Karmel Iz života Karmelskog Reda U Karmelu u Mariji Bistrici svečano je obilježen blagdan sv. Male Terezije
Iz života Karmelskog Reda Karmel

U Karmelu u Mariji Bistrici svečano je obilježen blagdan sv. Male Terezije

U Karmelu u Mariji Bistrici svečano je obilježen blagdan sv. Male Terezije, najomiljenije karmelske svetice diljem svijeta. Njeno pouzdanje u Božje milosrđe posebno je zasjalo u ozračju ove Jubilarne godine milosrđa. Već je tijekom trodnevne priprave za blagdan vlč. Antun Motočić u svojim propovijedima predstavio Sveticu kroz njene misli o nesebičnoj ljubavi prema Bogu kao odgovoru na Njegovu ljubav, o samopredanju koje se temelji na pouzdanju u Božju očinsku dobrotu i o poniznosti koja je također utemeljena na djetinjem pouzdanju u Božje milosrđe.

Na sam blagdan 1. listopada 2016. u samostanskoj crkvi u 7,30 sati misno slavlje predslavio je preč. Mijo Gabrić, prebendar Prvostolnog kaptola zagrebačkog, a s njim je suslavio vlč. Antun Motočić. Preč. Mijo Gabrić dragi je gost sestara karmelićanki u Mariji Bistrici jer je bio član odbora za izgradnju samostana. Na početku propovijedi ispričao je nekoliko uspomena iz toga razdoblja, u kojem je ljudima koji su gradili samostan trebao približiti život sestara. S puno ljubavi i oduševljenja govorio je o sv. Maloj Tereziji kao o osobi koja nije htjela biti svetica napola, nego potpuno. Istaknuo je kako je ona izabrala sve, tražila i prihvaćala sve što Isus želi za nju, pa i trpljenje za spasenje duša. I preč. Gabrić je rekao da je ova Godina milosrđa upravo u duhu Svetice koja je svjedočila Božje milosrđe i potpuno se pouzdavala u njega. Zanimljiva je bila i njegova usporedba sv. Male Terezije i svetice naših dana, koja je uzela njeno ime, sv. Majke Terezije iz Kalkute. Obje su se potpuno predale u Isusove ruke, dopustivši da On njima upravlja, i obje su izgarale s Njim za spasenje duša. Po završetku misnog slavlja preč. Gabrić blagoslovio je ruže, koje simboliziraju ljubav sv. Male Terezije prema Isusu. Ruže su podijeljene vjernicima koji su bili na misi, a na čašćenje je bila izložena i relikvija Svetice.

Poslije mise preč. Gabrić je, kao suradnik sv. Majke Terezije iz Kalkute, podijelio sa sestrama nekoliko zanimljivih anegdota o njoj i poklonio im malenu maketu crkve sv. Dizme u kojoj se čuvaju njene sandale. Poklonio im je i medaljon sa slikom sv. Male Terezije, zaštitnice misija i misionara s jedne, a sv. Majke Terezije, najpoznatije misionarke, s druge strane. Taj dar zorno pokazuje da Bog u svakom vremenu podiže duše koje su spremne biti oruđe u njegovim rukama za spasenje drugih duša, te da su kontemplativno i aktivno djelovanje u Crkvi samo dva lica istog medaljona.

Izvor: karmel.hr

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.