Vjera Crkva Godišnji susret redovnika i redovnica iz Srbije: Radujte se i kličite!
Crkva

Godišnji susret redovnika i redovnica iz Srbije: Radujte se i kličite!

Redovnici i redovnice u crkvi Sv. arkanđela Mihaela

U gradu Subotici 22. septembra 2018. dogodio se nesvakidašnji događaj. U Franjevačkom samostanu i Crkvi Sv. arkanđela Mihaela okupile su se osobe koje su svoj život posvetile Bogu i bratu čoveku.

Bilo je lepo na jednom mestu videti različitost, a ujedno i jedinstvo. Tog dana okupili su se redovnici, redovnice i osobe posvećenog života da bi zajedno proveli vreme u molitvi, druženju i uzajamnom upoznavanju.

Na početku programa pozdravio nas je g. Nikola Hribar, jedan od organizatora tog skupa. Pater Zdenko Gruber, gvardijan tog samostana, u svom izlaganju predstavio nam je papinu pobudnicu »Radujte se i kličite!«, objavljenu 19. marta ove godine u Rimu. Posebno i detaljno vodio je svoje predavanje s naglaskom na tome da svako ima svoj put svetosti. U istoriji čovečanstva bilo je različitih tumačenja kako se ostvarilo naše otkupljenje i spasenje. Neki su naglašavali da se oni stiču preko znanja, drugi da se ostvaruje putem naše volje, a predavač nam je naglasio da pobudnica posebno ističe da smo »po milosti spaseni«.

Kako u sadašnjem vremenu shvatiti šta je to svetost i koga ona obavezuje? Pater Zdenko posebno je naglasio da smo svi pozvani na svetost i da je moguće ići tim putem. Naše srce treba da se vodi po blaženstvima ‒ i to je pravi put za svakog čoveka, a posebno za osobe koje se posvećuju službi Bogu. Krotkost srca, milosrđe i čisto srce vrline su koje u svom srcu treba da nosi svaki čovek.

Kasnije nam se iz Beograda pridružio i nadbiskup mons. Stanislav Hočevar, koji je i sam redovnik salezijanac, da bi nas podržao i uputio nam svoju misao. Nadbiskup je u Crkvi Sv. arkanđela Mihaela predvodio svetu misu u zajedništvu s prisutnim redovnicima i sekretarom MBK-a Sv. Ćirila i Metoda vlč. mr. Mirkom Štefkovićem, koji je preneo pozdrave i podršku subotičkog biskupa mons. Janoša Penzeša. Nadbiskup Hočevar je učesnike pozvao na stalno otkrivanje svetosti, jer svetošću obogaćujemo Crkvu. Misi su prisustvovali i drugi sveštenici redovnici koji su zajedno s nadbiskupom molili za potrebe svakog od nas. Posebno su se svi prisutni molili da nas Bog i dalje blagosilja i daruje nam prosvetljenje u sadašnjem služenju koje je često izloženo iskušenju. Nije lako ustrajavati kad fizičke snage posustaju i sve više se primećuje nedostatak podmlatka. Ali treba ustrajati i u takvim situacijama…

Posle bratskog stola svi prisutni vratili su se u crkvu na međusobno upoznavanje i predstavljanje.

Kraj susreta, kao i početak, bio je poseban. Bio je izložen Presveti Sakrament, pri čemu smo svi u tišini mogli da provedemo određeno vreme, da bismo se zatim radosnog srca pozdravili i krenuli svojim kućama u nadi da ćemo se opet okupiti na nekom drugom mestu…

Izvor: kc.org.rs (s.M.V./kmc)

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.