Vjera Meditacije „Ja sam Bezgrješno začeće“
Meditacije

„Ja sam Bezgrješno začeće“

Foto: Knezi Nikola, asist. dr. med.

Blaženi papa Pio IX., nakon što je sve biskupe svijeta na I. Vatikanskomu koncilu pitao u što vjeruju i kako razmišljaju kada je u pitanju Blažena Djevica Marija, proglasio je 8. prosinca 1854. godine dogmu Bezgrješnog začeća (Ineffabilis Deus). Zanimljivo je primijetiti da je četiri godine nakon toga upravo Gospa dala svoj blagoslov na tu dogmu kada je 25. ožujka 1858. tokom svoga šesnaestoga ukazanja malenoj pastirici Bernardici u francuskom Lurdu priopćila: „Ja sam Bezgrješno začeće!

Vrijeme kada se dogma proglasila i kada se Gospa ukazala malenoj pastirici vrijeme je u povijesti čovječanstva u kojem se završavao stari poredak i počinjao novi koji se gotovo u potpunosti udaljio od Evanđelja i Crkve. U tom razdoblju čovjek kao konačnicu ne priznaje više Boga, nego samo ono materijalističko i egoistično vlastito JA. Ateizam, pozitivizam, marksizam počeli su navirati svijetom i razdvajati čovjeka i Boga. Bog nam progovara po Majci svoga Sina koja puna milosti ne može ostati ravnodušna prema potrebama svoje djece. Prvo to čini u Lurdu, a kasnije i u Fatimi, trudeći se usmjeriti nas k duhovnim stvarima i okrjepi.

Sredinom mjeseca veljače slavit ćemo još jedan marijanski blagdan – blagdan Gospe Lurdske. Kao sinovi naše nebeske Majke utječimo na sebe njezinim zagovorom i preporučimo naše bolesne i stare čija je Ona na taj dan posebna zagovornica.

Uredio: dr. med. Nikola Knezi

Foto: Lourdes.photo

Nikola Knezi

Nikola Knezi, liječnik, asistent Katedre za anatomiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu
Rođen je 1990. godine. Tijekom osnovne škole postao je ministrant u rodnoj župi Rođenja Blažene Djevice Marije kao i u crkvi Sv. Stjepana kralja pri karmelićanskom samostanu u Somboru, a kasnije obnašao službu lektora i akolita. Učestvovao je ostvarenju emisije "Na slobodu pozvani" na valovima Radio Marije. Bio je autor meditativnih članaka objavljenih u katoličkom listu subotičke biskupije "Zvonik". Na radu internet stranice www.svjetlo-vjere.com angažiran je od samog početka kao suosnivač, član uredništva i autor. Srednju medicinsku školu "Dr Ružica Rip" smijer medicinski tehničar pohađao u Somboru. Na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu diplomirao i promoviran u doktora medicine. Trenutačno je student doktorskih studija kliničkih istraživanja (neuronauke) na istom fakultetu. Autor je i koautor znanstvenih radova iz područja fundamentalne medicine objavljenih na domaćim i internacionalnim skupovima i časopisima.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.