Propovjedi Jedinstvo braka u Kristu (2. nedjelja kroz godinu – C)
Propovjedi

Jedinstvo braka u Kristu (2. nedjelja kroz godinu – C)

Foto: Cornelis de Bailleur: Svadba u Kani Galilejskoj

Događaj opisan u današnjem evanđeoskom odlomku vodi nas na sam početak Isusova javnog djelovanja. Slučajno ili ne, jer kod Gospodina nema slučajnosti, početak njegova djelovanja vezan je uz početak bračnog i obiteljskog života jednog mladog para u Kani Galilejskoj. Time je očitova da se bitni dio njegova spasenjskoga plana ticao i učvršćenja obitelji i obiteljskoga života. Doista, došao je također, osim pojedinačnog spasenja, učvrstiti i vrlo izloženu zajednicu obitelji, te joj zajamčiti svoju pomoć i zaštitu. To je tako očito i danas kad se više nego ikada i više nego išta drugo, ugrožava upravo obitelj u svome postojanju i svojim vrijednostima.

Poput para iz Kane Galilejske mnogi parovi krenu s oduševljenjem u brak i obiteljski život. Ali se počesto preračunaju jer računaju samo na svoje ljudske snage, umjesto da računaju na Boga i njegovu pomoć. To potom postaje najčešći uzrok kraha i kraja mnogih brakova i nevolja za tolike obitelji. Doista, pouzdanje supružnika u Boga ne bi smjelo biti samo na riječi i u izjavama, već prije svega u iskrenom i zrelom odnosu s Gospodinom. Nakon toga je neophodno vjerno vršenje svega što on od nas očekuje, jer konkretni svakodnevni život obitelji treba hraniti vjernošću Bogu, što postaje svakodnevna vježba kreposti u obiteljskom životu. Mnogi, naime, nikad ozbiljno i ne pomišljaju kako bi svoj bračnu i obiteljsku zajednicu trebali oblikovati po Bogu, već odmah nakon vjenčanja Boga ostave po strani u svome životu kao nebitnu, nepotrebnu i suvišnu stvarnost. Pred oltar često dolaze samo radi fotografije i lijepog prizora, ali ne s uvjerenjem kako im Bog ima što poručiti za brak i bračni život. A još manje, kako o Bogu ovisi njihova sreća i dobrobiti bračnoga života.

Mnogi ne misli da i za njih vrijedi ona Marijina rečenica: Što god vam rekne, učinite. No činjenica je da to što govori Marija poslužiteljima vrijedi ne samo za njih, već u prvom redu za mladence, kao što vrijedi i za opće pravilo kršćanskoga života. Posluh Isusu lijek je protiv svih bolesti, rana i nedaća bračnoga i obiteljskoga života, a napose protiv nevjernosti, rastava i svih drugih teških ugroza. Uistinu, vjernost Bogu duhovna je hrana bračnoga života bez koje brak teško može opstati, a obitelj stvoriti ozračje zajedništva i ljubavi. U svijetu koji gleda blagonaklono samo vanjski uspjeh, u kojem se živi od zabave i probitaka, vjernost bračnih drugova Kristu je nasušna potreba. Zajedništvo s Kristom ne dopušta trošenja duha, jer su snagom Kristovom i postali jedno, te samo tom snagom mogu održavati međusobno jedinstvo i ljubav.

Zato ne samo trebaju zazivati Krista koji im daje snagu da budu jedno u trenutku sklapanja bračnoga saveza, već ne bi trebali nikada prestati držati se njega kao ključa bračnoga života. Kao što je znakovita bila njegova prisutnost u životu para iz Kane Galilejske, tako bi trebala biti znakovita u životu svakog kršćanskog para i njihove obitelji. Krist je snaga koja spašava od rasule one koji su dopustili da im brak dođe u krizu. Svaka obitelj je pozvana ugostiti Isusa na takav način da mu omogući biti jamac bračnoga sklada, te prisutnost u svjetlu koje rješavaju sve poteškoće i nedaće koje donosi život. Događaj u Kani Galilejskoj je potvrda ne samo Isusove dobre volje da bude sa supružnicima, već je i dokaz njegove snage. On je jedini vlastan biti prava pomoć i istinsko rješenje svim obiteljima koje žele biti pred Bogom ono što u biti jesu, zajednice ljubavi i života.

Molimo danas ovu milost za sve naše obitelji, jer snaga obitelji je u snazi vjernosti Kristu, a snaga jednog naroda je u snazi koju ima obitelj. Borimo se protiv ovog mentaliteta koji nudi obiteljima kriva rješenja, odvlačeći ih tako od smisla i biti obiteljskoga života. Borimo se protiv svih ugroza suvremenoga svijeta koji oduzima obiteljima tlo pod nogama i dovodi u krizu njihovo vjerno življenje. Učvrstimo zajedništvo obitelji u vjernosti Kristu, te da mu supružnici vjeruju kao što su mu učenici povjerovali nakon ovog prvog čuda pretvaranja vode u vino. I molimo ga da on bude luč života koja svijetli u svakome domu, tako da nikada ne izgube vino istinske ljubavi, već da ga sačuvaju sve do posljednjega dana svoga života.

Piše: Dr. Ivan Bodrožić (Svećenik i profesor patrologije na KBF-u u Zagrebu i urednik stranice patrologija.com)

Izvor:  patrologija.com

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.