Vjera Crkva Kardinal Parolin u Poljskoj – više nego ikad potrebnije evangelizirati Europu
Crkva Vjera

Kardinal Parolin u Poljskoj – više nego ikad potrebnije evangelizirati Europu

Evangelizacijski napor potrebniji je nego ikad u sve više sekulariziranom europskom društvu. Zbog toga slavlje 1050. godišnjice pokrštavanja Poljske treba potaknuti da se „gleda prema budućnosti s nadom i obnovljenom vjerom“ – rekao je jučer kardinal Pietro Parolin, papin Državni tajnik, na koncu mise koju je slavio u katedrali u poljskom gradu Gniezno, zajedno s nadbiskupom Wojciechom Polakom. To je bila prva službena točka njegova pohoda Poljskoj, u ulozi posebnog papinskog izaslanika, koji je započeo slijetanjem na zračnu luku Poznań.

U posjetu Poljskoj povodom obilježavanja krštenja poljskog kneza Mieszka 14. travnja 966. godine, kardinal Parolin je istaknuo da se radi o događaju koji je pomogao „konsolidirati identitet i neovisnost tadašnje Poljske kneževine te označio početak polaganog procesa kristijanizacije stanovništva“ Otada – dodao je kardinal – kršćanska je vjera oplodila tu zemlju.

U svojem pozdravu, Papin je državni tajnik također istaknuo usku svezu koja sjedinjuje Poljsku s Jubilejom milosrđa, čija je poruka – kako je rekao – intimno povezana sa sv. Faustinom Kowalskom i velikim papom Ivanom Pavlom II., koji su pokazali važnost milosrđa vlastitim životom i spisima.

Na završetku prvog dana trodnevnog pohoda, kardinal Parolin je također, pri Institutu za europsku kulturu, sudjelovao na projekciji filma posvećenog pokrštavanju Poljske.

Izvor: radiovatican.va

Foto: www.cath.ch

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.