Vjera Papa govori Iza statistike o 60 milijuna izbjeglica nalaze se ljudska lica
Papa govori Vjera

Iza statistike o 60 milijuna izbjeglica nalaze se ljudska lica

Iza statistika o šezdeset milijuna izbjeglica u svijetu nalaze se osobe, svaka od njih s vlastitim imenom, licem, pričom i neotuđivim dostojanstvom djeteta Božjega – rekao je papa Franjo, primivši danas u audijenciju članove Isusovačke službe za izbjeglice (JRS). Osnovana prije 35 godina, za cilj ima izaći u susret ljudskim i duhovnim potrebama izbjeglica, pratiti ih, služiti im i štititi njihova prava – podsjetio je Papa, napominjući da to osobito znači brinuti se za obrazovanje djece.

Papa je istaknuo da je tadašnji vrhovni poglavar Družbe Isusove, p. Pedro Arrupe, odlučio osnovati Službu, nakon što je na njega dubok utisak ostavio prizor izbjeglica na brodovima iz južnog Vijetnama, izloženih napadima gusara i olujama u Južnom kineskom moru. Arrupe, koji je preživio atomsku eksploziju u Hiroshimi, shvatio je omjer tragičnog egzodusa izbjeglica. To je vidio kao izazov koji isusovci ne mogu zanemariti, ako žele ostati vjerni svojem zvanju – kazao je papa Franjo.

Odluka da budete prisutni na mjestima gdje vlada najveća potreba, u konfliktnim i post-konfliktnim područjima, stekla vam je međunarodnu priznatost zbog vaše blizine ljudima i sposobnosti da od njih učite kako im najbolje služiti – ustvrdio je Sveti Otac. Napomenuo je da odgojni rad Isusovačke službe za izbjeglice znači pružanje nečega što ide ponad onoga potrebnog za preživljavanje; to znači održati nadu na životu. Pružiti djeci mogućnost školovanja – rekao je – najljepši je dar koji im možete dati.

Previše je djece i mladih izbjeglica koji nemaju kvalitetno obrazovanje. Pristup im je ograničen, osobito za djevojčice koje žele pohađati srednju školu. Zbog toga – podsjetio je Papa – Isusovačka je služba za izbjeglice u Godini milosrđa postavila cilj da pomogne dodatnih 100.000 mladih izbjeglica u školovanju. Božje milosrđe – zaključio je Sveti Otac – stići će tako do mnoge djece i brojnih obitelji u godinama koje dolaze.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @OSS ROM

 

 

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.