Vjera Papa govori Kanadski biskupi kod pape Franje u pohodu ‘ad limina’
Papa govori Vjera

Kanadski biskupi kod pape Franje u pohodu ‘ad limina’

Papa Franjo je danas, 27. ožujka, primio u audijenciju članove Biskupske konferencije zapadne Kanade, u prigodi njihova pohoda ‘ad limina’. Brojni su društveni izazovi i pastoralni problemi koji se nalaze pred Katoličkom Crkvom u Kanadi, u toj zemlji koja se, u posljednjih nekoliko desetljeća, uvrstila među one u kojima je sekularizacija najviše istaknuta. Osim toga, to je zemlja koju se smatra najnaprednijom što se tiče opravdavanja kontroverznih postupaka koji potiču etička pitanja, kao što su potpomognuta oplodnja i zamjensko majčinstvo, kloniranje ljudi, eutanazija i potpomognuto samoubojstvo, te homoseksualne zajednice.

Na prostoru velikom kao Europa, većinom nenaseljenom, Kanada ima 35 milijuna stanovnika, uz čitav mozaik narodâ raspoređenih na dva kulturalna i jezična područja, englesko i francusko. Više od 40% stanovništva čine kršteni katolici, jednu trećinu protestanti, 2% muslimani, te po 1% židovi, budisti i hinduisti.

Potrebno je stoga veliko zauzimanje kanadskih biskupa, i to u vezi s brojnim otvorenim pitanjima, kako bi evanđeosku poruku ponovno unijeli u srce svakog čovjeka, a ljudsko biće stavili u središte društva. Ustrajno je propovijedanje Crkve o miru u svijetu, o razoružanju, održivom razvoju i očuvanju okoliša, kao i o društvenoj pravednosti, zaštiti domorodačkih naroda, o doseljenicima i izbjeglicama, te o svima koji su isključeni iz društva blagostanja.

Među najbolnijim je problemima pak onaj koji se odnosi na slučajeve nasilja i zlostavljanja djece, kojih je bilo u prošlosti, a koje je Crkva u Kanadi priznala tražeći oprost. I na kraju, tu je i plodan ekumenski i međureligijski dijalog, koji je doveo do toga da vjerski vođe govore jednim glasom, posebice u zaštiti načela solidarnosti i suživota narodâ, i to također nedavno, nakon atentata u džamiji u Quebecu, i protiv ograničavajućih migracijskih mjera američkoga predsjednika Trumpa.

Izvor i foto: radiovatican.va

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.