Karmel Iz života Karmelskog Reda Hrvatica vrhovna poglavarica Karmelićanki BSI
Iz života Karmelskog Reda

Hrvatica vrhovna poglavarica Karmelićanki BSI

S radošću smo primili vijest da je na XVI. redovitom Generalnom kapitulu Karmelićanki BSI, koji se od 30. travnja do 14. svibnja održava u generalnoj kući u Sittardu (Nizozemska), izabrana po prvi put u povijesti generalna poglavarica Hrvatica s. Karla Marija od Križa, Magdalena Peranović.

Obitelj nove generalne poglavarice M. Karle Marije porijeklom je iz Bošnjaka kod Vinkovaca. Odselili su se u Njemačku i tu im se rodila 31. kolovoza 1971 kćer kojoj su dali ime Magdalena. U Njemačkoj je završila svoje školovanje te godine 1992. ulazi u samostan u Zagrebu gdje i započinje svoju redovničku formaciju. Doživotne zavjete položila je 2. srpnja 2000. godine. U proteklih šest godina M. Karla Marija bila je vrhovna savjetnica za hrvatsko govorno područje u vrhovnoj upravi.

Novoj vrhovnoj poglavarici M. Karli Mariji, kao i njezinim savjetnicama, želimo Božji blagoslov i svijetlo Duha Svetoga kako bi mogla u njegovom svijetlu i sili voditi Družbu karmelićanki BSI.

Kao braća u Marijonom Karmelu radujemo se i obećajemo svoje molitve i bratsku podršku.

Piše: o. Srećko od BDM, OCD, provincijal

Izvor: karmel.hr

Tagovi

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.