Vjera Meditacije Internet: Z@ i PROTIV
Meditacije Vjera

Internet: Z@ i PROTIV

Internet je jedan od genijalnih izuma današnjice no pored prednosti i postoje i mane upotrebe intreneta

Prednosti

1.      Neograničena komunikacija između ljudi. Internetom uspostavljamo veze na jednostavan, pogodana i jevtin načim sa geografski udaljenim djelovima naše planete. Ovim putem se brzo šire ideje i različita mišljenja koje mogu imati globalni utjecaj. Internet predstavlja globalnu platformu gde se istražuju ideologije i kulture bez limita.

2.      Obilje informacija do kojih se brzo dolazi i to iz bilo kog područja. Trebaš li savjet ili rješenje problema, velika je mogućnost da će se naći neki odgovor na problem koji je već neko drugi iskusio i moguće riješio. Tu je i dostupnost najnovijim vjestima ali  i naučnim saznanjima jer internet predstavlja ogromno skladište znanja.

3.      Dijeljenje informacija je brzo i logično. Ne samo informacija već i muzike, videa, fotografija kao i drugih digitalnih podataka

4.      On-line servisi i elektronska trgovina uz obavljanje finsansijskih transakcija od kuće – kupovine (interkontinentalne), prijenos novca.

5.      Stvaranje neograničenog broja kopija i nemogućnost njihovog propadanja u fizičkom smislu. U praktičnom smislu, dostupnost i nematerijalna forma podataka, smanjuje troškove skoro na nulu, a ekološki je 100% efikasna

6.      Zabava – muzika, filmovi, internet igre. Internet je gigantski zabavni park

Mane

1.      Slanje neželjenih , nepotrebnih i multipliciranih email-ova koji opstruiraju primaočevu adresu. Ovde spade i bot –program koji kreira automatizovane poruke – reklame.

2.      Virusi i drugi maliciozni softveri služe samo da bi naneli štetu ili izazvali gubitak podataka a često se aktiviraju nepažnjom ili iz neznanja.

3.      Otkrivanje privatnih podataka, posebice onih vezanih za platne kartice

4.      Obilje informacija ne donosi nužno I kvalitet. Svatko može postaviti neku informaciju no veći broj tih informacija je apsolutno nepotreban i nevažan.

5.      Varanje u vidu preuzimanja i kopiranja tuđih sadržaja koji se prezentuju kao sopstveni

6.      Zavisnost od interneta, kada boravak za kompjutorom značajno ugrožava socijalne interakcije. Posledice ovakvog ponašanja mogu biti gojaznost i minimalna ili nikakva tjelesna aktivnost, psihička i socijalna izolacija. Na početku se počinjen bezazlenim ”surfovanjem” i uskoro se gubi pojam o vremenu tak vremena

7.      Izloženost djece štetnim sadržajima na intrenetu – pornografiji i ostalim sadržajima namijenjenim samo odrasloj populaciji

U savremenom društvu, značaj informacionih tehnologija je nemjerljiv – pravilnom upotrebom možemo bolje organizovati sopstveni život i dobiti više vremena za druge korisne aktivnosti. Međutim, internet i savremeni komunikacioni sistem uključujući, mobilne telefone i prenosne računare su „ubrzali“ ritam naših života i aktivnosti. Misao se šalje od jedne individue do druge neposredno nakon što je materijalizovana pisanjem  ili izgovorena u digitalnoj formi.   Virtuelna realnost kojoj pristupamo preko interneta će nam pomoći ili odmoći u našem psihičkom ili duhovnom životu u zavisnosti od stava koji zauzmemo, od morala i slobodne volje. To posebice važi za nas kršćane. Mi takođe moramo biti ”ljubomorni” na vrijeme koje nam je dano kao i da procijenimo što je za nas korisno na internetu a što ne.

 izvor:.enkivillage.com/advantages-and-disadvantages-of-internet

slika: commons.wikimedia.org/wiki/File:Internet_map

Ivan Dodig

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.