Vjera Crkva Kardinal Zenari na početku konzistorija u ime novih kardinala pozdravio Papu
Crkva Vjera

Kardinal Zenari na početku konzistorija u ime novih kardinala pozdravio Papu

Na početku današnjega konzistorija, prvi od novih kardinala, nuncij u Damasku, u ime svih novoimenovih kardinala zahvalio je papi Franji. Kardinali dolaze sa svih kontinenata, to je rječit znak crkvene univerzalnosti. Dolaze iz dalekih zemalja, a neke od njih prvi put u svojoj povijesti imaju kardinala – kazao je kardinal Mario Zenari. Mnogi dolaze iz periferija svijeta: Bangladeš, Otoci Mauricijus, Papua Nova Gvineja, Malezija. (Bio je odsutan biskup Lesota Koto Khoarai, 87. godina, jer nije mogao podnijeti dugo putovanje)

Među kardinalima je i jedan obični svećenik, Albanac Ernest Simoni, gotovo devedesetogodišnjak, koji je 18 godina proveo u komunističkim zatvorima u Albaniji; bio je svjedok vjere u teškim godinama diktature, mučen i osuđivan na prinudni rad u rudnicima i u skadarskim kanalizacijama. Svi su danas primili kardinalsku crvenu kapicu koja je znak spremnosti da se prolije krv za vjeru i za mir u svijetu u kojem danas ima više mučenika nego u prvim stoljećima Crkve.

Tijekom ove godine, u cijelom svijetu odjekivala je hvala Bogu na njegovu beskrajnom milosrđu. Crkva ‘u izlasku’ hrabro je u sve krajeve svijeta nosila radosnu evanđeosku vijest. Crkva, ‘dobri Samarijanac’, koji se danas prigiba nad svakim čovjekom, unesrećenim i polumrtvim na rubu ceste, ranjenom u tijelu i duši, pozvana je njegovati ljudske rane i na njih izlijevati ulje i vino božanske samilosti – kazao ja kardinal Zenari dodajući:

Sveti Oče, netko od nas dolazi iz mjesta gdje su mnogi, milijuni, unesrećeni, odrasli i djeca, ostavljeni mrtvi ili polumrtvi na ulicama sela i četvrti, ili pod ruševinama vlastitih domova i škola, zbog okrutna nasilja i krvavih, neljudskih i nerješivih sukoba, čije tragične posljedice vrlo često snose nemoćni građani, podnoseći nadljudske patnje i vrlo velike humanitarne katastrofe.

Nakon konzistorija, Papa je s novim kardinalima otišao u samostan Mater Ecclesiae u Vatikanu, gdje su se u srdačnom razgovoru zadržali s papom emeritusom Benediktom XVI. Kardinalski zbor sada ima 228 članova, a 121 kardinal ima pravo glasa.

Izvor: radiovatican.va

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.