Vjera Papa govori Jedino kroz Isusa, vrata ulazimo u vječni život
Papa govori Vjera

Jedino kroz Isusa, vrata ulazimo u vječni život

Nećemo pogriješiti put ako slušamo Isusov glas – istaknuo je Papa u propovijedi na jutrošnjoj svetoj misi. Sveti je Otac rekao da je Isus, Dobri Pastir, jedina vrata kroz koja se ulazi u život vječni, pri tom je upozorio da se treba čuvati navodnih gatalaca koji zavode na krivi put.

Osvrćući se na misno evanđelje Papa je u propovijedi govorio o vratima, hodu i glasu. Isus u prvom redu upozorava da je „onaj koji u ovčinjak ne ulazi kroz vrata“ razbojnik, a ne pastir. Isus je vrata koja vode u životni vječni – upozorio je.

Isus je temelj kršćanskoga života

Isus je narodu uvijek govorio jednostavnim jezikom: narod je pak poznavao pastirski život, jer je svaki dan gledao pastire. Znali su da pastir uvijek ulazi na vrata, a da razbojnici preskaču ogradu ili kroz prozor ulaze u kuću. Isus jasno veli: u život se vječni može ući samo kroz vrata, a Isus je vrata našega svakidašnjega i vječnoga života. U ovčinjak se ulazi samo kroz vrata, a u život vječni kroz Isusa – ponovio je Papa.

Samo Isus zna pravi put

Isus dakle govori o hodu. Pastir poznaje svoje ovce, a one ga slijede. Hod je upravo ovo: na životnom putu, svaki dan slijediti Isusa. Ne treba vrludati, On ide naprijed i pokazuje nam put. Ne griješi onaj koji slijedi Isusa. Netko bi pak mogao reći da put nije uvijek jasan… Stoga neki idu vračarima… a tko tako čini ne slijedi Krista, već nekoga koji pokazuje drukčiji put. Isus je upozorio da osim njega nitko ne može pokazati put. On ide naprijed. Doći će drugi i govoriti: Mesijin je put ovo ili ono… Ne slušajte ih! Ja sam put. Isus je vrata i put. Ako ga slijedimo, nećemo pogriješiti – istaknuo je Papa.

U blaženstvima odjekuje Isusov glas

Govoreći o glasu dobroga Pastira, rekao je da ovce slijede pastira jer poznaju njegov glas. A kako prepoznati Isusov glas i obraniti se od onih koji ulaze kroz prozor, od razbojnika, od varalica? Odgovor je vrlo jednostavan, Isusov glas je u blaženstvima. Ako netko naučava suprotno blaženstvima, onda je ušao kroz prozor. Isusov glas govori i kroz djela milosrđa. Primjerice u 25. poglavlju Matejeva evanđelja, ako netko govori ono što Isus govori u tom poglavlju, onda je Isusov. Isusov je glas i kad poučava molitvu ‘Očenaš’ – ustvrdio je Papa dodajući:

Vrlo je jednostavan kršćanski život: Isus je vrata. On nas vodi na putu, a u blaženstvima prepoznajemo njegov glas, u djelima milosrđa i kad nas uči da govorimo ‘Oče’. Sjećajte se ovih riječi: vrata, hod i glas. Neka nam Bog podari milost da shvatimo ovu Isusovu sliku: pastir koji vodi, pokazuje i uči nas da slušamo njegov glas – zaključio je Sveti Otac.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @OSS_ROM

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.