Vjera Crkva Kardinal Sarah: Potrebno obnoviti primat Boga i klanjanja u Crkvi i liturgiji
Crkva Vjera

Kardinal Sarah: Potrebno obnoviti primat Boga i klanjanja u Crkvi i liturgiji

U članku za vatikanski dnevnik L’Osservatore Romano, povodom današnjeg blagdana sv. Marije Magdalene, kardinal Robert Sarah je istaknuo da nas ta velika svetica podsjeća kako nam je potrebno „obnoviti primat Boga i primat klanjanja u životu Crkve i liturgijskim slavljima“.
Pročelnik Zbora za bogoštovlje i sakramentalnu stegu je napomenuo kako je Marija Magdalena bila prva koja se poklonila novouskrslom Gospodinu i da joj je on povjerio zadatak da bude „apostol apostola“, kako bi se radosna vijest mogla proširiti do nakraj zemlje. Zbog toga – napisao je kardinal Sarah – sv. Marija Magdalena je „prva svjedokinja tog dvostrukog stava: klanjati se Kristu i obznanjivati ga“.
Kardinal je osim toga naglasio da je klanjanje bio „temeljni cilj Drugog vatikanskog sabora te da to ostaje i danas“. Bog „mora biti na prvome mjestu“ i „to se ne može uzeti zdravo za gotovo“. Podsjetio je i na riječi pape Franje kako je ono što je najvažnije u svakom liturgijskom slavlju klanjanje, ne „pjesme i obredi“, koliko god lijepi bili. „Čitava zajednica“ – rekao je Papa – „gleda skupa prema oltaru gdje se slavi žrtva i gdje joj se klanja. Ali vjerujem“ – nastavio je Sveti Otac – „i to kažem ponizno, da smo mi kršćani pomalo izgubili osjećaj za klanjanje. Razmotrimo: idemo u hram, okupljamo se kao braća, i to je dobro, to je lijepo. Ali središte je tamo gdje je Bog. I klanjamo se Bogu“.
Pola stoljeća nakon dokumenta Drugog vatikanskog sabora o liturgiji, Papa nas podsjeća na potrebu da Boga stavimo na prvo mjesto – naglasio je kardinal Sarah. Naveo je k tome i riječi sv. Ivana Pavla II. povodom 25. obljetnice dokumenta Sacrosanctum Concilium, napominjući kako „ništa što mi činimo u liturgiji ne može biti važnije od onoga što na nevidljiv, ali stvaran način Krist ostvaruje snagom svojega Duha. Vjera koja je živa u ljubavi, klanjanju, hvali Oca i tihoj kontemplaciji uvijek će biti prvotni cilj liturgijske i pastoralne skrbi“.
Podsjetimo, papa Franjo je ranije ove godine uzdigao slavlje sv. Marije Magdalene na visinu liturgijskoga blagdana – stupanja koji imaju slavlja apostola – s nižeg stupnja obveznoga spomendana, dodajući mu i novo predslovlje: de apostolorum apostola.

Izvor: radiovatican.va

Foto: wikipedia.org

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.