Vjera Crkva Kardinal Pell svjedočio o zlostavljanju maloljetnika: ‘Crkva je iznevjerila ljude’
Crkva Vjera

Kardinal Pell svjedočio o zlostavljanju maloljetnika: ‘Crkva je iznevjerila ljude’

Što se tiče samog oca Ridsdalea kardinal je izjavio: “Način na koji se njega (Ridsdalea) rješavalo je bio katastrofalan”, nadodavši kako je to bila “katastrofa za žrtve i katastrofa za Crkvu”. Premda sam negira ikakvu upletenost u taj slučaj, Pell kaže kako je Crkva tu pogrešno reagirala: “Da je djelotvorna akcija poduzeta ranije, ogromna količina patnje bila bi izbjegnuta”.

Kardinal George Pell svjedočio je sinoć putem video-linka pred australskom Kraljevskom komisijom koja istražuje slučajeve zlostavljanja djece, izjavivši prilikom svjedočenja kako nije došao “braniti neobranjivo”.

“Crkva je napravila mnogo pogrešaka te se pokušava iskupiti za njih, ali Crkva je u mnogim područjima, u Australiji svakako, pogoršala stvar, iznevjerila ljude” nadodao je kardinal Pell.

Ovo je treće kardinalovo svjedočenje pred Kraljevskom komisijom koja ga sumnjiči za zataškavanje slučajeva pedofilije od strane oca Geralda Ridsdalea, svećenika koji je tijekom 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća počinio više od 130 zlodjela nad dječacima u školi sv. Alipiusa, gdje su oboje bili na službi.

Tijekom svjedočenja Pell je također izjavio kako je čuo neke “leteće glasine” vezane uz “ekscentrično” ponašanje određenih svećenika, ali im nije pridavao značajnu pozornost, dapače priznao je kako se u to vrijeme više vjerovalo svećenicima nego djeci.

“Moram reći, u ono vrijeme, ako bi svećenik poricao optužbu, bio sam vrlo sklon prihvatiti (njegovo) negiranje.”

Što se tiče samog oca Ridsdalea kardinal je izjavio: “Način na koji se njega (Ridsdalea) rješavalo je bio katastrofalan”, nadodavši kako je to bila “katastrofa za žrtve i katastrofa za Crkvu”.

Premda sam negira ikakvu upletenost u taj slučaj, Pell kaže kako je Crkva tu pogrešno reagirala: “Da je djelotvorna akcija poduzeta ranije, ogromna količina patnje bila bi izbjegnuta”.

Kardinalovom svjedočenju, održanom u rimskom hotelu Quirinale, prisustvovale su i žrtve svećeničkog zlostavljanja iz Australije. David Ridsdale, nećak osuđenog svećenika Geralda Ridsdalea, koji je i sam bio zlostavljan, tvrdi kako je o slučajevima progovorio Pellu još 1993. Nakon jučerašnjeg svjedočenja, izjavio je prisutnim novinarima kako je zadovoljan “pomirljivijim tonom” kojeg je zauzeo kardinal Pell, pritom kritiziravši njegov “oprezan odabir riječi”.

Sredinom devedesetih godina, Pell, tada nadbiskup Melbournea, uspostavio je dva programa za pomoć žrtvama seksualnog zlostavljanja: “Melborune Response” i “Towards Healing”, pomoću kojih je žrtvama omogućeno besplatno savjetovanje i potpora, a omogućene su i tzv. ex gratiakompenzacije za žrtve (isplata novčanih sredstava bez crkvenog priznanja zlodjela). Također žrtve su ohrabrivane da istupe u javnost.

Unatoč tim naporima Pell je danas osoba oko koje se polarizirala cijela Australija. Mnogi brane njegovu nevinost navodeći unutarcrkvene istrage koje su ga oslobodile svih optužbi, kao i prethodna svjedočenja pred Kraljevskom komisijom koja također za sada nije našla nikakve dokaze za svoje tvrdnje. S druge strane u medije je nedavno procurila informacija kako policija australske savezne države Victorije priprema istragu protiv njega, ali ovaj put zbog navodnog zlostavljanja maloljetnika, optužbe koje Pell odlučno odbacuje.

Kardinal George Pell, pročelnik vatikanskog Tajništva za ekonomiju koji je stavljen na tu funkciju kako bi riješio nered s financijama Svete Stolice i jedan od najutjecajnijih kardinala u Vatikanu, svjedočio je čak 4 sata, a završetak postupka, koji je zbog kardinalovih problema sa srcem održan preko video-linka iz Rima, očekuje se u četvrtak.

Izvor: bitno.net

Foto: www.thesaturdaypaper.com.au

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.