Vjera Crkva Kardinal Parolin zaključio jubilarnu godinu sv. Filipa Nerija
Crkva Vjera

Kardinal Parolin zaključio jubilarnu godinu sv. Filipa Nerija

Kardinal Pietro Parolin, Papin državni tajnik, jučer je svetom misom u crkvi Svete Marije in Vallicella u Rimu, poznatijoj kao Nova Crkva, zaključio Jubilarnu godinu za 500. obljetnicu rođenja sv. Filipa Nerija.

Zarazna radost

Kardinal je započeo propovijed slavnom pobudnicom svetoga Filipa Nerija: „Dječice, radujte se, budite veseli. Želim da ne griješite i da budete radosni.“ Radost i veselje su bile glavne sastavnice svečeva života, a one su plod susreta s Kristom, njegovom riječju, njegovom porukom spasenja. Ta je radost zarazna, prenaša se dodirom, natjecanjem i posjećivanjem – ustvrdio je kardinal Parolin dodajući

Vrlo je aktualan uzor sv. Filipa Nerija u ovom našem svijetu, gdje, čini se, vladaju sebičnost, žalost i zabrinutost za budućnost, jer pokazuje put za postizanje istinske radosti srca, a to je susret s Kristom, jer samo Krist može čovjeku dati mir i željenu puninu – istaknuo je kardinal.

Neugodni apostol

Apostol, katkada neugodan (…) naviještao je ljubav i božansko milosrđe svima koji su živjeli u bijedi, u grijehu, u apsolutnoj opustošenosti; osobama kojima riječ nada nije značila ništa. Bio je apostol među udaljenima od Boga, koji nisu imali vremena razmišljati o tome da im je otkupljenje na dohvatu ruke. Mnoštvo je tih očajnika u svecu vidjelo razlog nove nade i snage za novi hod – kazao je kardinal Parolin.

Vjerodostojno svjedočanstvo

Filip nije imao magične formule, ni moć nije imao da promijeni sudbine tisuća bijednika i siromašnoga naroda, ali je postao jedan od njih, ogolio samoga sebe i s njima dijelio njihov hod. Njegovo je svjedočenje zbog te solidarnosti bilo vjerodostojno u očima njegovih suvremenika, na njih je djelovalo više nego tisuće propovijedi i prijekora. U svecu je Rim prepoznao svoga dobročinitelja, koji ga je moralno uzdrmao, budeći ga iz duhovne mlakosti u koju je zapao – istaknuo je kardinal.

Jednostavan govor

Mladi su slijedili sveca jer je govorio razumljivo, iskreno, bez okolišanja i mudrovanja. Njima je dokazivao da ih Isus voli, da želi njihovo spasenje; čeka ih da ih učini sretnima.  Govorio je mladima o radosti i nije gušio njihov mladenački polet, želio je da se vesele, ali da ne griješe. On je razlikovao zabavu od grijeha, što nije bilo uobičajeno u ono vrijeme. Mladi su mu hrlili jer su se osjećali voljenima, štićenima, ohrabrenima i praćenima. Filip nikada nije iznevjerio njihova očekivanja, dapače, njima se sasvim posvetio da mogu rasti kao građani i kao kršćani. Htio ih je učiniti svetima, jer je Krista smatrao najdragocjenijim blagom za prenošenje – ustvrdio je Papin državni tajnik.

Oratorij, škola bratstva

Možemo reći da je Filip svećenik za svako vrijeme; zahvaljujući njegovu djelovanju, Crkva je ponovo otkrila dušobrižništvo kao glavni prioritet, vjernicima se približila blizinom koja je resila Filipa. Njegov apostolat, zasnovan na prijateljstvu i osobnom odnosu s Kristom, te poziv na milosrđe i božansku ljubav dirali su srca ljudi.

Iz radosti i iskustva zajedništva s Bogom nastao je oratorij. Tu crkvenu stvarnost resi duhovna radost koja je po svojoj naravi zarazna. Oratorij se doista hrani i svoj smisao nalazi kod stola Tijela i Krivi Kristove i oko stola riječi Božje. Uzajamnom ljubavlju svojih članova, Oratorij svjedoči da Kristova ljubav nadmašuje svaku podjelu i razliku. Oratorij je škola koja nas sve čini braćom i djecom istoga Oca – zaključio je kardinal Parolin.

Izvor i Foto: radiovatican.va

 

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.