Karmel Iz života Karmelskog Reda Drugi dan DEVETNICE GOSPI KARMELSKOJ
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Drugi dan DEVETNICE GOSPI KARMELSKOJ

Priprava
O slavna Kraljice, Djevice Marijo, Majko Božja! Ponizno prostrti pred prijestoljem tvojim molimo te najvećim štovanjem i djetinjim pouzdanjem, da se dostojiš materinskim milosrđem i ljubavlju primiti ovaj maleni darak, koji Ti evo prikazujemo ovom devetnicom, da se tako na tvoju veliku svetkovinu dostojno pripravimo. (Ta se molitva moli svaki dan devetnice.)

O Marijo, Majko milosrđa, koja dijeliš nebesko blago, ti si nam darovala sv. škapular kao osobiti znak svoje naklonosti, i tako nas primila među sluge svoje. Pomozi nam, da to sveto odijelo uvijek čisto sačuvamo i da ovaj biser nikada ne oskvrnjujemo zadovoljenjem zlih sklonosti, nego da ga do kraja našega života resimo pobožnim i svetim životom. Amen. Oče naš. Zdravo Marijo. Slava Ocu.

Zaključna molitva
Bože, koji si Karmelski Red ukrasio osobitim časnim nazivom tvoje Presvete Majke, vazda Djevice Marije, podaj milostivo, da mi, koji spomen njezin (ovom devetnicom) svečano slavimo, zakriljeni njezinom zaštitom zaslužimo doći u vječne radosti. Po istom Kristu Gospodinu našemu, koji s tobom i Duhom Svetim živi i kraljuje u vijeke vijekova. Amen.

S. Marijana od Kraljice Karmela, OCDS

Izvor: Karmelski svjetovni red – Ordo Carmelitarum Discalceatorum Secularis 

Prvi dan devetnice: http://svjetlo-vjere.com/devetnica-gospi-karmela/

Foto: sanmatteoperrillo.altervista.org

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.