Vjera Papa govori Kanadski biskupi kod pape Franje u pohodu ‘ad limina’
Papa govori Vjera

Kanadski biskupi kod pape Franje u pohodu ‘ad limina’

Papa Franjo je danas, 27. ožujka, primio u audijenciju članove Biskupske konferencije zapadne Kanade, u prigodi njihova pohoda ‘ad limina’. Brojni su društveni izazovi i pastoralni problemi koji se nalaze pred Katoličkom Crkvom u Kanadi, u toj zemlji koja se, u posljednjih nekoliko desetljeća, uvrstila među one u kojima je sekularizacija najviše istaknuta. Osim toga, to je zemlja koju se smatra najnaprednijom što se tiče opravdavanja kontroverznih postupaka koji potiču etička pitanja, kao što su potpomognuta oplodnja i zamjensko majčinstvo, kloniranje ljudi, eutanazija i potpomognuto samoubojstvo, te homoseksualne zajednice.

Na prostoru velikom kao Europa, većinom nenaseljenom, Kanada ima 35 milijuna stanovnika, uz čitav mozaik narodâ raspoređenih na dva kulturalna i jezična područja, englesko i francusko. Više od 40% stanovništva čine kršteni katolici, jednu trećinu protestanti, 2% muslimani, te po 1% židovi, budisti i hinduisti.

Potrebno je stoga veliko zauzimanje kanadskih biskupa, i to u vezi s brojnim otvorenim pitanjima, kako bi evanđeosku poruku ponovno unijeli u srce svakog čovjeka, a ljudsko biće stavili u središte društva. Ustrajno je propovijedanje Crkve o miru u svijetu, o razoružanju, održivom razvoju i očuvanju okoliša, kao i o društvenoj pravednosti, zaštiti domorodačkih naroda, o doseljenicima i izbjeglicama, te o svima koji su isključeni iz društva blagostanja.

Među najbolnijim je problemima pak onaj koji se odnosi na slučajeve nasilja i zlostavljanja djece, kojih je bilo u prošlosti, a koje je Crkva u Kanadi priznala tražeći oprost. I na kraju, tu je i plodan ekumenski i međureligijski dijalog, koji je doveo do toga da vjerski vođe govore jednim glasom, posebice u zaštiti načela solidarnosti i suživota narodâ, i to također nedavno, nakon atentata u džamiji u Quebecu, i protiv ograničavajućih migracijskih mjera američkoga predsjednika Trumpa.

Izvor i foto: radiovatican.va

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.