Vjera Meditacije Internet: Z@ i PROTIV
Meditacije Vjera

Internet: Z@ i PROTIV

Internet je jedan od genijalnih izuma današnjice no pored prednosti i postoje i mane upotrebe intreneta

Prednosti

1.      Neograničena komunikacija između ljudi. Internetom uspostavljamo veze na jednostavan, pogodana i jevtin načim sa geografski udaljenim djelovima naše planete. Ovim putem se brzo šire ideje i različita mišljenja koje mogu imati globalni utjecaj. Internet predstavlja globalnu platformu gde se istražuju ideologije i kulture bez limita.

2.      Obilje informacija do kojih se brzo dolazi i to iz bilo kog područja. Trebaš li savjet ili rješenje problema, velika je mogućnost da će se naći neki odgovor na problem koji je već neko drugi iskusio i moguće riješio. Tu je i dostupnost najnovijim vjestima ali  i naučnim saznanjima jer internet predstavlja ogromno skladište znanja.

3.      Dijeljenje informacija je brzo i logično. Ne samo informacija već i muzike, videa, fotografija kao i drugih digitalnih podataka

4.      On-line servisi i elektronska trgovina uz obavljanje finsansijskih transakcija od kuće – kupovine (interkontinentalne), prijenos novca.

5.      Stvaranje neograničenog broja kopija i nemogućnost njihovog propadanja u fizičkom smislu. U praktičnom smislu, dostupnost i nematerijalna forma podataka, smanjuje troškove skoro na nulu, a ekološki je 100% efikasna

6.      Zabava – muzika, filmovi, internet igre. Internet je gigantski zabavni park

Mane

1.      Slanje neželjenih , nepotrebnih i multipliciranih email-ova koji opstruiraju primaočevu adresu. Ovde spade i bot –program koji kreira automatizovane poruke – reklame.

2.      Virusi i drugi maliciozni softveri služe samo da bi naneli štetu ili izazvali gubitak podataka a često se aktiviraju nepažnjom ili iz neznanja.

3.      Otkrivanje privatnih podataka, posebice onih vezanih za platne kartice

4.      Obilje informacija ne donosi nužno I kvalitet. Svatko može postaviti neku informaciju no veći broj tih informacija je apsolutno nepotreban i nevažan.

5.      Varanje u vidu preuzimanja i kopiranja tuđih sadržaja koji se prezentuju kao sopstveni

6.      Zavisnost od interneta, kada boravak za kompjutorom značajno ugrožava socijalne interakcije. Posledice ovakvog ponašanja mogu biti gojaznost i minimalna ili nikakva tjelesna aktivnost, psihička i socijalna izolacija. Na početku se počinjen bezazlenim ”surfovanjem” i uskoro se gubi pojam o vremenu tak vremena

7.      Izloženost djece štetnim sadržajima na intrenetu – pornografiji i ostalim sadržajima namijenjenim samo odrasloj populaciji

U savremenom društvu, značaj informacionih tehnologija je nemjerljiv – pravilnom upotrebom možemo bolje organizovati sopstveni život i dobiti više vremena za druge korisne aktivnosti. Međutim, internet i savremeni komunikacioni sistem uključujući, mobilne telefone i prenosne računare su „ubrzali“ ritam naših života i aktivnosti. Misao se šalje od jedne individue do druge neposredno nakon što je materijalizovana pisanjem  ili izgovorena u digitalnoj formi.   Virtuelna realnost kojoj pristupamo preko interneta će nam pomoći ili odmoći u našem psihičkom ili duhovnom životu u zavisnosti od stava koji zauzmemo, od morala i slobodne volje. To posebice važi za nas kršćane. Mi takođe moramo biti ”ljubomorni” na vrijeme koje nam je dano kao i da procijenimo što je za nas korisno na internetu a što ne.

 izvor:.enkivillage.com/advantages-and-disadvantages-of-internet

slika: commons.wikimedia.org/wiki/File:Internet_map

Ivan Dodig

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.