Molitve Euharistijska klanjanja Euharistijsko klanjanje u korizmenom vremenu
Euharistijska klanjanja Molitve

Euharistijsko klanjanje u korizmenom vremenu

PJESMA:

Ja se kajem

ili druga prigodna pjesma

UVODNA MOLITVA

Bože neizmjerne dobrote i milosrđa, u ovom svetom vremenu korizme dolazim pred tebe željan tvoje milosti. Slab sam čovjek, Gospodine! Iz svoje slabosti tebi vapijem: otvori mi riznicu milosrđa svoga Srca. Daruj mi skrušeno srce i ponizan duh, prosvijetli moje oči da uvidim ponor svojih grijeha i da spoznam svoje slabosti. Pokloni mi milost kajanja i pokore, da umijem moliti tvoje oproštenje, ali i oproštenje svih onih koje sam povrijedio, svojim riječima i djelima, svojim propustima. Gospodine, ti me najbolje poznaješ. Daj da nadiđem svoje sebeljublje i da skrušena srca oplačem svoje grijehe. Želim danas pred tebe stati čista srca, srca koje oprašta i ljubi, poput tvoga, i koje umije i moliti oproštenje. Smiluj se meni grešniku, slabu čovjeku koji treba tvoju milost. Prikloni svoje uho mojim vapajima, mojim molitvama, i budi mi milostiv, Gospodine!

NAVJEŠTAJ BOŽJE RIJEČI: Lk 9,22-25

Iz Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Tre- ^ba da Sin Čovječji mnogo pretrpi, da ga starješine, glavari svećenički i pismoznanci odbace, da bude ubijen i treći dan da uskrsne.« A govoraše svima: »Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene, taj će ga spasi­ti. Ta što koristi čovjeku ako sav svijet zadobije, a sebe samoga izgubi ili sebi naudi?«

PJESMA:

Prosti, moj Bože (1. kitica)

MOLITVENO-MEDITATIVNI TEKST

Svatko je od nas podložan trpljenju, kojeg ni ti, Gospodine, nisi bio oslobođen. Trpljenje i patnja dio su našeg života. Život nas tako često baca na koljena, doživljavamo svoje osobne brodolome, tonemo, nemamo snage ustati i krenuti dalje. Trpimo zbog bolesti, zbog nepravde, zbog svojih osjećaja. Trpimo jer nas drugi povređuju, pa i oni nama najbliži. Trpimo često tiho, nenametljivo, skrivajući svoje osjećaje duboko u sebi. Mnogi trpe u braku, u obitelji, u školi, na svom radnom mjestu. Trpljenje nas obilježava, ostavlja na nama duboke rane. Mnogi su, poput tebe, Gospodine, odbačeni, prezreni, izrugani. Mnogi su lažno osu­đeni, oklevetani i trajno obilježeni. Mnogi više ni­kome nisu potrebni, sami i osamljeni, napušteni i od svojih najmilijih. Mnogi su zaboravljeni u svo­jim bolestima i patnji, u svojim žalostima i suza­ma…

PJESMA:

Prosti, moj Bože (pripjev)

Gospodine, dok najavljuješ svoje trpljenje, postajem svjestan kako samo kroz tvoju Kalvariju i moja patnja i trpljenje dobivaju svoj smisao. Oprosti mi za sve one trenutke moje slabosti u kojima sam se bunio i mrmljao protiv tebe, protiv Očeve volje.

Isuse, ponizan u svome trpljenju, daj mi snage da i ja umijem trpjeti onda kada to tražiš od mene.  Budi uz mene i jačaj me da iz Očeve ruke cijelim bićem primim sve ono što mi Bog, dobar i pravedan, pripravlja. Onda kada mi je volja Očeva neshvatljiva, obasjaj me svjetlom Duha Svetoga, kako bih spoznao da je ono što mi iz tvoje ruke dolazi za me spasonosno.

PJESMA:

Prosti, moj Bože (2. kitica)

Život je radost jer dolazi iz Božje ruke. On je ne­procjenjiv dar Božje ljubavi nama. I križ je dar onome tko zna njegov smisao, tko ga zna zagrliti jer je sredstvo našega spasenja. Po Kristovu smo križu spašeni. Jer je On prihvatio križ. Često nam je u životu preteško reći križu: »Da!«, prihvatiti ga, ponijeti ga hrabro. A Bog nikada ne daje čovjeku onaj teret koji on, uz njegovu pomoć, ne može no­siti. Križem smo svi obilježeni, i onim Kristovim, i onim osobnim. Svoje križeve nose i očevi i majke, i muževi i žene. Križ nose i djeca i mladi, starci i starice. Bolesnici i patnici, siromasi i bogati. Svat­ko na svojim ramenima osjeća teret svoga križa. A Isus od mene traži da svoj križ uzimam i nosim da­nomice, da uvijek budem spreman ponijeti i pod­nijeti njegovu težinu. On vjeruje da to mogu, on vjeruje u mene. S druge strane, ja vjerujem Isusu, Njemu koji je i sam osjetio težinu križa i najbolje poznaje njegovu bol. Vjerujem Isusu da me nika­da neće ostaviti sama na mom križnom putu, nego da će uvijek biti uz mene. I onda kad je potrebno ponijeti moj križ, i onda kad sam preumoran za njegovo nošenje, i onda kad posrćem i padam pod njegovim teretom, On je tu.

PJESMA:

Prosti, moj Bože (pripjev)

Gospodine Isuse Kriste, iz ljubavi prema meni ti si prihvatio križ i muku kako bi i meni darovao spasenje. Daj mi snage i volje da danomice uzimam svoj križ i da ga nosim hrabro. Sve moje posrtaje i padove podupri svojom ljubavlju, pridigni me i pokaži mi put naprijed. Zaliječi rane koje križ ostavlja na mojim ramenima, podijeli sa mnom njegovu težinu. Neka me moj križ odgaja u poniznosti i prihvaćanju Očeve volje. Budi uz mene na svakom koraku moga križnog puta. I onda kad mi drugi okrenu leđa, kad se i oni najbliži udalje, daj da nikada ne osjetim da si me ti napustio.

PJESMA:

Prosti, moj Bože (3. kitica)

ZAVRŠNA MOLITVA

Gospodine Isuse Kriste, ti si svjetlost i radost našega života. Daruj nam, molimo te, svoga Duha siromaštva da znamo biti zahvalni na svakom daru koji od tebe dolazi; daruj nam duha poniznosti i jednostavnosti da nas oslobađa od robovanja nama sarpijma; daruj nam smisao i razumijevanje križi ’ da možemo u svakoj patnji prepoznati tvoju dobrotu koja nas krijepi i pridiže. Iznad svega, Gospodine, daj nam čisto srce, da možemo sijati radost gdje god prolazimo, da se zauzimamo za dobro, a borimo prptiv zla Daj da skrušena srca znamo prepoznati! i. svoje slabosti, mijenjati svoje loše navike, raditi na sebi. Učini nas, Gospodine, i ove korizme oruđem svoje ljubavi, da pomažemo braći u kojima si ti prisutan, da svaki dan činimo dobra djela i tako budemo što bliže tebi. Amen.

PJESMA:

O tolika Tajna to je ili Divnoj dakle

Blagoslov s Presvetim.

PJESMA:

Pohvale Imenu Božjem PJESMA:

0 Isuse, ja spoznajem

ili druga prikladna pjesma.

Piše: Josip Filipović, župnik župe sv. Martina u Bošnjacima i dekan Županijskog dekanata

Preuzeto: VJESNIK đakovačke-osječke nadbiskupije, 3/2017, str.47-48.

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.