Vjera Papa govori Govor Svetog Oca palotincima
Papa govori Vjera

Govor Svetog Oca palotincima

Draga braćo i sestre, dobrodošli!

Radosno Vas primam i želim vam dobrodošlicu povodom vaše dvadeset i prvog Općega kapitula. Srdačno vas pozdravljam, a ocu Generalu zahvaljujem  za na srdačnim riječima. Svoj pozdrav protežem i na sve članove Družbe katoličkog apostolata kao i svima koji dijele karizmu sv. Vinka Pallottija. On je postao blistavo i nadahnjujuće svjetlo u Crkvi. Njegova karizma je dragocjen dar Duha Svetoga, jer je potakla i potiče razne oblike apostolskog života i poziva vjernike da se aktivno uključe u evanđeosko svjedočenje.

Vaš osnivač je shvatio da je – kako bismo živjeli u zajedništvu s Bogom – potrebno u središte staviti Isusa Krista, “božanski model čitavog ljudskog roda” (Sabrana djela II, str. 541). U ovoj Svetoj godini milosrđa, volim se spomenuti kako je Vinko Pallotti imao dar priznavanja Isusa kao apostola Oca, bogatog i ispunjenog milosrđem. On je taj koji ispunjava svoje poslanje navješćivanja svima nježne Očeve  ljubavi i njegova beskrajnog milosrđa. To otajstvo Božjeg očinstva, koje On otvara svakom čovjeku, kroz djelovanje svoga Sina, srce mu ispunjeno ljubavlju i suosjećanjem, dobiva poseban značaj u našem vremenu. Pred našim očima se svakodnevno odigravaju scene nasilja, nemilosrdnih lica te okorjelih i suhih srdaca. Trebamo se, dakle, sjetiti Oca, čije srce misli na sve i želi spasenje svakoga čovjeka. Milosrđe je “snaga koja pobjeđuje sve pobjeđuje; koja nam srce ispunja ljubavlju i tješi ga oprostom” (Bula Misericordiae Vultus, 9).

Promišljanja vaše Opće skupštine usmjerena su sljedećim riječima svetog vam Utemeljitelja: “Temeljno pravilo naše najmanje Družbe je život Gospodina našega Isusa Krista, kako bismo ga nasljedovali s poniznošću i povjerenjem sa svom mogućom savršenošću u svim činima skrovita života i evanđeoske službe “(Sabrana djela III, str. 40). U svjetlu tih vrijednih smjernica, svaki član Palotinske obitelji je pozvan kao temelj svoga postojanja postaviti osobu Isusa Krista, vjerno ga  nasljedujući.

Promatrajući Isusov život i gledajući svoj život kao hodočasnika na ovom svijetu, s tolikim izazovima, osjećamo potrebu za dubokim obraćenjem i žurnost oživljavanja vjere u Njega. Tek tada bližnjemu možemo služiti u ljubavi! Svaki smo dan pozvani obnoviti povjerenje u Krista i iz njegova života crpiti nadahnuće kako bismo ispunili svoju misiju, jer je “Isus prvi i najveći evangelizator. U bilo kojem obliku evangelizacije, primat uvijek pripada Bogu, koji nas je htio pozvati na suradnju sa Sobom i nadahnuti nas snagom svoga Duha “(ibid., Radost Evanđelja, 12).

Draga braćo, potičem vas da nastavite s radošću i nadom svoj put, zauzimajući se svim srcem i svom snagom, kako bi karizma vašeg Osnivača – i u našem vremenu – urodila obilnim plodom. Volio je ponavljati kako poziv na apostolat nije čuvan za neke nego je upućen svima, „bez obzira na njihovo stanje, uvjete, profesiju ili sreću; svi mogu sudjelovati” (Sabrana djela IV, str. 346). Unija katoličkog apostolata, koja je nositeljica karizme sv. Vinka Pallottija, pruža mnoge prostore i otvara nove vidike sudjelovanja u poslanju Crkve. Zbog toga je pozvana raditi s obnovljenom snagom kako bi probudila vjeru i ponovo zapalila ljubav – posebno među najugroženijom populacijom duhovno i materijalno bijedne. U teme ste poduprti primjerom mnogih od svoje braće, vjerodostojnih svjedoka Evanđelja, koji su svoj život posvetili služenju drugima. I ja sam ih poznavao za vrijeme svoga pastoralnog djelovanja u Argentini i čuvam ih u zahvalnom sjećanju.

Mogli (vi) pomoći svima koje susrećete u svojoj službi da otkriju neizmjernu ljubav Božju u našem životu. Stopama sv. Vinka Pallottija, koji se i sam smatrao čudom Božjega milosrđa i koji je napisao: “O moj Isuse, u tebi sja nepojmljivi višak tvoje beskrajne ljubavi i tvoga beskrajnog milosrđa” (Sabrana djela XIII, str. 169).

Povjeravam sve vas zaštiti Presvete Marije, koju je sv. Vinko Pallotti posebno štovao kao Kraljicu apostola. Ona, učinkovit primjer apostolske revnosti i savršena milosrđa, poziva nas da bez prestanka molimo kako bi zazvali darove Duha Svetoga na današnje apostole, kako bi se evanđelje Sina njegova naviještalo u svakom dijelu svijeta. Želeći vam najbolje plodove sa zasjedanja vaše Skupštine i sam se preporučujem u vaše molitve i od srca vam udjeljujem Apostolski blagoslov.

 

Tagovi

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.