Vjera Crkva Još 98 dana do otvaranja Jubileja milosrđa
Crkva Vjera

Još 98 dana do otvaranja Jubileja milosrđa

U Vatikanu predstavljen Jubilej milosrđa

Jubilej milosrđa, koji će započeti otvaranjem Svetih vrata na Svetom Petru na svetkovinu Bezgrješnog začeća 2015., a završiti 20. studenoga 2016., na svetkovinu Krista Kralja svega stvorenja, predstavljen je 5.svibnja u dvorani Ivana Pavla II. Tiskovnog ureda Svete Stolice. Raspored proslava tijekom te izvanredne Svete godine opširno je predstavio predsjednik Papinskoga vijeća za promicanje nove evangelizacije, mons. Salvatore Fisichella, a na predstavljanju je sudjelovao i mons. Graham Bell, podtajnik Vijeća.

         Nadbiskup Fisichella na početku je istaknuo kako je želja pape Franje da se za taj Jubilej živi i u Rimu i u krajevnim Crkvama. Zato će prvi puta u povijesti jubileja biti pružena mogućnost da se Sveta vrata – Vrata milosrđa – otvore i u pojedinim biskupijama, napose na katedralama ili nekoj posebno značajnoj crkvi ili svetištu koje ima posebnu važnost za hodočasnike. Crtu originalnosti Jubileju milosrđa daju i misionari milosrđa. Papa će misionarima dati mandat na Pepelnicu tijekom posebnog slavlja u bazilici svetoga Petra. Ti misionari će morati biti strpljivi svećenici, kadri razumjeti čovjekovu ograničenost, ali spremni, u svojoj propovjedi i na ispovjedi, pokazati lice Dobroga Pastira, rekao je mons. Fisichella.

Nadbiskup Fisichella predstavio je i logo s geslom Jubileja milosrđa „Milosrdni poput Oca“, rad isusovca o. Marka Rupnika. Predstavljajući zatim sam raspored proslava Jubileja za različite skupine vjernika, mons. Fisichella istaknuo je kako je prvo hodočašće na rasporedu od 19. do 21. siječnja, a na njemu će sudjelovati svi oni koji sudjeluju u organizaciji hodočašća. Time se, pojasnio je mons. Fisichella, želi staviti do znanja kako je Sveta godina pravo hodočašće i kao takvu je treba živjeti. Zatim, 3.travnja na programu je Jubilej svih onih koji se prepoznaju u duhovnosti milosrđa (pokreti, udruge, redovničke zajednice), 4.rujna Jubilej Caritasovih volontera, a 9.listopada je dan posvećen svijetu marijanske duhovnosti, kada će se slaviti Majku milosrđa. Bit će također događaja posvećenih mladima koji su primili sakrament potvrde, čije je hodočašće predviđeno za 24.travnja. Jubilej đakona je na programu 29.svibnja, a na 160. obljetnicu blagdana Presvetog Srca Isusova slavit će se 3.lipnja Jubilej svećenika.  Jubilej vjeroučitelja i vjeroučiteljica bit će 25. rujna, a 12. lipnja Jubilej bolesnih i nemoćnih, a 6.studenoga slavit će se Jubilej zatvorenika. Mons. Fisichella pojasnio je kako se on neće slaviti samo u zatvorima, već se razmišlja o mogućnosti da neki zatvorenici svoju Svetu godinu proslave zajedno s papom Franjom u bazilici sv. Petra.

         Tijekom Jubileja milosrđa, rekao je nadalje mons. Fisichella, papa Franjo će učiniti neke simbolične geste kojima želi doprijeti do izvjesnih egzistencijalnih „periferija“ kojima Sveti Otac želi dati osobno svjedočanstvo blizine i pažnje prema siromašnima, patnicima, marginaliziranima i svima onima koji trebaju znak nježnosti. Ti će događaji imati simboličnu vrijednost, a Papa na taj način želi potaknuti biskupe i svećenike da u svojim vlastitim biskupijama učine isto, kako bi do svih dopro konkretni znak milosrđa i blizine Crkve.

Kao konkretni znak Papine ljubavi, koji će ostati kao uspomena na Jubilej, učinit će se znakovita gesta kojom će se izaći u susret nekoj potrebitoj stvarnosti u svijetu, izraziti milosrđe u obliku konkretne i djelatne pomoći.

Za hodočasnike koji budu dolazili u Rim u osobnom aranžmanu i neorganizirano određene su neke crkve u povijesnom središtu Rima gdje će ima biti ukazana dobrodošlica i gdje će se za njih biti upriličeni molitveni susreti i odgovarajuća duhovna priprava za prolazak kroz Sveta vrata.

Objavljena je već i službena stranica Jubileja milosrđa:   www.iubilaeummisericordiae.va. Stranica je dostupna na sedam jezika: talijanskom, engleskom, španjolskom, njemačkom, portugalskom, francuskom, poljskom. Na njoj se mogu naći službene informacije o rasporedu glavnih javnih događaja, upute za sudjelovanje na slavljima sa Svetim Ocem te sve druge službene informacije vezane uz Jubilej. Biskupije će preko te stranice moći primati pastoralne informacije i prijedloge, prijavljivati se za hodočašće i davati obavijesti o inicijativama na dijecezanskoj razini. S tom mrežnom stranicom povezane su i razne društvene mreže preko kojih će se moći dobivati najnovije informacije o inicijativama Svetoga Oca i izravno pratiti sve najvažnije događaje. Razmišlja se i o pokretanju jedne aplikacije posvećene Jubileju milosrđa.

Priredio: Siniša Tumbas Loketić

Preuzeto: IKA

Siniša Tumbas Loketić

Rođen u Subotici 10. ožujka 1987. godine. Kršten je u župi Isusova uskrsnuća u rodnom gradu. Nakon srednje Politehničke škole u Subotici upisuje Katolički bogoslovni fakultet u Đakovu. Za đakona je zaređen u Subotici 5. listopada 2014. godine, a za svećenika 6. travnja 2015. zaredio ga je mons. Ivan Penzeš. Obavljao je dužnost župnog vikara u Novom Sadu do svibnja 2016. god. od kada preuzima dužnost upravitelja župe Presvetog Trojstva u Selenči. Tokom godinu i pol dana boravka u Novom Sadu gdje je bio kapelan, uređuje emisiju za mlade "Na slobodu pozvani" na valovima Radio Marije. Jedan je od osnivača i urednika katoličke internet stranice www.svjetlo-vjere.com. Dužnost glavnog urednika katoličkog lista "Zvonik" preuzima 6. studenoga 2016. godine, a uređuje ga do travnja 2018. godine kada glavnim urednikom biva imenovan vlč. Vinko Cvijin.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.