Vjera Jubilej milosrđa Jubilej svećenika. Papina treća meditacija: Miris Krista i svjetlo milosrđa
Jubilej milosrđa Vjera

Jubilej svećenika. Papina treća meditacija: Miris Krista i svjetlo milosrđa

U Bazilici sv. Pavla izvan zidina papa Franjo je održao u četvrtak popodne treću meditaciju povodom Jubileja svećenika. Kao temu je izabrao: „Miris Krista i svjetlo milosrđa“. Potaknuti Duhom, čujemo vapaj siromaha, vidimo onoga tko leži na tlu, osjećamo snažan miris bijede – kazao je, navodeći riječi sv. Ruže Limske: „Kad služimo siromasima i bolesnima, mi smo miris Kristov“.

„U Crkvi smo imali i imamo mnoge ne tako lijepe stvari, mnoge grijehe, ali u služenju siromasima, djelima milosrđa, kao Crkva uvijek smo slijedili Duha Svetoga, a naši sveci su to činili na kreativan i učinkovit način“ – rekao je papa Franjo. Napomenuo je kako narod cijeni kad se svećenik brine za siromašne, bolesne, kad prašta grješnicima te hrabro i strpljivo naučava. „Naš narod svećenicima oprašta mnoge nedostatke, osim navezanosti na novac“ – primijetio je.

„To nije toliko zbog bogatstva po sebi“ – pojasnio je Papa – „nego zato što se zbog novca gubi bogatstvo milosrđa“, a ono što „radi protiv milosrđa je vrhovno proturječje“. Podsjetio je k tome da se Krist „učinio siromašnim da nas svojim siromaštvom obogati“. Ne radi se o tome da se povremeno učini neko posebno djelo milosrđa prema potrebitima, nego da se bude milosrdan prema drugima u čitavom djelovanju – rekao je papa Franjo.

Biti milosrdan nije samo jedan od načina, nego je jedini način kako biti svećenik – naglasio je. Uzevši za primjer Isusovo ponašanje prema ženi uhvaćenoj u preljubu, napomenuo je kako Gospodin nadilazi zakon i otvara prostor slobode: „Idi i odsada više ne griješi“. Ne samo da joj Gospodin čisti put, nego ona prestaje biti „predmetom“ pogleda drugih zato što „postaje protagonist“.

Potom se Sveti Otac osvrnuo na ispovijed i na ulogu svećenika kao sredstva pomirenja i Božje milosrdne ljubavi prema grješniku. „Znak i sredstvo susreta. To smo mi.“ „Znak znači da trebamo privlačiti.“ „Znak treba biti dosljedan i jasan, ali iznad svega razumljiv“.

Znaku i sredstvu je vlastita raspoloživost, a ne autoreferencijalnost. Njihova je bit u tome da posreduju, a ne da sprječavaju. Prema Papi, dobri ispovjednici znaju pomoći ljudima da im se približe, nisu prestrašeni, osjetljivi su s grješnicima i dovoljno im je pola riječi da „sve shvate“. No zbog toga valja dopustiti da nas dodirnu situacije ljudi, koje su ponekad mješavina stvari, bolesti, grijeha i uvjeta koje je nemoguće nadići, poput Isusa koji se ganuo kad je vidio narod – ustvrdio je Sveti Otac.

Posljednji dio meditacije posvetio je socijalnom vidiku djela milosrđa, napominjući kako je Isus u evanđeljima povezao ono što smo primili s onim što trebamo dati: poučavati, praštati, hrabriti, tješiti, podnositi progone… A to često konkretno uključuje bolnice, pučke kuhinje, utočišta, škole, ispovjedaonice i duhovno vodstvo. „No, u konačnici, predmet milosrđa je sam ljudski život u svojoj cjelovitosti“ – kazao je Papa. Radi se o djelovanju, stvaranju kulture milosrđa sa sigurnošću da je, dok radimo, Duh Sveti onaj koji sve potiče i podupire.

Čuo sam često komentare svećenika: Ovaj nas papa prečesto tuče, kritizira. Istina, ima pokoji „udarac, poneka kritika“, ali – rekao je – trebam istaknuti kako su me oduševili toliki dobri svećenici. Dodao je kako je prethodni dan primio pismo jednog talijanskog župnika, koji mu je ispripovjedio teškoće pastirskoga života, ali i veliku ljubav koju ima za povjereno mu stado.

„To je naš brat. Postoji puno takvih“ – kazao je, potičući: „Nemojte izostaviti molitvu. Molite kako možete“, čak i ako „zaspete pred svetohraništem“. „Molite. Nemojte to izgubiti“ – rekao je, osobito ističući marijansku pobožnost. Ne gubite žar, ne gubite blizinu, raspoloživost za ljude ni smisao za humor. „I idemo naprijed“ – potaknuo je na koncu papa Franjo.

Izvor: radiovatican.va

Foto: radiovatican.va

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.