Vjera Meditacije Drvo smokve i njeni plodovi (Lk 13, 6-9)
Meditacije Vjera

Drvo smokve i njeni plodovi (Lk 13, 6-9)

U knjizi Ponovljenog zakona, obećana zemlja je opisivana kao ”zemlja pšenice i ječma, loze, smokava i šipaka, zemlja meda i maslina; zemlja u kojoj nećeš sirotinjski jesti kruha i gdje ti ništa neće nedostajati“ (PnZ 8,8-10). Za vreme Solomonove vladavine, Izrael je živio u sigurnosti gdje je svatko ima svoju lozu i drvo smokve (1Kr 4,25) kao znak bogatstva i prosperiteta. Mudre izreke kažu: „Tko čuva smokvu, jede od njena ploda“ (27,18).          

Loši plodovi i trulo drvo asociraju na zla djela i propast duše a neplodna smokva se povezuje sa oglušivanjem izabranog naroda na riječ Božiju.

U prispodobi o neplodnoj smokvi Isus nam upućuje upozorenje o koje se ne smijemo oglušiti: „Vrijeme je sada!“ „Samo polako…“ i „nema žurbe“ su iznimno opasna stanja duše. Iznenadni Gospodin  poziv ne ostavlja vremena da se srede stvari prije nego li odgovorimo na najvažnija pitanja našeg života, na Dan suda. Tolerisanje i opravdavanje grešnog života i odsustvo pokajanja „rađaju“ lošim plodovima i vode propasti. Bog nam u svom milosrđu nudi milost i vrijeme da se popravimo: „Gospodaru, ostavi je još ove godine dok je ne okopam i ne pognojim. Možda će ubuduće ipak uroditi.” Zakasnimo li, makar i jedan dan, prekasno ćemo otkriti da je prošlo milosno vrijeme: „…a ako li ne urodi, posjeći ćeš je.“

S druge strane, obrađivano a ipak neplodno drvo može živjeti u takvom stanju samo zato što mu je darovano dodatno vrijeme da učini ono što je neophodno – da donosi plodove = da se pokaje i živi po riječi Stvoriteljevoj. Daleko od nas bilo lažno uvjerenje o pravednosti. Samo zato što netko nije posječen, ne znači da daje plodove. Iznimno važnu ulogu ima rečenica vinogradara – Isusa jer ona ukazuje na Božiju strpljivost i milosrđe. Stablo nije ostavljeno samo sebi već je sve moguće učinjeno da bi doprinjelo rađanju dobrih plodova. Bog nas ne ostavlja same već ohrabruje naše napore u okretanju od pogrešnog puta.

Da li će se plodovi pojaviti i osujetiti obaranje stabla, prije nego li se sjekira položi na korijen kako kaže Ivan Krstitelj (Mt 1,10)? Što će se dogoditi u dodatnom, milosnom vremenu? Kako utiču napori vrtlara na trajanje stanja milosti i mogućnosti za promjene?

Izvori: wikipedia; rc.net/wc; workingpreacher.org

Slika: preachersmith.blogspot.se

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.