Molitve Euharistijska klanjanja Euharistijsko klanjanje u korizmenom vremenu
Euharistijska klanjanja Molitve

Euharistijsko klanjanje u korizmenom vremenu

PJESMA:

Ja se kajem

ili druga prigodna pjesma

UVODNA MOLITVA

Bože neizmjerne dobrote i milosrđa, u ovom svetom vremenu korizme dolazim pred tebe željan tvoje milosti. Slab sam čovjek, Gospodine! Iz svoje slabosti tebi vapijem: otvori mi riznicu milosrđa svoga Srca. Daruj mi skrušeno srce i ponizan duh, prosvijetli moje oči da uvidim ponor svojih grijeha i da spoznam svoje slabosti. Pokloni mi milost kajanja i pokore, da umijem moliti tvoje oproštenje, ali i oproštenje svih onih koje sam povrijedio, svojim riječima i djelima, svojim propustima. Gospodine, ti me najbolje poznaješ. Daj da nadiđem svoje sebeljublje i da skrušena srca oplačem svoje grijehe. Želim danas pred tebe stati čista srca, srca koje oprašta i ljubi, poput tvoga, i koje umije i moliti oproštenje. Smiluj se meni grešniku, slabu čovjeku koji treba tvoju milost. Prikloni svoje uho mojim vapajima, mojim molitvama, i budi mi milostiv, Gospodine!

NAVJEŠTAJ BOŽJE RIJEČI: Lk 9,22-25

Iz Evanđelja po Luki

U ono vrijeme: Reče Isus svojim učenicima: »Tre- ^ba da Sin Čovječji mnogo pretrpi, da ga starješine, glavari svećenički i pismoznanci odbace, da bude ubijen i treći dan da uskrsne.« A govoraše svima: »Hoće li tko za mnom, neka se odrekne samoga sebe, neka danomice uzima križ svoj i neka ide za mnom. Tko hoće život svoj spasiti, izgubit će ga; a tko izgubi život svoj poradi mene, taj će ga spasi­ti. Ta što koristi čovjeku ako sav svijet zadobije, a sebe samoga izgubi ili sebi naudi?«

PJESMA:

Prosti, moj Bože (1. kitica)

MOLITVENO-MEDITATIVNI TEKST

Svatko je od nas podložan trpljenju, kojeg ni ti, Gospodine, nisi bio oslobođen. Trpljenje i patnja dio su našeg života. Život nas tako često baca na koljena, doživljavamo svoje osobne brodolome, tonemo, nemamo snage ustati i krenuti dalje. Trpimo zbog bolesti, zbog nepravde, zbog svojih osjećaja. Trpimo jer nas drugi povređuju, pa i oni nama najbliži. Trpimo često tiho, nenametljivo, skrivajući svoje osjećaje duboko u sebi. Mnogi trpe u braku, u obitelji, u školi, na svom radnom mjestu. Trpljenje nas obilježava, ostavlja na nama duboke rane. Mnogi su, poput tebe, Gospodine, odbačeni, prezreni, izrugani. Mnogi su lažno osu­đeni, oklevetani i trajno obilježeni. Mnogi više ni­kome nisu potrebni, sami i osamljeni, napušteni i od svojih najmilijih. Mnogi su zaboravljeni u svo­jim bolestima i patnji, u svojim žalostima i suza­ma…

PJESMA:

Prosti, moj Bože (pripjev)

Gospodine, dok najavljuješ svoje trpljenje, postajem svjestan kako samo kroz tvoju Kalvariju i moja patnja i trpljenje dobivaju svoj smisao. Oprosti mi za sve one trenutke moje slabosti u kojima sam se bunio i mrmljao protiv tebe, protiv Očeve volje.

Isuse, ponizan u svome trpljenju, daj mi snage da i ja umijem trpjeti onda kada to tražiš od mene.  Budi uz mene i jačaj me da iz Očeve ruke cijelim bićem primim sve ono što mi Bog, dobar i pravedan, pripravlja. Onda kada mi je volja Očeva neshvatljiva, obasjaj me svjetlom Duha Svetoga, kako bih spoznao da je ono što mi iz tvoje ruke dolazi za me spasonosno.

PJESMA:

Prosti, moj Bože (2. kitica)

Život je radost jer dolazi iz Božje ruke. On je ne­procjenjiv dar Božje ljubavi nama. I križ je dar onome tko zna njegov smisao, tko ga zna zagrliti jer je sredstvo našega spasenja. Po Kristovu smo križu spašeni. Jer je On prihvatio križ. Često nam je u životu preteško reći križu: »Da!«, prihvatiti ga, ponijeti ga hrabro. A Bog nikada ne daje čovjeku onaj teret koji on, uz njegovu pomoć, ne može no­siti. Križem smo svi obilježeni, i onim Kristovim, i onim osobnim. Svoje križeve nose i očevi i majke, i muževi i žene. Križ nose i djeca i mladi, starci i starice. Bolesnici i patnici, siromasi i bogati. Svat­ko na svojim ramenima osjeća teret svoga križa. A Isus od mene traži da svoj križ uzimam i nosim da­nomice, da uvijek budem spreman ponijeti i pod­nijeti njegovu težinu. On vjeruje da to mogu, on vjeruje u mene. S druge strane, ja vjerujem Isusu, Njemu koji je i sam osjetio težinu križa i najbolje poznaje njegovu bol. Vjerujem Isusu da me nika­da neće ostaviti sama na mom križnom putu, nego da će uvijek biti uz mene. I onda kad je potrebno ponijeti moj križ, i onda kad sam preumoran za njegovo nošenje, i onda kad posrćem i padam pod njegovim teretom, On je tu.

PJESMA:

Prosti, moj Bože (pripjev)

Gospodine Isuse Kriste, iz ljubavi prema meni ti si prihvatio križ i muku kako bi i meni darovao spasenje. Daj mi snage i volje da danomice uzimam svoj križ i da ga nosim hrabro. Sve moje posrtaje i padove podupri svojom ljubavlju, pridigni me i pokaži mi put naprijed. Zaliječi rane koje križ ostavlja na mojim ramenima, podijeli sa mnom njegovu težinu. Neka me moj križ odgaja u poniznosti i prihvaćanju Očeve volje. Budi uz mene na svakom koraku moga križnog puta. I onda kad mi drugi okrenu leđa, kad se i oni najbliži udalje, daj da nikada ne osjetim da si me ti napustio.

PJESMA:

Prosti, moj Bože (3. kitica)

ZAVRŠNA MOLITVA

Gospodine Isuse Kriste, ti si svjetlost i radost našega života. Daruj nam, molimo te, svoga Duha siromaštva da znamo biti zahvalni na svakom daru koji od tebe dolazi; daruj nam duha poniznosti i jednostavnosti da nas oslobađa od robovanja nama sarpijma; daruj nam smisao i razumijevanje križi ’ da možemo u svakoj patnji prepoznati tvoju dobrotu koja nas krijepi i pridiže. Iznad svega, Gospodine, daj nam čisto srce, da možemo sijati radost gdje god prolazimo, da se zauzimamo za dobro, a borimo prptiv zla Daj da skrušena srca znamo prepoznati! i. svoje slabosti, mijenjati svoje loše navike, raditi na sebi. Učini nas, Gospodine, i ove korizme oruđem svoje ljubavi, da pomažemo braći u kojima si ti prisutan, da svaki dan činimo dobra djela i tako budemo što bliže tebi. Amen.

PJESMA:

O tolika Tajna to je ili Divnoj dakle

Blagoslov s Presvetim.

PJESMA:

Pohvale Imenu Božjem PJESMA:

0 Isuse, ja spoznajem

ili druga prikladna pjesma.

Piše: Josip Filipović, župnik župe sv. Martina u Bošnjacima i dekan Županijskog dekanata

Preuzeto: VJESNIK đakovačke-osječke nadbiskupije, 3/2017, str.47-48.

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.