Ostalo Kardinal Gracias objasnio metodu rada povjerenstva za završni dokument Sinode
Ostalo

Kardinal Gracias objasnio metodu rada povjerenstva za završni dokument Sinode

Na Biskupskoj se sinodi nastavlja rad na završnom tekstu (tzv. Relatio finalis). U popodnevnim je satima sinodskim ocima predstavljena skica dokumenta, kako bi iznijeli svoje primjedbe, koje će se potom uzeti u obzir za konačnu inačicu. O njoj će u subotu glasovati odlomak po odlomak. Za uključivanje pojedinih paragrafa u dokument bit će potrebna dvotrećinska većina.

Održan je i uobičajeni brifing za novinare, u Tiskovnom uredu Svete Stolice, na kojemu su sudjelovali nadbiskup Bombaya i jedan od članova povjerenstva koje sastavlja završni dokument, kardinal Oswald Gracias, zatim najmlađi član kardinalskog zbora i biskup Tonge, Soane Patita Mafi te nadbiskup Los Angelesa, José Horacio Gómez.

Povjerenstvo je vrlo intenzivno radilo kako bi završilo svoj posao – rekao je p. Federico Lombardi, ravnatelj vatikanskog tiskovnog ureda. Kardinal Gracias se pak osvrnuo na temu „zdrave decentralizacije“. Ona, kako je objasnio, znači da biskupi trebaju biti formirani na teološkoj, moralnoj i kanonskoj razini, kako bi shvatili različite pastoralne pristupe koji su potrebni za suočavanje s posebnim problemima u svakoj zemlji.

Papa je došao zahvaliti nam na našem radu u povjerenstvu – dodao je bombayski nadbiskup – i premda nije ostao na raspravi, govorio nam je o važnosti obitelji. Osvrnuvši se na metodu rada povjerenstva za Relatio finalis, kazao je da su primili više od 700 primjedbi i dodataka, koje stručnjaci potom vrjednuju, pokušavajući izabrati one koji su najreprezentativniji. Povjerenstvo potom odlučuje koje umetnuti u tekst, kako bi pružio dosljednu poruku.

Kardinal Gracias je dodao da sadašnji nacrt završnog dokumenta ima oko stotinu stranica i da ga je povjerenstvo jednoglasno odobrilo. Postoji mogućnost da će se dodati i preambula, na zahtjev nekih jezičnih radnih skupina. Nakon današnje i sutrašnje rasprave, primjedbe i zahtjevi za izmjenama trebaju se predati u pisanom obliku sutra, u petak, do 14 sati. Sutra navečer povjerenstvo će doraditi tekst, u skladu s priloženim primjedbama, kako bi se u sinodskoj dvorani u subotu prijepodne mogao predstaviti u konačnome obliku. U subotu popodne će se o njemu glasovati odlomak po odlomak, a Papa će odlučiti hoće li biti objavljen ili ne.

Kardinal Mafi je istaknuo da su sinodski oci radili otvorena srca, nastojeći očitovati podršku koju Crkva pruža obiteljima, te napomenuo da je Sinoda put koji se nastavlja. Govoreći pak o izazovima za obitelj u svojoj zemlji, u Kraljevini Tongi, naveo je poteškoće otočnih država i promjene koje uvodi zapadnjački individualizam. Globalizacija, kako je rekao, ujedno je i blagoslov i izazov.

Mons. Gómez je govorio o temi selilaštva, koja je bila vrlo istaknuta u sinodskoj dvorani. U Sjedinjenim Državama ima 11 milijuna nelegalnih useljenika – objasnio je nadbiskup – i radi se o osobama koje su dio naše obitelji i kojima valja pomoći. Također je bila istaknuta tema jedinstva: u Sjedinjenim se Državama o tome mnogo govori. Zbog toga Sinoda treba odaslati poruku koja će pokazati da je obitelj ustanova na koju se uvijek može računati. Raspravljalo se i o poštovanju žena te o povezanosti prava i odgovornosti – kazao je američki nadbiskup, izrazivši nadu da će Sinoda pomoći ljudima da dublje žive vjeru. Na koncu su prisutni biskupi istaknuli da lažna vijest o Papinoj bolesti nije ni na koji način utjecala na njihov rad.

Izvor: www.radiovatican.va

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.