Vjera Sinoda o obitelji 2015. Evanđelje obitelji kucajuće je srce cijele sinode
Sinoda o obitelji 2015. Vjera

Evanđelje obitelji kucajuće je srce cijele sinode

Tijekom osme opće kongregacije na sinodi o obitelji, koja je u tijeku u Vatikanu, predstavljena su izlaganja trinaest manjih skupina, koja se odnose na drugi dio dokumenta Instrumentum laboris, naslovljen „Raspoznavanje obiteljskoga poziva“.

„Kucajuće srce“ cijele sinode – tako su manje skupine nazvale drugi dio spomenutoga dokumenta, u kojemu je – kako su objasnili – sažeto cijelo Evanđelje obitelji i nauk Crkve o braku. Zbog toga se općenito, u svim izlaganjima ističe da je taj dio potrebno bolje povezati i dati mu više jasnoće, preuređujući paragrafe i rabeći jasan, nedvosmislen način izražavanja, te ravnomjeran, privlačan i pun nade.

Više skupina, osim toga, traži da se u tekst unese više biblijskih i mudrosnih navoda o braku i obitelji, ali da ne budu prikazani kao jednostavno dogmatski navodi, nego kao primjer Božje Riječi življene u povijesti, kao „kompas“ za suvremenoga čovjeka.

Jedna se važna točka pak odnosi na mlade, jer je na više strana uočen njihov bojažljiv i nepovjerljiv pristup sakramentu ženidbe i obvezi „zauvijek“. Riječ je o slojevitom pitanju koje zaslužuje temeljito razmatranje; valja procijeniti kulturne i gospodarske uvjete koji utječu na život današnje mladeži – istaknuto je u izlaganjima.

S tog se vidika preporučuje da se sakramentalni brak prikaže u njegovoj pravoj ljepoti, a ne kao neki apstraktni ideal koji je teško postići. Nerazrješivost, naime, nije teret, nego Božji dar koji daje da se brak živi kao prostor u kojemu se očituje božanska milost, sporazum ljubavi za cijeli život.

U dokumentima više manjih skupina pojavljuje se također tema božanske pedagogije, uz poziv da ju se bolje protumači kako bi uistinu pratila parove i obitelji na njihovu životnom putu. Mnogo se izlaganja odnosilo na milosrđe, te je istaknuta povezanost radova na sinodi s izvanrednim jubilejom o toj temi, koji je odredio papa Franjo. S jedne se strane, dakle, ponovno ističe nauk o braku, a s druge se preporučuje susretljivi pastoral „zarazne bliskosti“ u odnosu na obitelji u nevolji, jer Božje je milosrđe za sve i zauvijek.

Posebni prijedlozi pak stižu iz pojedinačnih izlaganja, kao što je, primjerice, prijedlog za uvođenje razmišljanja o celibatu u zaključni dokument, ili pak da se proširi analiza o povezanosti obitelji s evangelizacijom, budući da su roditelji često prvi katehisti svojoj djeci. Neki se prijedlozi, osim toga, odnose na promicanje Lectio divina, i nekih oblika pobožnosti, kao što je molitva Krunice i nedjeljna misa, koje jačaju obiteljski život.

Neke su manje skupine predložile i temeljitije razmišljanje o djeci, posebno u kontekstu ranjenih obitelji, te o ženi, ponajviše što se tiče vrjednovanja njezine uloge u Crkvi, i drame zlostavljanja kojega je često žrtva u samoj obitelji.

Podsjećajući pak na nedavni Papin motu proprij „Mitis Iudex“, o reformi postupaka o ništavnosti braka, zatraženo je da se bolje objasne razlozi ništavnosti, gledajući realnije na obiteljske stvarnosti. Nije, naime, dostatno jednostavno ohrabrivati obitelji da ostanu zajedno, nego valja protumačiti i jasno obrazložiti nauk Crkve na tom području – istaknule su neke manje skupine.

Preuzeto: Radio Vatikan

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.