Vjera Papa govori Gledajući Raspelo upoznajemo Božju ljubav prema nama
Papa govori Vjera

Gledajući Raspelo upoznajemo Božju ljubav prema nama

Ako želimo upoznati „povijest ljubavi“ koju Bog ima prema nama, onda treba gledati Raspelo, križ na kojem je Bog koji se „lišio svojega božanstva“, i „uprljao se“ grijehom da spasi ljude – ustvrdio je Sveti Otac u propovijedi na jutrošnjoj svetoj misi u kapeli Doma Sveta Marta.

Povijest spasenja koju pripovijeda Biblija spominje i jednu životinju, koja se u Knjizi Postanka spominje na prvom mjestu, a u Otkrivenju na posljednjem, a to je zmija. Ta je životinja, u Svetom pismu, simbol prokletstva, a na otajstven način i otkupljenja – kazao je Papa.

Otajstvo zmije

Objašnjavajući to otajstvo, Papa se osvrnuo na prvo čitanje iz Knjige Brojeva i na ulomak iz Ivanova evanđelja. U prvom čitanju se govori o izraelskom narodu koji, umoran od lutanja pustinjom i gladan, proklinje Boga i Mojsija. Zmije su u čitanju dvaput protagonisti. S neba su poslane protiv nevjernoga naroda, siju strah i smrt sve dok narod ne zamoli Mojsija da traži oproštenje. Tada taj posebni gmizavac drugi put stupa na pozornicu:

Bog Mojsiju veli: Napravi zmiju i stavi ju na stup (zmija od mjedi). Tko god bude ujeden, ostat će na životu ako ju pogleda. Ovo je tajanstveno: Bog ne zatire zmije, ostavlja ih na životu. Ali ako neka ujede osobu, ozdravit će osoba ako pogleda u zmiju od mjedi, podignutu na stup.

Spasenje je u visini

Glagol „uzdignuti“ u središtu je oštre rasprave između Isusa i farizeja, opisane u Evanđelju. Najednom Isus veli: Kad uzdignete Sina Čovječjega, tada ćete upoznati da Ja Jesam.“ „Ja Jesam“ prije svega je Božje ime koje je Bog priopćio Mojsiju da ga objavi Izraelcima. A potom slijedi izraz: Uzdignuti Sina Čovječjega…“

Zmija je simbol grijeha koji ubija. Ali zmija i spašava. To je pak Kristovo otajstvo. Pavao, govoreći o tom otajstvu, veli da se Isus lišio svojega božanstva, ponizio se, uništio se da nas spasi. Još više: ‘Učinio se grijehom’. Rabeći taj simbol učinio se zmijom. To je proročka poruka današnjih čitanja. Sin Čovječji, koji poput zmije, ‘biva grijehom’, uzdignut je da nas spasi – kazao je Papa.

Božje uništenje

To je povijest otkupljenja, povijest Božje ljubavi. Ako želimo upoznati Božju ljubav, gledajmo Raspelo: „čovjek iznakažen“, Bog „lišen božanstva“, „okaljan“ grijehom. Uništavajući se Bog zauvijek uništava pravo ime zla koje Otkrivenje naziva „starom zmijom“ – kazao je Papa dodajući:

Grijeh je djelo Sotone, a Isus pobjeđuje Sotonu, „bivajući grijehom“ sve nas odatle uzdiže. Raspelo nije ukras, nije umjetničko djelo, s brojnim dragocjenim kamenjem, kako se može vidjeti: Raspelo je otajstvo Božjega uništenja, iz ljubavi. Zmija koja u pustinji proriče spasenje: uzdignuta i tko god je pogleda ozdravi. Stvoritelj to nije učinio čarobnim štapićem, već po trpljenju Čovječjeg Sina, po trpljenju Isusa Krista – zaključio je Sveti Otac.

Preuzeto: Radio Vatikan

Photo: @OSS_ROM

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.