Vjera Jubilej milosrđa Jubilej svećenika. Papina treća meditacija: Miris Krista i svjetlo milosrđa
Jubilej milosrđa Vjera

Jubilej svećenika. Papina treća meditacija: Miris Krista i svjetlo milosrđa

U Bazilici sv. Pavla izvan zidina papa Franjo je održao u četvrtak popodne treću meditaciju povodom Jubileja svećenika. Kao temu je izabrao: „Miris Krista i svjetlo milosrđa“. Potaknuti Duhom, čujemo vapaj siromaha, vidimo onoga tko leži na tlu, osjećamo snažan miris bijede – kazao je, navodeći riječi sv. Ruže Limske: „Kad služimo siromasima i bolesnima, mi smo miris Kristov“.

„U Crkvi smo imali i imamo mnoge ne tako lijepe stvari, mnoge grijehe, ali u služenju siromasima, djelima milosrđa, kao Crkva uvijek smo slijedili Duha Svetoga, a naši sveci su to činili na kreativan i učinkovit način“ – rekao je papa Franjo. Napomenuo je kako narod cijeni kad se svećenik brine za siromašne, bolesne, kad prašta grješnicima te hrabro i strpljivo naučava. „Naš narod svećenicima oprašta mnoge nedostatke, osim navezanosti na novac“ – primijetio je.

„To nije toliko zbog bogatstva po sebi“ – pojasnio je Papa – „nego zato što se zbog novca gubi bogatstvo milosrđa“, a ono što „radi protiv milosrđa je vrhovno proturječje“. Podsjetio je k tome da se Krist „učinio siromašnim da nas svojim siromaštvom obogati“. Ne radi se o tome da se povremeno učini neko posebno djelo milosrđa prema potrebitima, nego da se bude milosrdan prema drugima u čitavom djelovanju – rekao je papa Franjo.

Biti milosrdan nije samo jedan od načina, nego je jedini način kako biti svećenik – naglasio je. Uzevši za primjer Isusovo ponašanje prema ženi uhvaćenoj u preljubu, napomenuo je kako Gospodin nadilazi zakon i otvara prostor slobode: „Idi i odsada više ne griješi“. Ne samo da joj Gospodin čisti put, nego ona prestaje biti „predmetom“ pogleda drugih zato što „postaje protagonist“.

Potom se Sveti Otac osvrnuo na ispovijed i na ulogu svećenika kao sredstva pomirenja i Božje milosrdne ljubavi prema grješniku. „Znak i sredstvo susreta. To smo mi.“ „Znak znači da trebamo privlačiti.“ „Znak treba biti dosljedan i jasan, ali iznad svega razumljiv“.

Znaku i sredstvu je vlastita raspoloživost, a ne autoreferencijalnost. Njihova je bit u tome da posreduju, a ne da sprječavaju. Prema Papi, dobri ispovjednici znaju pomoći ljudima da im se približe, nisu prestrašeni, osjetljivi su s grješnicima i dovoljno im je pola riječi da „sve shvate“. No zbog toga valja dopustiti da nas dodirnu situacije ljudi, koje su ponekad mješavina stvari, bolesti, grijeha i uvjeta koje je nemoguće nadići, poput Isusa koji se ganuo kad je vidio narod – ustvrdio je Sveti Otac.

Posljednji dio meditacije posvetio je socijalnom vidiku djela milosrđa, napominjući kako je Isus u evanđeljima povezao ono što smo primili s onim što trebamo dati: poučavati, praštati, hrabriti, tješiti, podnositi progone… A to često konkretno uključuje bolnice, pučke kuhinje, utočišta, škole, ispovjedaonice i duhovno vodstvo. „No, u konačnici, predmet milosrđa je sam ljudski život u svojoj cjelovitosti“ – kazao je Papa. Radi se o djelovanju, stvaranju kulture milosrđa sa sigurnošću da je, dok radimo, Duh Sveti onaj koji sve potiče i podupire.

Čuo sam često komentare svećenika: Ovaj nas papa prečesto tuče, kritizira. Istina, ima pokoji „udarac, poneka kritika“, ali – rekao je – trebam istaknuti kako su me oduševili toliki dobri svećenici. Dodao je kako je prethodni dan primio pismo jednog talijanskog župnika, koji mu je ispripovjedio teškoće pastirskoga života, ali i veliku ljubav koju ima za povjereno mu stado.

„To je naš brat. Postoji puno takvih“ – kazao je, potičući: „Nemojte izostaviti molitvu. Molite kako možete“, čak i ako „zaspete pred svetohraništem“. „Molite. Nemojte to izgubiti“ – rekao je, osobito ističući marijansku pobožnost. Ne gubite žar, ne gubite blizinu, raspoloživost za ljude ni smisao za humor. „I idemo naprijed“ – potaknuo je na koncu papa Franjo.

Izvor: radiovatican.va

Foto: radiovatican.va

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.