Karmel Iz života Karmelskog Reda IN MEMORIAM: Br. Stipo od Presvetog Trojstva (Doboš)
Iz života Karmelskog Reda

IN MEMORIAM: Br. Stipo od Presvetog Trojstva (Doboš)

U srijedu, 09.01.2019. god. prošla je godina dana od kada nas je zauvijek napustio naš dragi prijatelj, br. Stipo od Presvetog Trojstva (Doboš).

Rođen je u Bačkom Monoštoru od oca Adama i majke Marte r. Vinkov, 17. siječnja 1946. Umro je nakon dugogodišnje bolesti 5. siječnja 2018. u 72. godini života i u 52. godini redovništva. Otišao je tiho na odmor u jedan miran Rajski vrt. Bio nam je istinski prijatelj, prijatelj Božji, miran, blag, pouzdan i radosno predan svome zemaljskom poslanju duhovnoga pastira. Br. Stipo bio je osoba molitve, razmatranja, poniranja u otajstva Božjega života. Jako je pazio na duhovni život i to je uvijek naglašavao. Upravo iz molitve i žrtava koje je prinosio proizlazila je njegova iskrena i požrtvovna ljubav prema bližnjima, a posebno prema siromasima i svima koji su bili u bilo kakvoj potrebi. S ljubavlju i prijateljskom tugom prisjećamo se njegovog dragog blagog lica koji ne zaboravljamo nikada! Zahvalni ostajemo dragom Bogu što nam je bio podario takvog brata. Neka mu Gospodin daruje pokoj vječni i svjetlost vječna svjetlila mu i počivao u miru Božjem. Amen.

U ime članova Karmelskog Svjetovnog reda Sombor s. Marijana od Kraljice Karmela, priorica

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.