Vjera Crkva Dragi papa Benedikte,…
Crkva

Dragi papa Benedikte,…

Dragi papa Benedikte,

kada ste izabrani za Petrova nasljednika bio sam duboko razočaran izborom. Pitao sam se: „Hoće li ovaj Nijemac strogog pogleda, koji se jedva zna nasmijati,  moći zamjeniti svima nam omiljenog Ivana Pavla II.?“ Znao sam da ste jedan od najutjecajnijih kardinala a činjenica brzog izbora, gotovo brže od svih Rimskih biskupa u dvadesetom stoljeću,  je znak da su kardinali, nadahnuti Duhom svetim, imali od ranije na umu kako ste dostojni bijelog talira. Kao dekan Kardinalskog zbora, u Sikstinsku kapelu na konklave ulazite podosta nervoznog izraza lica. Da li je to bilo zbog dekanske službe ili straha od mogućeg izbora? Izvancrkvena javnost novoizabranog papu odmah prepoznaje kao profesora papu i teološkog Mocarta. „Lako je Ivanu Pavlu II., ima kardinala Ratzingera kraj sebe“, govorili su za života svetog pape. Odnosilo se to na činjenicu da je papa Poljak mogao posvetiti vlastito vrijeme pastoralnom djelovanju dok je područje teologije Katoličke crkve bilo na ramenima Kongregacije za nauk vjere kojom ste kroz više od dva desetljeća upravljali.

Dali ste Crkvi mnogo, pošto ste duboko uronjeni u svetu vjeru. Ta dubina zasigorno potječe iz ozračja odakle potječete. Kada govorite o obitelji, kao o stupu svakoga društva, u Vašim se riječima osjeća toplina roditeljskog doma u kome ste odrasli uz sestru Mariju i brata Georga. Okruženi romantičnim krajolikom Bavarske kao dječak osjećate međusobni sklad Boga u njegovm stvaralaštvu prirode sa jedne strane i marljivog germanskog naroda i njegove vjere sa druge. Pitko se čita u autobiografiji „Aus meinem Leben“ da je ževot tih ljudi kucao u ritmu crkvenog kalendara. Detinji pogled upravljen prema Bogu ostaje u dubini duše koji ćete kao svećenik, biskup i znanstvenik negovati i oplemenjivati.

Tuga i bol svjetskog sukoba i njegovo nasljedstvo tjeskobno prate Vaše učeničke dane, ali će želja za znanjem i usađenim pozivom to nadvladati. U tim danima osjetite diktaturu relativizma te želju bjednog čovjeka da za konačno prizna samo ono vlastito „ja“ ponižvajući drugoga u kome se krije iskra Gospodina. Jevrejski narod tih godina možda najviše trpi od svoga postojanja, međutim taj narod kojeg nazivate „našom starijom braćom“ u Vama kao papi, koji je u knjizi „Isus iz Nazareta“ sa njih skinuo stigmu krivnje za raspeće našeg Učitelja,  prepoznaje prijatelja što će poticati na korespodenciju „braće“ do tada nezabilježenoj u povijesti vjera.

Dani provedeni na Njemačkim sveučilištima kao profesor dogmatike i fundamentalne teologije bili su najsretniji dani, kako navodite. Papa bl. Pavao VI. to prekida kada želi biskupsku mitru Minhena i Frajzinga stavi na Vašu glavu. Zasigurno ste kolebali i bili u iskušenju, međutim kao pravi Kristov učenik „ostavljate sve i postajete ribarem ljudi“ povjerene biskupije. Nekoliko godina kasnije poznavajući intelektualnu sposobnost papa sv. Ivan Pavao II. Vas imenuje zamjenika kardinala Šepera na čelu najznačajnije Kongregacije, one za nauk vjere, i pozvani u Rim počinjete „lutati ulicama Vječkoga grada“, gde ste nastavili kao „oklopni kardinal“ sa čvrstom fundamentalnom podlogom graditi zdrave telmelje teološke misli što se nastavlja i kroz papinsku službu sve do dana odreknuća.

Iako ste se godinama kretali u najznačajnijim krugovima svjetske intelektualne elite, za vrijeme pontifikata trudite ste se biti blizu malom i običnom čovijeku. Mnogi su smatrali da je Benedikt  papa sa stalnim sjedištem u Vatikanu, ipak, za osam godina službovanja obilazite sve kontinente pokazujući da su Vaše crvene cipele uistinu one ribarske. „Glas vapijećeg u pustinji“ mogli su čuti svi narodi.

Svećeničku godinu proglašavate kako bi ukazali da je zadaća istinskog svećenika potrebna čak i modernom društvu. Taj poziv ustanovljen od Isusa odoleva vihorima proteklih stoljeća naročito kada su ga prihvatili vjerni Gospodinovi prijatelji. U toj godini na svjetlost dana izlaze pritajeni pedofilski skandali, osobito u visokorazvijenim zemljama. Očekivala se reakcija, koje u prvi momenat nije bilo. Kada ste najavili posjet Velikoj Britaniji, gdje je taj užasni grije protiv nevinih bića uzeo gotovo najviše maha, organizirani su protesti protiv dolaska, a narod je bio na ulicama. „Kada je opasnost velika, ne smije se povući“ ustvrdili ste u tim trenutcima. Iako čovijek od pisane riječi, na iznenađenje svih u ovoj situaciji se odlučujete na osoban susret sa žrtvama zlostavljanja i otovoreni dijalog. Gesta koja nije bila očekivana izazvala je oduševljenje i blagosnaklonost, stavljajući tako teret grijeha pedofilije na Vaša papska leđa. Shodno prirodi čovjeka, žrtve su reagirale i reaguju na različite načine. Dok su neke „prebolno ranjene i za njih je crkveno poglavlje zatvoreno jednom za svagda“ neke „žele pomoći kako se takvo nešto u budućnosti ne bi ponovilo“, izjavili ste svjesni veličine prouzročenog zla.

Svijet, kao i kardinali na konzistoriju, ostali su iznenađeni najavom Vašeg povlačenja i prestanka obnašanja službe Rimskog biskupa. Očito je mnogima promaklo kako ste mogućnost tog scenaria najavili u intervju knjizi „Svjetlo svijete“. To je očito mnogim čitateljima promaklo? Ili u tu mogućnost nitko nije iskreno vjerovao? Ili smo Vas pak previše površno čitali i poznavali? Vjerojatno ste u skladu sa vlastitim znanstvenim iskustvom, kao i mnoge stvari do tada, i ovu situaciju pomno analizirali. Ta situacija je bio spoj vjere i razuma, dok je iskazana poniznost jasno pokazala da ste uistinu kao Petrov nasljednik bili Servus Servorum Dei – Sluga slugu Božjih.

Cijelog se života trudite slijediti uzor velikog sv. Augustina. Iako taj genijalni um po temperamentu ekspolozivniji, vatreniji i živahniji od Vas, u njemu kao mladi bogoslov, vidite obogaćenje za vlastiti put i vjeru. Mnogi će reći da je sv. Augustin utjecao na tjek patrologije, dok će Benedikt XVI. utjecati na razvoj teologije u modernom svijetu. Najtočniju ocjenu Vašeg života i nauka dao je kardinal Sarah govoreći: “Viđenje Boga i čovjeka pape Benedikta XVI., tako je duboko da sam siguran, i nadam se, da će jednoga dana, milošću Božjom, biti kanoniziran i štovan kao veliki svetac, te proglašen naučiteljem Crkve”. „Na svodu nebeskom sjaje mnoge zvijezde, a tako sja i zvjezda Vašeg pontifikata, djela i života!“

Zahvaljujući na uzoritosti koju nam kao primjer dajete, na pragu u deseto desetljeće Vašeg života, želim Vam sretan i blagoslovljen rođendan! Ad multos annos!

Autor: Knezi Nikola, asist. dr. med.

Foto: CNN.com

Tagovi

Nikola Knezi

Nikola Knezi, liječnik, asistent Katedre za anatomiju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu
Rođen je 1990. godine. Tijekom osnovne škole postao je ministrant u rodnoj župi Rođenja Blažene Djevice Marije kao i u crkvi Sv. Stjepana kralja pri karmelićanskom samostanu u Somboru, a kasnije obnašao službu lektora i akolita. Učestvovao je ostvarenju emisije "Na slobodu pozvani" na valovima Radio Marije. Bio je autor meditativnih članaka objavljenih u katoličkom listu subotičke biskupije "Zvonik". Na radu internet stranice www.svjetlo-vjere.com angažiran je od samog početka kao suosnivač, član uredništva i autor. Srednju medicinsku školu "Dr Ružica Rip" smijer medicinski tehničar pohađao u Somboru. Na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu diplomirao i promoviran u doktora medicine. Trenutačno je student doktorskih studija kliničkih istraživanja (neuronauke) na istom fakultetu. Autor je i koautor znanstvenih radova iz područja fundamentalne medicine objavljenih na domaćim i internacionalnim skupovima i časopisima.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.