Vjera Meditacije Drvo smokve i njeni plodovi (Lk 13, 6-9)
Meditacije Vjera

Drvo smokve i njeni plodovi (Lk 13, 6-9)

U knjizi Ponovljenog zakona, obećana zemlja je opisivana kao ”zemlja pšenice i ječma, loze, smokava i šipaka, zemlja meda i maslina; zemlja u kojoj nećeš sirotinjski jesti kruha i gdje ti ništa neće nedostajati“ (PnZ 8,8-10). Za vreme Solomonove vladavine, Izrael je živio u sigurnosti gdje je svatko ima svoju lozu i drvo smokve (1Kr 4,25) kao znak bogatstva i prosperiteta. Mudre izreke kažu: „Tko čuva smokvu, jede od njena ploda“ (27,18).          

Loši plodovi i trulo drvo asociraju na zla djela i propast duše a neplodna smokva se povezuje sa oglušivanjem izabranog naroda na riječ Božiju.

U prispodobi o neplodnoj smokvi Isus nam upućuje upozorenje o koje se ne smijemo oglušiti: „Vrijeme je sada!“ „Samo polako…“ i „nema žurbe“ su iznimno opasna stanja duše. Iznenadni Gospodin  poziv ne ostavlja vremena da se srede stvari prije nego li odgovorimo na najvažnija pitanja našeg života, na Dan suda. Tolerisanje i opravdavanje grešnog života i odsustvo pokajanja „rađaju“ lošim plodovima i vode propasti. Bog nam u svom milosrđu nudi milost i vrijeme da se popravimo: „Gospodaru, ostavi je još ove godine dok je ne okopam i ne pognojim. Možda će ubuduće ipak uroditi.” Zakasnimo li, makar i jedan dan, prekasno ćemo otkriti da je prošlo milosno vrijeme: „…a ako li ne urodi, posjeći ćeš je.“

S druge strane, obrađivano a ipak neplodno drvo može živjeti u takvom stanju samo zato što mu je darovano dodatno vrijeme da učini ono što je neophodno – da donosi plodove = da se pokaje i živi po riječi Stvoriteljevoj. Daleko od nas bilo lažno uvjerenje o pravednosti. Samo zato što netko nije posječen, ne znači da daje plodove. Iznimno važnu ulogu ima rečenica vinogradara – Isusa jer ona ukazuje na Božiju strpljivost i milosrđe. Stablo nije ostavljeno samo sebi već je sve moguće učinjeno da bi doprinjelo rađanju dobrih plodova. Bog nas ne ostavlja same već ohrabruje naše napore u okretanju od pogrešnog puta.

Da li će se plodovi pojaviti i osujetiti obaranje stabla, prije nego li se sjekira položi na korijen kako kaže Ivan Krstitelj (Mt 1,10)? Što će se dogoditi u dodatnom, milosnom vremenu? Kako utiču napori vrtlara na trajanje stanja milosti i mogućnosti za promjene?

Izvori: wikipedia; rc.net/wc; workingpreacher.org

Slika: preachersmith.blogspot.se

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.