Karmel Iz života Karmelskog Reda Duhovne vježbe Karmelskog svjetovnog reda na Buškom jezeru
Iz života Karmelskog Reda

Duhovne vježbe Karmelskog svjetovnog reda na Buškom jezeru

Od 13. do 15. srpnja 2018. u Karmelu sv. Ilije (BiH) održane su duhovne vježbe za članove OCDS-a Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Jospa. Voditelj duhovnih vježbi bio je o. Dario Tokić, provincijalni delegat za Svjetovni red. Tema koju je voditelj izložio kroz 4 predavanja bila je „’Samo jedno je potrebno’: Želje kod svete Male Terezije – poticaj za odgoj vlastitih želja“. Dnevni raspored sadržavao je sv. Misu, molitvu Časoslova, predavanja, adoraciju pred Presvetim, osobno razmatranje, mogućnost ispovijedi i duhovnog razgovora, rekreaciju. Za vrijeme zajedničkih obroka u blagovaonici o. Dario čitao nam je ulomke iz Terezijine Povijesti jedne duše te smo, uz okrijepu za tijelo, dobivali i lijepu hranu za dušu. Kroz cijelo vrijeme trajanja Duhovnih vježbi nastojali smo njegovati ozračje šutnje, izuzev u vremenu rada po skupinama i za vrijeme večernje rekreacije (koja je bila fakultativna).  

Uvodni susret prvoga dana bio je koncipiran kao rad po skupinama, s ciljem boljeg međusobnog upoznavanja te upoznavanja života i životopisa sv. Male Terezije.

U prijepodnevnom subotnjem predavanju „Svakojake želje Male Terezije“ bilo je riječi o Terezijinim željama u djetinjoj dobi. U svojoj autobiografiji Svetica sama tvrdi da ju je dobri Bog uslišao u svim njenim željama, čak i u onim koje su bile dobar početak u hodu duhovnog rasta, ali su je vrlo lako mogle odvesti na stazu služenja ispraznosti (želja za prakticiranjem kreposti, ekstremna želja za znanjem, želja da bude kao njena sestra Paulina…). Ni takve želje, međutim, nisu je ponijele k taštini i nisu joj naškodile, već su je dizale k Isusu koji joj je dao spoznati da je jedini On nepromjenjiv i da jedino On može ispuniti njene neizmjerne želje. U subotu poslijepodne voditelj je izložio dva predavanja: „Mnogostruke želje za savršenošću“ i „Najveća i jedina želja“. Terezijine mnoge želje – da postane redovnica, da čini dobro drugima, želja za razmatranjem, za potpunim gospodstvom nad svojim ponašanjem, da uđe u Karmel s 15 godina, da se izdigne iznad naravnih osjećaja, želja da postane svetom – stapaju se u jednu želju nad željama: ljubiti! Terezijino srce gladno Ljubavi želi ljubiti samo dragoga Boga i samo u Njemu nalazi radosti. Ona više ne može ništa drugo moliti sa žarom, nego da se savršeno ispuni volja dragoga Boga u njenoj duši; da je Isus privuče u vatru svoje Ljubavi, da je ujedini tako tijesno sa sobom da On živi i djeluje u njoj. Zadatak za osobno razmatranje bio je razmisliti o svojim najdjetinjastijim, najustrajnijim, najopasnijim, najizazovnijim, najopravdanijim, najskrivenijim, najpoželjnijim, najkorisnijim željama.

Posljednje izlaganje u nedjelju prijepodne bilo je na temu „Plodovi jedne velike, najveće želje“. Plodovi svih Terezijinih željica i želja ujedinjenih u najveću, jedinu želju – ljubiti – su zahvalnost i neutaživa žeđ za dušama. Osjeća veliku želju raditi na obraćenju grešnika, duše oteti vječnome ognju. Uvidjevši da se ljubav hrani žrtvama te tako postaje jača i nesebičnija, dobro razumjevajući riječi iz Evanđelja: “Zaista vam kažem, ako pšenično zrno ne padne u zemlju i ne umre, ostaje samo; a ako umre, donosi obilan rod” (Iv 12, 24-25), uzljubila je trpljenje te je poželjela biti bačena i u pakao kako bi Isus bio vječno ljubljen i na tom mjestu hule. Svim srcem zavoljela je trpljenje koje nije cilj, nego sredstvo za postizanje cilja – spašavanje duša.

Nakon zadnjeg predavanja održana je druga sjednica Provincijalnog savjeta OCDS-a u osnutku. Nakon sv. Mise, zajedničkog objeda i bratskih zagrljaja, krenuli smo svojim kućama srdaca ispunjenih zahvalnošću dobrom Bogu za ovo milosno vrijeme i vrućom željom ljubiti Isusa i činiti da u svijetu Isus sve više bude ljubljen.

„Da Te ljubim, Isuse, daj mi tisuću srdaca. Amen“ (sv. Mala Terezija).

s. Snježana Foršek, OCDS

Izvor: karmel.hr

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.