Karmel Iz života Karmelskog Reda Isus Krist – izvor i središte (2.)
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Isus Krist – izvor i središte (2.)

http://sites/svjetlo-vjere.com/files.heiligen-3s.nl/heiligen/10/15/10-15-1582-Teresa-Avila.php

Sv. Terezija za sebe kaže:„Pošto sam vidjela onu veliku ljepotu Gospodnju, nisam vidjela nikoga tko bi u usporedbi s njim dobro izgledao niti me zanio.“ (Moj život, 37, 4.) Isus Krist za Tereziju jest „Ljepota koja nadvisuje sve ljepote“. Vrhunac te ljepote i Božje ljubavi objavljen je u križu Isusa Krista. Tu su, zapravo, po Tereziji, objavljene „dvije“ ljubavi: ljubav Oca koji daje svojega Sina, i ljubav Sina koji se potpuno slobodno daje razapeti. „Napokon, hoću zaključiti s ovim: da se uvijek, kad se misli na Krista, sjetimo ljubavi kojom nam je udijelio toliko milosti i kako nam je veliku ljubav iskazao davši nam takav zalog da je gaji prema nama; jer ljubav vabi ljubav. […] Neka nam je udijeli njegovo veličanstvo – budući da zna koliko nam pogoduje – zbog one iste kojom nas je ljubio i zbog njegova slavnog Sina, koji nam ju je uz toliku vlastitu cijenu pokazao.“ (Moj život, 22, 14.)

Križ je događaj spasenja i izvor života u kojemu je obnovljena ljudska narav ranjena grijehom. „Vidjela sam, premda je Bog, da je i čovjek, da se ne čudi nad slabostima ljudi, da razumije naše bijedno ustrojstvo, podložno mnogim padovima zbog istočnoga grijeha, koji je on došao iskupiti.“ (Moj život, 37, 5.)Ali Isus svete Terezije nije mrtav; Isus je uvijek Uskrsli, Slavni, na čijoj je glavi umjesto trnove krune, kruna velikoga sjaja, corona de gran resplandor. Ona svjedoči:. „Gotovo uvijek Gospodin mi se prikazao kao uskrsnuli.“ (Moj život, 29, 4.)

To je ljubav u dimenziji križa. U zadnjemu poglavlju zadnjih odajaZamka duše, kao svoju konačnu poruku sestrama Terezija iznosi:„Uprite oči u Raspetoga i sve će vam se činiti malo.“ (Zamak duše, 7, 4, 8). Zato je, prema Tereziji, prava karmelićanka (time i kršćanka) samo ona koja ljubi križ. Zanimljivo je da u Avili, ispred Samostana Utjelovljenja ima kameni križ oko kojega je 7 krugova, koji predstavljaju Zamak duše. Najdalja od križa je Prva odaja, a najbliža, točnije ona u kojoj je križ, jest Sedma odaja. Zašto? USedmim je odajama vjenčanje između Boga i duše. Dakle, križ je mjesto, ležaj ljubavi na kojemu se događa vjenčanje karmelićanke (ali i svakog kršćanina) i Krista.

Ovo znači da je križ događaj potpunoga rasvjetljenja i konačna mjera ljubavi. Nasljedovati Isusa Krista – biti kršćanin – znači nositi svoj križ i preko njega sjediniti se s Isusom Kristom. Zato i samostani, koje će osnivati, za Tereziju nisu mjesta u kojima će se sadržajno činiti nešto različito od temeljnoga kršćanskog iskustva. Oni služe u prvomu redu zato – piše Terezija sestrama – da se bude „dobri kršćani“ (Put k savršenosti, 3, 2.),
koji će „slijediti evanđeoske savjete sa svom savršenošću“ (
Put k savršenosti,1, 2.), a evanđeoski savjeti koje predlaže zapravo su kršćanske krijeposti: „Prva je ljubav jednih prema drugima, druga je nenavezanost na sve što je stvoreno, a treća je istinska poniznost, koja je, premda je navodi na kraju, glavna i sadržava sve.“ (Put ksavršenosti, 4, 4.)

Molitva: iskustvo Božje ljubavi i potreba kršćanskoga života

Već smo vidjeli kako je molitva kod Terezije neodvojiva od vjere. Determinirana je strukturom vjere i ujedno je najkarakterističniji izričaj vjere u svim njenim dimenzijama. Terezija nikada nije mislila dati neku definiciju molitve. Ipak, daje nam jednu od najljepših, i – teološki gledano – najkompletnijih (jer nijedna ne može reći baš sve o molitvi) definicija molitve: „Prijateljski odnos, razgovarajući često nasamo s onim za kojega znamo da nas ljubi.“ (Moj život, 8, 5.). U knjizi Moj život 11, 12. govori da je „visok stupanj htjeti nasamo govoriti s Bogom i ostaviti razbibrige ovoga svijeta. [Time je] najveći dio učinjen“. Dakle, samo željeti moliti već je mnogo…

Molitva polazi od iskustvene spoznaje (=vjera) da me Bog ljubi. Molitva je, stoga, najprije dar. To se očituje i u riječi „nasamo“, a solas. Za Tereziju, to je iskustvo najprije imao Isus Krist koji „a solo“ razgovara s Ocem. Prava molitva, stoga, zahtijeva življenje iskustva koje je imao Isus Krist. „Znate da nas uči Njegovo Veličanstvo da to bude nasamo; jer tako je On uvijek činio kada je molio, i to ne radi svoje potrebe, nego radi naše pouke.“ (Put k savršenosti, 24, 4.) Ona je, više nego ljudski napor, događaj biti-jedno-s-Kristom.

Prvi dio: http://svjetlo-vjere.com/isus-krist-izvor-i-srediste/

Izvor: karmel.hr

Foto: karmle.hr

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.