Karmel Iz života Karmelskog Reda “Dragi novaci, rastite u vjeri pod Marijinim plaštem, koja bdije nad svima nama”
Iz života Karmelskog Reda Karmel

“Dragi novaci, rastite u vjeri pod Marijinim plaštem, koja bdije nad svima nama”

“Dragi  novaci, rastite  u vjeri pod Marijinim plaštem, koja bdije nad svima  nama”

POČETAK  NOVICIJATA U SOMBORSKOM KARMELU

Osvanuo je današnji dan 04.rujan 2016.godine, nedjelja kao svaka druga ali ipak  drugačija, blaženija.

Posebna nedjelja za Karmel u Somboru kojoj  su prethodile svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, te svetkovine svetoga Stjepana kralja, zaštitnika karmelićanske crkve u Somboru, što je ujedno i dan posvećenja crkve.

Svi kažu kako vrijeme brzo leti, pa je tako i u somborskom Karmelu vrijeme brzo proletjelo,osobito za trojicu  mladića, za koje je prethodni  period života bio poseban. To je  vrijeme  bliže  priprave za ulazak u novicijat, kroz duhovne vježbe,euharistijska slavlja, molitve časoslova,

Naime, od listopada prošle godine u somborskom karmelskom samostanu, kroz vrijeme kandidature i postulature, za trojicu mladića koji su osjetili redovnički poziv, i to baš za Karmel, odvijao se specifičan život .Oni su  ostavili svoj zavičaj i obiteljski dom  kako bi slijedili  Krista.

Molbe za ulazak u novicijat su bile predane ranije.O. Srećko Rimac , provincijal, je stigao, znači – sve je spremno i pod zaštitom i zagovorom sluge Božjega o. Gerarda Stantića, čiji zemni ostaci leže u našoj crkvi u Somboru,izrasli su kroz to vrijeme u svom ljudskom i kršćanskom identitetu, i pomalo izbližega upoznavali karmelsku karizmu.

Stigao je i današnji dan – dan oblačenja, što je ujedno i dan početka novicijata za našu braću postulante koji su danas  obukli karmelsko odijelo :

            Br. Lovro od sv. Obitelji  (Janoš Kovač)

            Br. Jakov od Križa (Jakov Milić)

            Br. Matej od presvetog Trojstva (Matej Mandić)

Obred redovničkog oblačenja je vršen pod  svetom misom i to upravo zbog somborskih  vjernika koji su kroz deset mjeseci zajedno s našim postulantima slavili svetu misu u našoj crkvi,koji su pratili novi naraštaj mladih koji su se odazvali redovničkom pozivu. Vjernici katolici u Somboru su manjina, pa su zaslužili biti dio ovoga slavlja, a vjerujemo da će ih i dalje pratiti svojim molitvama, osobito članovi Karmelskog svjetovnog reda iz Sombora.

Svetu  misu  je predslavio naš uzoriti provincijal o. Srećko Rimac, uz koncelebraciju o.Stjepana Vidaka, priora  Karmela u Somboru te  o. Zlatka Žuvele, i o.Drage Marića.

O. provincijal  je u svojoj homiliji istakao da Isus nam se obraća i govori o silnom mnoštvu koje je krenulo za njim i o Njegovom uputu šta treba da čine kako bi ga slijedili.Onaj ko ga želi slijediti ne treba da bude navezan ni na oca, ni na majku, ni na ovozemaljska dobra .Ne smijemo biti  navezani ni na bližnje ni na sebe, jer kada ljubimo  na prvom mestu Boga onda i roditelje ljubimo.Spomenuo je kako je sv. Terezija Avilska bila ljubimica svoga oca.Kada je polazila u samostan  te trenutke  je preživela veoma teško, kao kidanje dijelova tijela.U vjeri je rasla, oko nje su se okupljali različiti  ljudi a medju njih je vremenom pristupio i njen otac, koji je uznapredovao u svom duhovnom životu.

Neka našoj dragoj mladoj braći  bude  blagoslovljen dalji put u Karmelu, neka svi sveci Karmela  im budu uzor, kao i naša draga braća,naš sluga  božji o. Gerard Tomo Stantić, o. Ladislav Marković, brat Lovro… i mnoga druga braća koja su prošla kroz Somborski Karmel.

Homiliju  je o. Srećko završio riječima : “Duhovni život je boj,  a duhovni put put čišćenja  i prosvijetljenja

Na kraju misnog slavlja puku se obratio i otac Zlatko Žuvela :

“Kao što  krštenjem   počinjanjemo   kršćanski život,  tako je oblačenje početak redovničkog života. Zato smo zahvalni Gospodinu što  mladi u novicijatu rastu u vjeri, molitvi, znanju i služenju Gospodinu, te što ulaze dublje u život  terezijanske karizme i u prijateljstvo s Gospodinom, a za njihovu  ustrajnost molimo zdušno svi zajedno.”

Otac provincijal se zahvalio o. Stjepanu  i  o.Zlatku, kao i ostaloj braći, koji su naše postulante pripremali za dalji život u Karmelu, o.Stjepanu, prioru, za brigu i nadzor za uspešan završetak  obnove krovišta a posebno je zahvalio  na današnjem dolasku i podršci roditeljima, braći, sestrama naših postulanata i nazočnosti svih vijernika na svetoj misi.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                

Bog, koji je započeo ovo djelo s njima, neka ga i dovrši! Amen!

U ime Karmelskog svjetovnog reda Sombor

s. Marijana od Kraljice Karmela, predsj. OCDS u Somboru

Karmelski svjetovni red

Naša dopisnica iz Karmelskog svjetovnog reda je s. Marijana od Kraljice Karmela OCDS (Karmela Malenić) priorica zajednice ovog reda u Somboru.
Svjetovni karmelski red niknuo je u sjeni karmelskih samostana, najprije u Somboru, zalaganjem sluge Božjega o. Gerarda Stantića. Svjetovni red u Somboru osnovan je dekretom Generalnog poglavara karmelićana u Rimu 8. kolovoza 1913. godine. Na blagdan Male Gospe sluga Božji o. Gerard Tomo Stantić primio je prve članove Svjetovnog reda i bio njihov dugogodišnji duhovni voditelj. Iste godine tiskana su na hrvatskom jeziku Pravila Svjetovnog reda. Somborski Svjetovni red ima svoje specifičnosti po tome što je višenacionalan; pripadaju mu članovi Hrvati, Mađari i Nijemci. Uz produbljivanje vlastitog duhovnog života, Svjetovni karmelski red u Somboru usmjerio je svoju djelatnost na karitativno polje. Somborskoj zajednici pripadali su članovi iz Subotice, Apatina, Bajmoka i drugih okolnih mjesta. Brojio je više od stotinjak članova.
Nakon što su karmelićani 1959. došli u Hrvatsku, o. Ante Stantić bio je promicatelj Svjetovnog karmelskog reda u Zagrebu, u Remetama. U prvoj grupi bila su samo dva člana koja su pripadala Svjetovnom redu u Somboru. Tijekom 1966. g. broj članova se povećao, a Generalni je poglavar karmelićana u Rimu dekretom 1977. g. ustanovio Zajednicu Svjetovnog karmelskog reda u Remetama.
U Hrvatskoj karmelskoj provinciji sv. o. Josipa djeluju i dvije zajednice OCDS u osnutku. 12. ožujka 2010. o. Petar od Kraljice mira (Janjić), OCD započeo je rad sa kandidatima za Svjetovni red u Krku.
Provincijalni asistent Svjetovnog reda o. Vjenceslav od Majke Božje Remetske (Mihetec) i o. Branko od Čudotvorne Gospe Sinjske (Zebić), OCD 2011. g. u splitskom Karmelu započinju rad s osobama koje su zainteresirane za OCDS.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.