Vjera Crkva DON BOSCOV DUH ŽIVI U SRCIMA SELENČANA
Crkva Vjera

DON BOSCOV DUH ŽIVI U SRCIMA SELENČANA

Selenča je malo selo u kojem žive Slovaci katolici i nalazi se u Vojvodini. Pripada subotičkoj biskupiji. U selu  žive  i vjernici  Rim. kat. župe  Presv. Trojstvo.  Zanimljivost ove župe je i u tome, što tu ne djeluju redovnici salezijanci a ipak  duhovnost  don Bosca  živi u srcima djece, mladih i odraslih.  Ova je  župa  Bogu darovala  šest svećenika,  pet časnih sestara i dvije Bogu posvećene osobe. Među njima salezijanskoj obitelji pripadaju : don Štefan Turanský, don Jozef Tomšík, diakon Zlatko Kubanovič – SDB,  +s.Alžbeta Vrabčeniaková KMP, vdp.Dominik i s.Kristina Ralbovski ASC, i preko tridesetak – exallieva ( učenici salezijanskih škola)

Zakoračimo u prošlost:

Štovanje poznatih  apostola i učitelja  sv. Ćirila i Metoda kod mnogih generacija u prošlosti bila je  inspiracija  za nova događanja. Tako je bilo i kod Slovaka u inozemstvu, koji su iako raseljeni po svim kontinentima, znali se ujediniti oko jedinstvenog pothvata – izgradnje Slovačkog Zavoda sv. Ćirila i Metoda u Rimu 1963. (Ústav sv.Cyrila a Metoda – ÚSCM).  Zavod  je svojim skromnim djelovanjem započeo svoje poslanjem pod upravom salezijanaca.

O četvrtoj obljetnici posvete Zavoda,  godine 1967., koja se odvijala i u znaku jubileja 1100 g.

od dolaska sv. Ćirila i Metoda u Rim, na ovoj proslavi su nazočili Slovaci iz svih krajeva tako i jedan autobus iz naše župe. (Zanimljivo je spomenuti da je naša mama bila nazočna takvom jednom važnom događaju )

Potaknuti ovim lijepim brojem hodočasnika iz naše župe, slijedeće godine don Jozef  Babiak posjetio je našu župu sa ciljem pozvati mlade dječake na studij u Rim.  Od  1968. godine pa do njegovog  prestanka djelovanja preko tridesetak mladića iz župe pohađalo je ovaj Zavod.

Kontakti sa Zavodom, sa salezijancima i salezijanskom obitelji,  poticao je i dugo godina širio bivši župnik +Mons.Michovil Zolárek (rodom iz  Selenče). Veliku zaslugu su godinama imali i dječaci “Rimljani” (tako smo ih zvali), koji su svoja iskustva iz Rima prenosili na tadašnje vjernike, naime djecu, mlade kroz mise za mlade, igrokaze, razne programe i zabave.

Ljubav prema don Boscu i Mariji Pomoćnici nastavlja se intenzivnije širiti pastoralnim djelovanjem Kristine Ralbovski kao katehistice župe od 1991 g. Zajedno sa bratom Dominikom, dugo godina odgajali su djecu i mlade u salezijanskom duhu  kroz razne  aktivnosti:  katehizacija, ministranti, skauti, animatori, dječiji zbor „Svetielko“, zbor mladih – Vis “Ruah”, igrokazi, programi, kampovanja, izleti, hodočašća u Slovačku, časopis „Svetielko“.  Od 1998. godine imamo svoj dom Oratorij koji je blagoslovio na blagdan Žalosne Gospe  biskup msgr. Ivan Penzeš.  Godinama su našu župu na poticaj Dominika Ralbovsky koji je studirao teologiju  u Slovačkoj, posjećivali salezijanci iz Slovačke, zatim ljetni oratorij održavale su sestre Kćeri Marije Pomoćnice iz Slovenije, a posjetili su nas i  Salezijanci suradnici.  Ova zajednička suradnja urodila je dobrim plodom širenja don Boscovog duha i ljubavi u srcima vjernika naše župe a sve godine don Štefan Turansky je bio tiha duhovna pratnja i podrška u rastu ove salezijanske karizme.

Piše: Kristina i Dominik Ralbovsky

Photo: prof.Misko bolf

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.