Vjera Papa govori Govor biskupima CELAM-a
Papa govori Vjera

Govor biskupima CELAM-a

Željno očekivani Papin govor voditeljima Latinoameričke biskupske konferencije (CELAM), pružio je bogat i raznolik spektar idejâ i prijedlogâ za cjelovit odgovor na mnoge izazove Latinoameričkoga kontinenta u ovom vremenu promjenâ.

Papa Franjo je snažno povezan s CELAM-om, ustanovom koja je objavila niz ključnih dokumenata za tamošnju Crkvu, uključujući i ključni dokument “Aparecida”, koji je napisao upravo nadbiskup Buenos Airesa, Jorge Bergoglio. Taj pak dokument zasnovan je na uvjerenju da se Crkva mora “izvući iz svih zastarjelih strukturâ koje ne pridonose prijenosu vjere”, vidi se kao neka vrsta ‘manifesta’ u pontifikatu pape Franje te se uvijek iznova pojavljuje u njegovoj viziji o današnjoj ulozi Crkve.

Njegov govor voditeljima CELAM-a, sinoć (07. 9. 2017.) u Bogoti, potvrdio je čvrsto uvjerenje pape Bergoglia, da je jedini način da njihovo poslanje na kontinentu napreduje, to da osnaže i prošire ulòge mladih, ženâ i laika općenito, pouzdajući se u njihovu pomoć Crkvi, kako bi odgovorila mnogim izazovima s ​​kojima je suočena.

Papa je potvrdio svoje povjerenje u CELAM i podsjetio prisutne da je poslanje toga tijela, da Isusovu poruku spasenja stavi u središte same Crkve “što ga čini kriterijem za mjerenje djelotvornosti njezinih struktura, rezultata njenih napora, plodnosti svojih poslužitelja i radosti koju budu probudili.” Opetovao je riječi, već više puta izrečene za svoga boravka u Kolumbiji: “Bez radosti – rekao je – nikog ne privlačimo”.

Govorio je o potrebi za bliskošću i susretom koji su – kako je rekao – sredstvo kojim se Bog koristi i “koji nam se u Kristu uvijek približava, kako bi se s nama susreo” te dodao da “Ako u svoje poslanje ne krenemo s njime, brzo se izgubimo”.

Istaknuo je činjenicu da je “poslanje s Isusom u Latinskoj Americi danas” znači biti konkretan i pozvao braću biskupe da ne budu paralizirani u “klimatiziranim uredima”, pozvavši ih da “razgovaraju s muškarcima i ženama, u njihovim konkretnim situacijama” i u kontaktu „jedan-na-jedan” („u čtiri oka“).

Papa Franjo se također dotaknuo i uloge CELAM-a u poticanju unutar-kontinentalnog jedinstva u Crkvi i širem društvu te je pohvalio rad na izgradnji mostova, rušenju zidova, integraciji raznolikosti i promicanju susreta i dijaloga.
“Nema trajne izgradnje u Latinskoj Americi bez tih bitnih temelja” – rekao je. Papa je dugi i složen govor završio pozivom Crkvi u Latinskoj Americi da svoje povjerenje i nadu stavi u tri elementa: u svoje mlade, u žene i u laike.

Pozvao je CELAM da ulaže vrijeme i sredstva u osposobljavanje mladih i osnaživanje katoličkih laika koje je u Crkvi opisao kao protagoniste. A snažne je riječi uputio u pogledu uloge ženâ bez kojih će – kazao je – Crkva izgubiti svoju moć “da se neprestano iznova rađa”, kao i i to da – “ako se nadamo novom i živom poglavlju vjere, na ovom kontinentu, to nećemo moći ostvariti bez žena.”

Papa je nazočne još jednom uputio na glavnu poruku Aparecide te je zaključio da najdublji problemi Latinske Amerike neće biti riješeni “odgovorima iz udžbenika”, niti “talk-show odgovorima”, nego kroz “kršćansku jednostavnost skrivenu moćnima, a objavljenu poniznima.”

Izvor: radiovatican.va

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.