Vjera Papa govori Jedino kroz Isusa, vrata ulazimo u vječni život
Papa govori Vjera

Jedino kroz Isusa, vrata ulazimo u vječni život

Nećemo pogriješiti put ako slušamo Isusov glas – istaknuo je Papa u propovijedi na jutrošnjoj svetoj misi. Sveti je Otac rekao da je Isus, Dobri Pastir, jedina vrata kroz koja se ulazi u život vječni, pri tom je upozorio da se treba čuvati navodnih gatalaca koji zavode na krivi put.

Osvrćući se na misno evanđelje Papa je u propovijedi govorio o vratima, hodu i glasu. Isus u prvom redu upozorava da je „onaj koji u ovčinjak ne ulazi kroz vrata“ razbojnik, a ne pastir. Isus je vrata koja vode u životni vječni – upozorio je.

Isus je temelj kršćanskoga života

Isus je narodu uvijek govorio jednostavnim jezikom: narod je pak poznavao pastirski život, jer je svaki dan gledao pastire. Znali su da pastir uvijek ulazi na vrata, a da razbojnici preskaču ogradu ili kroz prozor ulaze u kuću. Isus jasno veli: u život se vječni može ući samo kroz vrata, a Isus je vrata našega svakidašnjega i vječnoga života. U ovčinjak se ulazi samo kroz vrata, a u život vječni kroz Isusa – ponovio je Papa.

Samo Isus zna pravi put

Isus dakle govori o hodu. Pastir poznaje svoje ovce, a one ga slijede. Hod je upravo ovo: na životnom putu, svaki dan slijediti Isusa. Ne treba vrludati, On ide naprijed i pokazuje nam put. Ne griješi onaj koji slijedi Isusa. Netko bi pak mogao reći da put nije uvijek jasan… Stoga neki idu vračarima… a tko tako čini ne slijedi Krista, već nekoga koji pokazuje drukčiji put. Isus je upozorio da osim njega nitko ne može pokazati put. On ide naprijed. Doći će drugi i govoriti: Mesijin je put ovo ili ono… Ne slušajte ih! Ja sam put. Isus je vrata i put. Ako ga slijedimo, nećemo pogriješiti – istaknuo je Papa.

U blaženstvima odjekuje Isusov glas

Govoreći o glasu dobroga Pastira, rekao je da ovce slijede pastira jer poznaju njegov glas. A kako prepoznati Isusov glas i obraniti se od onih koji ulaze kroz prozor, od razbojnika, od varalica? Odgovor je vrlo jednostavan, Isusov glas je u blaženstvima. Ako netko naučava suprotno blaženstvima, onda je ušao kroz prozor. Isusov glas govori i kroz djela milosrđa. Primjerice u 25. poglavlju Matejeva evanđelja, ako netko govori ono što Isus govori u tom poglavlju, onda je Isusov. Isusov je glas i kad poučava molitvu ‘Očenaš’ – ustvrdio je Papa dodajući:

Vrlo je jednostavan kršćanski život: Isus je vrata. On nas vodi na putu, a u blaženstvima prepoznajemo njegov glas, u djelima milosrđa i kad nas uči da govorimo ‘Oče’. Sjećajte se ovih riječi: vrata, hod i glas. Neka nam Bog podari milost da shvatimo ovu Isusovu sliku: pastir koji vodi, pokazuje i uči nas da slušamo njegov glas – zaključio je Sveti Otac.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @OSS_ROM

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.