Vjera Meditacije Ispraznost
Meditacije Vjera

Ispraznost

„Ispraznost nad ispraznostima, veli Propovjednik, sve je ispraznost“ (Prop 12,8), riječi su Salomona, sina Davidova koji je umjesto moći i bogatstva zaiskao od Boga mudrost u vladanju i životu. Tekst knjige Propovijednikove odiše istovremeno i apatijom i mudrošću, onom mudrošću koja nas potiče da se okrenemo prema onome što je najvažnije u našem životu a to je Bog. Da On bude centar našeg života a ne mi, jer sve nam je darovao i na tome  mu trebamo biti zahvalni.

No znamo da u realnosti nije tako. Povod za ovaj tekst je jedna anketa koju sam pronašao na internetu a koja najzornije govori o gluposti na koju čovijek troši vrijeme i koja govori o ispraznosti našoj. Tema ankete je bilo pitanje: „Koja je najgluplja nacija na svijetu? I sam sajt koji je objavio ovu anketu koncipiran je tako da pravi najrazličitije rang liste zemalja i naroda prema najrazličitijim temama a na osnovu određenih kriterijuma.

Danas smo  izloženi ogromnom broju informacija a internet u tome sve više prednjači. Fenomen rangiranja odavno stoji visoko u našim merilima. Porediti se, takmičiti se da budeš bolji, ispred…prvi. I što kad si prvi? I to prođe, kaže Propovijednik. I sve je ispraznost.

Pitanje ankete „o gluposti“ je dovoljno iracionalno, plitko i besmisleno da ne zavrijeđuje dublju analizu.                 Njegova uloga ima zajednički imjenitelj niskokvalitetnih medija a to je da privuče pažnju, „razonodi“, uzme vrijeme „sa kojim ne znamo korisnije postupati“, da razvije beskorisnu znatiželju i temu za razgovor koji vodi u pustu tlapnju. Ima Propovijednik sjajnu „repliku“ na to kad kaže: „Što više riječi, to veća ispraznost svega, i koja je od toga korist čovjeku? (Prop 6,11). Tko je pozvan da „meri“ glupost iz razonode? Mudri? Umni? Razboriti? Zreli? Pa oni imaju važnija posla a ne da se bave „kućama na pijesku“. Oni prije misle kako sebe popraviti i tako pomoći da se svijet popravi.

Pomenuta anketa je zrnce pijeska na obali. I previše je primjera o ljudskim promašenim namjerama, beskorisnim vidovima ponašanja, o posvemašnjem gubitku onog dragocjenog što nam je Bog povjerio. A ne smijemo zaboraviti da se nalazimo na našoj ograničenoj vrijemenskoj skali.

Kad su u Listri htjeli Pavlu i Barnabi žrtvovati kao bogovima, njih dvojica „razdriješe haljine i uletješe u narod vičući: »Ljudi, što to radite? I mi smo smrtnici, baš kao i vi! Navješćujemo vam da se od tih ispraznosti obratite k Bogu živomu, koji stvori nebo i zemlju, more i sve što je u njima (Dj 14,15).

Rečenica Salomonova nad kojom nam se zamisliti glasi:“ Razmišljah o svemu tome i shvatih kako su i pravednici i mudraci, s djelima svojim, u Božjoj ruci; i čovjek ne razumije ni ljubavi ni mržnje, i njemu su obje ispraznost“. (Prop 9,1).

Što drugo reći na sve ovo nego: Oprosti im Bože jer ne znaju što čine! i Spasi Gospodine narod svoj!

Piše: Robert Semnic, prof. dr. sc. med.

Tagovi

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.