bistrici svečano je obilježen blagdan sv. Male Terezije

U Karmelu u Mariji Bistrici svečano je obilježen blagdan sv. Male Terezije, najomiljenije karmelske svetice diljem svijeta. Njeno pouzdanje u Božje milosrđe posebno je zasjalo u ozračju ove Jubilarne godine milosrđa. Već je tijekom trodnevne priprave za blagdan vlč. Antun Motočić u svojim propovijedima predstavio Sveticu kroz njene misli o nesebičnoj ljubavi prema Bogu kao odgovoru na Njegovu ljubav, o samopredanju koje se temelji na pouzdanju u Božju očinsku dobrotu i o poniznosti koja je također utemeljena na djetinjem pouzdanju u Božje milosrđe.

Na sam blagdan 1. listopada 2016. u samostanskoj crkvi u 7,30 sati misno slavlje predslavio je preč. Mijo Gabrić, prebendar Prvostolnog kaptola zagrebačkog, a s njim je suslavio vlč. Antun Motočić. Preč. Mijo Gabrić dragi je gost sestara karmelićanki u Mariji Bistrici jer je bio član odbora za izgradnju samostana. Na početku propovijedi ispričao je nekoliko uspomena iz toga razdoblja, u kojem je ljudima koji su gradili samostan trebao približiti život sestara. S puno ljubavi i oduševljenja govorio je o sv. Maloj Tereziji kao o osobi koja nije htjela biti svetica napola, nego potpuno. Istaknuo je kako je ona izabrala sve, tražila i prihvaćala sve što Isus želi za nju, pa i trpljenje za spasenje duša. I preč. Gabrić je rekao da je ova Godina milosrđa upravo u duhu Svetice koja je svjedočila Božje milosrđe i potpuno se pouzdavala u njega. Zanimljiva je bila i njegova usporedba sv. Male Terezije i svetice naših dana, koja je uzela njeno ime, sv. Majke Terezije iz Kalkute. Obje su se potpuno predale u Isusove ruke, dopustivši da On njima upravlja, i obje su izgarale s Njim za spasenje duša. Po završetku misnog slavlja preč. Gabrić blagoslovio je ruže, koje simboliziraju ljubav sv. Male Terezije prema Isusu. Ruže su podijeljene vjernicima koji su bili na misi, a na čašćenje je bila izložena i relikvija Svetice.

Poslije mise preč. Gabrić je, kao suradnik sv. Majke Terezije iz Kalkute, podijelio sa sestrama nekoliko zanimljivih anegdota o njoj i poklonio im malenu maketu crkve sv. Dizme u kojoj se čuvaju njene sandale. Poklonio im je i medaljon sa slikom sv. Male Terezije, zaštitnice misija i misionara s jedne, a sv. Majke Terezije, najpoznatije misionarke, s druge strane. Taj dar zorno pokazuje da Bog u svakom vremenu podiže duše koje su spremne biti oruđe u njegovim rukama za spasenje drugih duša, te da su kontemplativno i aktivno djelovanje u Crkvi samo dva lica istog medaljona.

Izvor: karmel.hr

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.