Vjera Crkva Kardinal Parolin zaključio jubilarnu godinu sv. Filipa Nerija
Crkva Vjera

Kardinal Parolin zaključio jubilarnu godinu sv. Filipa Nerija

Kardinal Pietro Parolin, Papin državni tajnik, jučer je svetom misom u crkvi Svete Marije in Vallicella u Rimu, poznatijoj kao Nova Crkva, zaključio Jubilarnu godinu za 500. obljetnicu rođenja sv. Filipa Nerija.

Zarazna radost

Kardinal je započeo propovijed slavnom pobudnicom svetoga Filipa Nerija: „Dječice, radujte se, budite veseli. Želim da ne griješite i da budete radosni.“ Radost i veselje su bile glavne sastavnice svečeva života, a one su plod susreta s Kristom, njegovom riječju, njegovom porukom spasenja. Ta je radost zarazna, prenaša se dodirom, natjecanjem i posjećivanjem – ustvrdio je kardinal Parolin dodajući

Vrlo je aktualan uzor sv. Filipa Nerija u ovom našem svijetu, gdje, čini se, vladaju sebičnost, žalost i zabrinutost za budućnost, jer pokazuje put za postizanje istinske radosti srca, a to je susret s Kristom, jer samo Krist može čovjeku dati mir i željenu puninu – istaknuo je kardinal.

Neugodni apostol

Apostol, katkada neugodan (…) naviještao je ljubav i božansko milosrđe svima koji su živjeli u bijedi, u grijehu, u apsolutnoj opustošenosti; osobama kojima riječ nada nije značila ništa. Bio je apostol među udaljenima od Boga, koji nisu imali vremena razmišljati o tome da im je otkupljenje na dohvatu ruke. Mnoštvo je tih očajnika u svecu vidjelo razlog nove nade i snage za novi hod – kazao je kardinal Parolin.

Vjerodostojno svjedočanstvo

Filip nije imao magične formule, ni moć nije imao da promijeni sudbine tisuća bijednika i siromašnoga naroda, ali je postao jedan od njih, ogolio samoga sebe i s njima dijelio njihov hod. Njegovo je svjedočenje zbog te solidarnosti bilo vjerodostojno u očima njegovih suvremenika, na njih je djelovalo više nego tisuće propovijedi i prijekora. U svecu je Rim prepoznao svoga dobročinitelja, koji ga je moralno uzdrmao, budeći ga iz duhovne mlakosti u koju je zapao – istaknuo je kardinal.

Jednostavan govor

Mladi su slijedili sveca jer je govorio razumljivo, iskreno, bez okolišanja i mudrovanja. Njima je dokazivao da ih Isus voli, da želi njihovo spasenje; čeka ih da ih učini sretnima.  Govorio je mladima o radosti i nije gušio njihov mladenački polet, želio je da se vesele, ali da ne griješe. On je razlikovao zabavu od grijeha, što nije bilo uobičajeno u ono vrijeme. Mladi su mu hrlili jer su se osjećali voljenima, štićenima, ohrabrenima i praćenima. Filip nikada nije iznevjerio njihova očekivanja, dapače, njima se sasvim posvetio da mogu rasti kao građani i kao kršćani. Htio ih je učiniti svetima, jer je Krista smatrao najdragocjenijim blagom za prenošenje – ustvrdio je Papin državni tajnik.

Oratorij, škola bratstva

Možemo reći da je Filip svećenik za svako vrijeme; zahvaljujući njegovu djelovanju, Crkva je ponovo otkrila dušobrižništvo kao glavni prioritet, vjernicima se približila blizinom koja je resila Filipa. Njegov apostolat, zasnovan na prijateljstvu i osobnom odnosu s Kristom, te poziv na milosrđe i božansku ljubav dirali su srca ljudi.

Iz radosti i iskustva zajedništva s Bogom nastao je oratorij. Tu crkvenu stvarnost resi duhovna radost koja je po svojoj naravi zarazna. Oratorij se doista hrani i svoj smisao nalazi kod stola Tijela i Krivi Kristove i oko stola riječi Božje. Uzajamnom ljubavlju svojih članova, Oratorij svjedoči da Kristova ljubav nadmašuje svaku podjelu i razliku. Oratorij je škola koja nas sve čini braćom i djecom istoga Oca – zaključio je kardinal Parolin.

Izvor i Foto: radiovatican.va

 

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.