Karmel Iz života Karmelskog Reda Izjava o. Zdenka Križića OCD novoga Gospičko-senjskog biskupa o svom imenovanju
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Izjava o. Zdenka Križića OCD novoga Gospičko-senjskog biskupa o svom imenovanju

Imenovani novi gospićko-senjski biskup, karmelićanin o. Zdenko Križić, u razgovoru za Hrvatski katolički radio rekao je kako ga je objava vijesti o imenovanju zatekla u Rimu. Jutros (4. travnja) je još predvodio duhovne vježbe za jednu zajednicu bosonogih karmelićanki: “Vratio sam se kući, oko podneva, i pošao u kapelicu. A gdje drugdje? Pošao sam naći smiraj, vedrinu, pouzdanje, hrabrost. Nisam trebao slušati objavu. Znao sam da će biti u podne. Bilo mi je potrebno staviti pred Boga ono što me čeka, ono što mogu i što ne mogu pretpostaviti.”

Prihvaćajući novu službu, novi gospićko-senjski biskup računa na molitvenu potporu vjernika: “Najvažnije je imati molitvenu potporu, jer u njoj nalazimo sigurnost. Na početku smo prožeti zabrinutošću, strahom. Započinjemo s nečim što je posve novo u mom svećeničkom životu, te se iskustvo tek treba stjecati, a sada samo možemo razmišljati što nas sve čeka. No, u Božje ruke, pa idemo naprijed!”

Budući da je imenovanje danas objavljeno, za novoga biskupa slijedi upoznavanje s mjesnom Crkvom koja mu je povjerena. Ovoga tjedna susrest će se s mons. Milom Bogovićem kojega će naslijediti: “Ono što planiram na početku je, prije svega, upoznati svećenike, župe i puk biskupije, da bih mogao imati više jasnoće s obzirom na poteškoće, potrebe i mogućnosti.”

Karmelska redovnička zajednica, iz koje o. Zdenko Križić dolazi, poznata je po snažnoj duhovnosti i kontemplativnoj dimenziji: “Duhovnost uvijek pomaže, jer bez duhovnosti nema ni autentičnog svećeništva, a pogotovo redovništva. Smatram da je normalno da radim na tom području i na planu biskupije, jer duhovne obnove, počevši od svećenika do župnih zajednica, su nešto što je neizostavno. To je na prvom mjestu, jer od toga ovisi sve drugo naše djelovanje, naš apostolat.”

O. Zdenko Križić se osvrnuo i na zanimljivosti o biskupima iz karmelskog reda kroz povijest: “Karmelski red kroz povijest je imao dosta biskupa, osobito u misijskim dijelovima. I danas je tako. Donedavno smo imali karmelićanina biskupa u Kuvajtu, sada u Bagdadu, a posebno u Južnoj Americi.”

U novijoj hrvatskoj povijesti nije bilo karmelićana među biskupima, ali potrebno je reći da je ovaj red u Hrvatsku došao tek u drugoj polovici XX. stoljeća: “Karmelićani su u Hrvatsku došli 1960., bili su to počeci sa svega nekoliko ljudi. No, u XV. stoljeću bili smo prisutni u Šibeniku, čak je jedan karmelićanin bio i ninski biskup, no predstavljali su ga kao Venecijanca, jer mi tada nismo imali svoju domovinu.”

Detalje oko datuma ređenja, gesla biskupske službe i dana preuzimanja biskupije o. Zdenko Križić dogovorit će i objaviti naknadno, nakon konzultacija sa subraćom. U Rimu će njegovu dužnost rektora karmelićanskog međunarodnog zavoda „Teresianum” preuzeti njegov zamjenik. O. Zdenko Križić pridružit će se i hrvatskim biskupima na proljetnom zasjedanju HBK.

Izvor: IKA

Foto: vjernici.hr

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.