Vjera Papa govori Govor Svetog Oca palotincima
Papa govori Vjera

Govor Svetog Oca palotincima

Draga braćo i sestre, dobrodošli!

Radosno Vas primam i želim vam dobrodošlicu povodom vaše dvadeset i prvog Općega kapitula. Srdačno vas pozdravljam, a ocu Generalu zahvaljujem  za na srdačnim riječima. Svoj pozdrav protežem i na sve članove Družbe katoličkog apostolata kao i svima koji dijele karizmu sv. Vinka Pallottija. On je postao blistavo i nadahnjujuće svjetlo u Crkvi. Njegova karizma je dragocjen dar Duha Svetoga, jer je potakla i potiče razne oblike apostolskog života i poziva vjernike da se aktivno uključe u evanđeosko svjedočenje.

Vaš osnivač je shvatio da je – kako bismo živjeli u zajedništvu s Bogom – potrebno u središte staviti Isusa Krista, “božanski model čitavog ljudskog roda” (Sabrana djela II, str. 541). U ovoj Svetoj godini milosrđa, volim se spomenuti kako je Vinko Pallotti imao dar priznavanja Isusa kao apostola Oca, bogatog i ispunjenog milosrđem. On je taj koji ispunjava svoje poslanje navješćivanja svima nježne Očeve  ljubavi i njegova beskrajnog milosrđa. To otajstvo Božjeg očinstva, koje On otvara svakom čovjeku, kroz djelovanje svoga Sina, srce mu ispunjeno ljubavlju i suosjećanjem, dobiva poseban značaj u našem vremenu. Pred našim očima se svakodnevno odigravaju scene nasilja, nemilosrdnih lica te okorjelih i suhih srdaca. Trebamo se, dakle, sjetiti Oca, čije srce misli na sve i želi spasenje svakoga čovjeka. Milosrđe je “snaga koja pobjeđuje sve pobjeđuje; koja nam srce ispunja ljubavlju i tješi ga oprostom” (Bula Misericordiae Vultus, 9).

Promišljanja vaše Opće skupštine usmjerena su sljedećim riječima svetog vam Utemeljitelja: “Temeljno pravilo naše najmanje Družbe je život Gospodina našega Isusa Krista, kako bismo ga nasljedovali s poniznošću i povjerenjem sa svom mogućom savršenošću u svim činima skrovita života i evanđeoske službe “(Sabrana djela III, str. 40). U svjetlu tih vrijednih smjernica, svaki član Palotinske obitelji je pozvan kao temelj svoga postojanja postaviti osobu Isusa Krista, vjerno ga  nasljedujući.

Promatrajući Isusov život i gledajući svoj život kao hodočasnika na ovom svijetu, s tolikim izazovima, osjećamo potrebu za dubokim obraćenjem i žurnost oživljavanja vjere u Njega. Tek tada bližnjemu možemo služiti u ljubavi! Svaki smo dan pozvani obnoviti povjerenje u Krista i iz njegova života crpiti nadahnuće kako bismo ispunili svoju misiju, jer je “Isus prvi i najveći evangelizator. U bilo kojem obliku evangelizacije, primat uvijek pripada Bogu, koji nas je htio pozvati na suradnju sa Sobom i nadahnuti nas snagom svoga Duha “(ibid., Radost Evanđelja, 12).

Draga braćo, potičem vas da nastavite s radošću i nadom svoj put, zauzimajući se svim srcem i svom snagom, kako bi karizma vašeg Osnivača – i u našem vremenu – urodila obilnim plodom. Volio je ponavljati kako poziv na apostolat nije čuvan za neke nego je upućen svima, „bez obzira na njihovo stanje, uvjete, profesiju ili sreću; svi mogu sudjelovati” (Sabrana djela IV, str. 346). Unija katoličkog apostolata, koja je nositeljica karizme sv. Vinka Pallottija, pruža mnoge prostore i otvara nove vidike sudjelovanja u poslanju Crkve. Zbog toga je pozvana raditi s obnovljenom snagom kako bi probudila vjeru i ponovo zapalila ljubav – posebno među najugroženijom populacijom duhovno i materijalno bijedne. U teme ste poduprti primjerom mnogih od svoje braće, vjerodostojnih svjedoka Evanđelja, koji su svoj život posvetili služenju drugima. I ja sam ih poznavao za vrijeme svoga pastoralnog djelovanja u Argentini i čuvam ih u zahvalnom sjećanju.

Mogli (vi) pomoći svima koje susrećete u svojoj službi da otkriju neizmjernu ljubav Božju u našem životu. Stopama sv. Vinka Pallottija, koji se i sam smatrao čudom Božjega milosrđa i koji je napisao: “O moj Isuse, u tebi sja nepojmljivi višak tvoje beskrajne ljubavi i tvoga beskrajnog milosrđa” (Sabrana djela XIII, str. 169).

Povjeravam sve vas zaštiti Presvete Marije, koju je sv. Vinko Pallotti posebno štovao kao Kraljicu apostola. Ona, učinkovit primjer apostolske revnosti i savršena milosrđa, poziva nas da bez prestanka molimo kako bi zazvali darove Duha Svetoga na današnje apostole, kako bi se evanđelje Sina njegova naviještalo u svakom dijelu svijeta. Želeći vam najbolje plodove sa zasjedanja vaše Skupštine i sam se preporučujem u vaše molitve i od srca vam udjeljujem Apostolski blagoslov.

 

Tagovi

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.