Propovjedi Misli pape Benedikta XVI. U došašću smo pozvani slušati Božji glas
Misli pape Benedikta XVI. Propovjedi

U došašću smo pozvani slušati Božji glas

Evanđelje ove Druge nedjelje došašća (Mt 3, 1-12) predstavlja nam lik svetog Ivana Krstitelja, koji se, prema poznatom Izaijinom proroštvu (usp. 40, 3), povukao u judejsku pustinju i, svojim propovijedanjem, pozivao narod na obraćenje kako bi se pripravio na skori Mesijin dolazak. Sveti Grgur Veliki komentira da Krstitelj “propovijeda pravu vjeru i dobra djela… kako bi si svjetlo milosti probilo put, svjetlo istine zasjalo, putovi koji vode Bogu se ispravili a u dušama se rodile iskrene misli nakon slušanja Riječi koja vodi k dobru” (Hom. in Evangelia, XX, 3, CCL 141, 155). Isusov preteča, koji se nalazi na razmeđu Staroga i Novoga zavjeta, je poput zvijezde koja prethodi rađanju Sunca, Krista, Onoga, naime, na kojem će – prema drevnom Izaijinom proroštvu – “duh Jahvin počivat’, duh mudrosti i umnosti, duh savjeta i jakosti, duh znanja i straha Gospodnjeg” (Iz 11, 2).

U vremenu došašća i mi smo pozvani slušati Božji glas, koji se razliježe pustinjom svijeta posredstvom Svetog pisma, osobito kada se ono naviješta snagom Duha Svetoga. Vjera, naime, u čovjeku jača kada dopusti da ga prosvijetli Božja riječ, to jest ono “što je nekoć napisano”, kao što nas podsjeća apostol Pavao, nama za pouku “da po postojanosti i utjesi Pisama imamo nadu” (Rim 15, 4). Uzor slušanja je Djevica Marija: “promatrajući u Majci Božjoj život potpuno oblikovan Riječju, otkrivamo da smo i mi sami pozvani ući u otajstvo vjere, po kojem Krist dolazi boraviti u našem životu. Svaki kršćanin koji vjeruje, podsjeća nas sveti Ambrozije, u stanovitom smislu shvaća i rađa Božju Riječ” (Posinodska apostolska pobudnica Verbum Domini, 28).

Dragi prijatelji, “naše spasenje počiva na jednom dolasku”, pisao je Romano Guardini (La santa notte. Dall’Avvento all’Epifania, Brescia 1994., str. 13). “Spasitelj je došao od Božje slobode… Tako se odluka vjere sastoji… u prihvaćanju Onoga koji nam se približava” (ondje, str. 14). “Otkupitelj”, dodaje Guardini, “dolazi svakom čovjeku: u njegove radosti i tjeskobe, u njegova jasna shvaćanja, u njegove kolebljivosti i napasti, u sve ono što sačinjava njegovu narav i njegov život” (ondje, str. 15).

Djevicu Mariju, u čijem je krilu boravio Sin Svevišnjega i čiju u srijedu 8. prosinca slavimo svetkovinu Bezgrješnog Začeća, molimo da nas podupre na tome duhovnom putu, da bismo s vjerom i ljubavlju dočekali Gospodinov dolazak.

Izvor: vatican.va

Foto: Die Zeit

Uredio: Nikola Knezi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.