Kultura DUŽIJANCA 2017: Književna večer
Kultura

DUŽIJANCA 2017: Književna večer

KNJIŽEVNA VEČER
KATOLIČKOG DRUŠTVA
“IVAN ANTUNOVIĆ”
Subotica, HKC “Bunjevačko kolo”
10. 08. 2017.

Foto: UBH “DUŽIJANCA” – Zoran Vukmanov Šimokov

Pozdravna riječ predsjednika Društva, dr. sc. Ivice Ivankovića Radaka

Poštovane dame i gospodo, cijenjeni i dragi gosti, hvaljen Isus i dobra vam večer!
Radost mi je i zadovoljstvo pozdraviti Vas u ime Katoličkog društva “Ivan Antunović”. Svi vi u kojima i od kojih živi Dužijanca, dobro došli na ovu Književnu večer, kojom ulazimo u središnji dio proslave Dužijance 2017. godine, ovogodišnje zahvale Bogu za novi kruh, što nije samo običaj ili tradicija, nego daleko više, sastavni i urođeni dio identiteta bunjevačkih Hrvata, koji to bogatstvo rado dijele i pokazuju svim građanima Subotice, Sombora i okolnih krajeva.

Pozdravljam, dakle, sve ovdje nazočne.
Pozdravljam nositelje ovogodišnje Dužijance, bandaša Luku Gabrića i bandašicu Anu Ivanković Radak.
Pozdravljam predstavnike Hrvatskog nacionalnog vijeća, kao i predstavnike Grada Subotice.
Pozdravljam nositelja organizacije cijele proslave Udrugu bunjevačkih Hrvata „Dužijanca“, na čelu s predsjednikom msgr. dr. Andrijom Anišićem, te direktorom i predsjednikom Organizacijskog odbora Dužijance 2017. g. Marinkom Piukovićem.
Iskreni pozdrav predstavnicima svih institucija i udruga kulture koji su večeras ovdje.
Hvala zboru Collegium musicum catholicum, kao domaćinu ovih prostorija, Hrvatskom kulturnom centru Bunjevačko kolo.

Večerašnju Književnu večer posvećujemo Josipu Andriću. Ove godine obilježavamo 50. obljetnicu smrti pripovjedača, jezikoslovca, publicista i velikog skladatelja opere Dužijanca. Andrić je bio član Hrvatskog katoličkog pokreta (osnovan 1900.), te je u svom djelovanju svjedočio svoju vjeru kroz angažiranu kulturnu djelatnost. Njegovo bogato djelo, kako književno, tako i skladateljsko tematizira Hrvate u Vojvodini na različitim područjima.
Posebno želim zahvaliti i našim večerašnjim predavačima prof. Klari Dulić i mo. Miroslavu Stantiću.

Svima vama ovdje nazočnima želim da se ugodno osjećate i lijepo provedete ovu večer.

Dužijanca 2017.

O SKLADATELJU OPERE „DUŽIJANCA“ DR. JOSIPU ANDRIĆU

U organizaciji Katoličkog društva „Ivan Antunović“ u četvrtak, 10. kolovoza u svečanoj dvorani HKC „Bunjevačko kolo“ održana je tradicionalna Književna večer u okviru Dužijance 2017. Na početku večeri brojne posjetitelje pozdravio je predsjednik Katoličkog društva „Ivan Antunović“ vlč. dr. sc. Ivica Ivanković Radak, istakavši značaj dr. Josipa Andrića, čija je bogata književna i glazbena djelatnost bila tema književne večeri. Vlč. dr. Ivanković Radak kazao je kako ove godine obilježavamo 50. obljetnicu smrti Josipa Andrića, pripovjedača, jezikoslovca, publicista, velikog skladatelja opere Dužijanca i člana Hrvatskog katoličkog pokreta, koji je u svom djelovanju svjedočio svoju vjeru kroz angažiranu kulturnu djelatnost.
Prvo izlaganje bilo je posvećeno životu i književnoj djelatnosti Josipa Andrića, o čemu je govorila Klara Dulić, profesorica jezika i književnosti. U svom izlaganju Dulić se osvrnula na Andrićevo dugogodišnje uredničko iskustvo u Katoličkoj nakladničkoj kući sv. Jeronima i brojnim glasilima, bogat književni opus i izdvojila ovom prigodom Andrićeve putopise Irska – zeleni otok i U Kristovoj domovini- Govoreći o Andrićevoj prozi, Dulić je kazala kako je ona velikim dijelom oslonjena na katoličku tradiciju, a kao osnovnu svrhu Andrićeva djelovanja istaknula je služenje svome narodu.
U nastavku večeri Miroslav Stantić, katedralni zborovođa i orguljaš, govorio je o muzikološkom i skladateljskom radu Josipa Andrića. Stantić je govorio o dragocjenom doprinosu Josipa Andrića na polju sakupljanja narodne građe, kao i bogatom skladateljskom opusu, koji se sastoji od skladbi za tambure, klavir i orkestar. U svom izlaganju Stantić je goorio i o povijesti i značaju opere Dužijanca, kao najvećeg djela Josipa Andrića.
Tijekom večeri msgr. Stjepan Beretić, katedralni župnik i član Vijeća Katoličkog društva „Ivan Antunović“ dodijelio je priznanja Katoličkog društva „Ivan Antunović“ za iznimne zasluge u njegovanju i očuvanju kulture, povijesti i duhovnosti Hrvata u Bačkoj te promicanje kršćanskih vrijednosti u društvu i sredini u kojoj živimo. Svake godine Društvo dodjeljuje ovo priznanje jednom zaslužnom pojedincu, udruzi i brojnoj obitelji. Lucia Tošaki Knezi iz Lemeša dobitnica je priznanja koje se dodjeljuje pojedincu, Franjevačkom samostanu u Subotici dodjeljeno je priznanje kao zaslužnoj instituciji, a priznanje za brojnu obitelj pripalo je obitelji Marinka i Jasne Kujundžić. U ime dobitnika priznanja obratila se Lucia Tošaki Knezi, iskazavši zahvalnost Bogu za brojne talente.
U okviru programa književne večeri pročitana su i imena dobitnika nagrada za najbolje izloge s temom Dužijance, a nagrade će biti dodijeljene u subotu tijekom Risarske večeri na centralnom gradskom trgu. Zbor Collegium musicum catholicum uljepšao je ovu večer izvođenjem dviju skladbi pod ravnanjem Miroslava Stantića. Voditeljica Gordana Cvijin najavila je na kraju ove sadržajne večeri program Dužijance 2017. koji slijedi u narednim danima.
Priređivanje Književne večeri pomogli su: Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Pokrajinsko tajništvo za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine-nacionalne zajednicePokrajinsko tajništvo za kulturu, javno informiranje i odnose s vjerskim zajednicama, Grad Subotica i Hrvatski Caritas.
(Klara Dulić)

Nagrade Društva „Ivan Antunović“ – 2016.

Obrazloženje je pročitao, mons. Stjepan Beretić, član Vijeća Društva

Katoličko društvo „Ivan Antunović“, na svojoj sjednici Vijeća održanoj 3. srpnja 2017. godine, donijelo je sljedeću Odluku o dodijeli Nagrade Društva „Ivan Antunović“ za 2016. godinu.

Dodjeljuju se tri nagrade!

I. NAGRADA
Dodjeljuje se svake godine zaslužnom pojedincu iz hrvatske zajednice.
Ove godine takvo priznanje Društvo dodjeljuje Luciji KNEZI TOŠAKI iz Lemeša. Lucia Knezi Tošaki je rođena 1968. godine, na salašu između Svetozara Miletića (Lemeša) i Alekse Šantića (Babapuste). Aktivna je u vjerskom i kulturnom životu Lemeša i šire okolice, kao i u Hrvatsko-bunjevačkom kulturno-umjetničkom društvu „Lemeš“, gdje je kao organizatorica uključena u sve vidike djelovanja KUD-a. Dopisnica je tjednika Hrvatska riječ, a povremeno piše za katolički mjesečnik Zvonik i Somborske novine. Pjesme piše od osnovne škole, a redovito sudjeluje na susretu pjesnika „Lira naiva“.

II. NAGRADA
Dodjeljuje se svake godine jednoj hrvatskoj instituciji.
FRANJEVAČKI SAMOSTAN SVETOG MIHOVILA u Subotici
koji ove godine slavi 300. obljetnicu franjevačke rezidencije u Subotici. U godini jubileja organiziraju se različita predavanja i umjetnički programi, a znanstveni skup bit će održan u listopadu. Franjevački samostan već u 18. stoljeću bio je obrazovni, kulturni i administrativni centar Subotice, bili su promicatelji i središte obnove u graditeljstvu, umjetnosti, obrazovanju, administraciji i dušobrižništvu. Iz njega potječe i prva subotička gimnazija, ondje je bila prva crkva u gradu, prva župa, prva škola; ondje je održana prva kazališna predstava u našem gradu.
Danas su pred samostanom mnogi izazovi djelovanja u suvremenom društvu. Franjevački samostan sa crkvom sv. Mihovila bio je i ostao od svojih početaka sve do danas, mjesto okupljanja i duhovno središte vjernika grada Subotice i okolice, osobito bunjevačkih Hrvata čije doseljavanje je vezano uz djelovanje franjevaca.

III. NAGRADA
Jedna od nagrada dodjeljuje se brojnoj obitelji.
Priznanje namijenjeno obitelji Društvo ove godine dodjeljuje obitelji Marinka i Jasne KUJUNDŽIĆ iz župe „Uznesenja BDM “ s Bikova. U obitelji rastu četiri sestre, Iva i Mila su već naveliko u osnovnoj školi i pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. Rado nastupaju u različitim priredbama i radionicama. Mlađe sestre su Marija koja ima 6 godina i Klara koja je napunila jednu godinu. Obitelj živi na salašu na čantavirskom putu i vrlo je aktivna vjerskom i kulturnom životu, a takav duh nastoje prenijeti i na svoje kćeri.

 

Izvor: Facebook – Dužijanca

Foto: Facebook – Dužijanca

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.