Vjera Meditacije Donijeti boje u tuđe misli
Meditacije Vjera

Donijeti boje u tuđe misli

Kako je divan osjećaj kad nekoga obradujemo! Kada ga učinimo radosnim, kada ugledamo iskre zadovoljstva, sreće, sjaj u nečijim očima. Za to treba imati dar. Dar od Boga da budemo osobe koje će druge znati oraspoložiti, „podići sa dna“, posavjetovati.

Tko ima taj dar? Onaj koji ima čisto srce, plemenitu dušu. Onaj ko je na raspolaganju drugima, uvijek i svuda. Bilo da nam je to prijatelj, partner, kolega, neko iz obitelji, profesor, svećenik, … Toliko je mogućnosti!

Dar je umjeti ostati uz nekoga i kada nema rješenja. Ljubav je dar. Nju dobijamo od Boga da je dijelimo drugima, sa drugima. Dijeliti radost sa drugima jer je podijeljena radost – udvostručena radost. Osobe koje su u našoj blizini treba da u našem životu ostave trag, a ne ožiljke. Da unose boje u naše misli, tako što će nuditi rješenja za naše probleme, imati razumjevanja i savjete za nas.

Cijeli život je borba. Upravo stoga je bitno da imamo nekoga uz sebe ko će nas poticati na razmišljanje, na promjene. Pomoći nam da postanemo bolji, da se izgrađujemo. Nema pobjede bez bitke, nema vječnog života u nebu bez uzornog života na zemlji. Ono najbolje što imamo nalazi se u nama. Ali, ponekad nam je potreban neko da nam „šapne na uho“ upravo to, da nam posvjesti da smo Božji unikat, Njegovo remek-djelo, da smo vrijedni i kad pogriješimo. Upravo stoga nam je potreban neko da donese boje u naše misli …

Oni koji donose svjetlost u tuđe živote ni sami ne ostaju u sjeni. Bog dobrotu uvijek nagradi. A na kraju života bit ćemo suđeni po ljubavi. Po onoj ljubavi koju smo imali za druge. Život nam je lijep ako ga učinimo lijepim drugima. I kao što je rekao papa Benedikt XVI – „Neka se nas vjernike prepoznaje po tome što i kako radimo.“

„Ne dopusti da ti se netko približi, ako neće otići od tebe bolji i zadovoljniji!“ (Majka Tereza). Upravo tako! Treba unijeti radost u srca onih koje ljubimo, volimo. Pa i svih drugih osoba. Jer, svi smo braća i sestre, svi smo upućeni jedni na druge.

Uvijek imati vremena za druge, stvoriti vrijeme da bi bili uz onoga ko je u potrebi. I od najskupljega dijamanta na dlanu, veći je dar prazna ruka koja se daruje s ljubavlju. Ljubav, savjet, vrijeme, razumijevanje su besplatni. Oni su dar od Boga nama, koji mi treba da dijelimo sa drugima. Najviše daje onaj tko sebe daje. Darovati sve i sama sebe – ljubiti. Slijediti poticaje srca, bez oklijevanja. Drugi su nam putokaz. Upravo zato treba biti ona osoba koja će druge – zalutale, zbunjene – usmjeravati, pokazati pravi put.

Donijeti boje u tuđe misli … Oraspoložiti, usrećiti, obradovati, posavjetovati, navesti na razmišljanje, obraćenje, zaokret. „Obojiti“ nečiji život, unijeti živost, nadu, utjehu, radost, ljubav. Razmislimo – donosimo li boje u tuđe misli, tuđi život?!

Piše: Jelena Pinter

Photo: likovna-kultura.ufzg.unizg.hr

Jelena Pinter

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.