Vjera Crkva Dominikanska Republika potvrdila pravo nerođene djece na život
Crkva Vjera

Dominikanska Republika potvrdila pravo nerođene djece na život

Dominikanska Republika potvrdila je pravo nerođene djece na život. Prošloga je tjedna odobren novi kriminalni zakon te je većina u donjem domu dominikanskoga parlamenta odlučila ukloniti novi paragraf članka 110, koji bi ozakonio pobačaj ne samo radi spašavanja majčina života, nego i u slučajevima deformacija djeteta, incesta ili silovanja – prenio je Centar za obitelj i ljudska prava.

Rezultat tog glasovanja dosljedan je s prethodnom odlukom dominikanskoga Ustavnoga suda, koji je srušio amandman kriminalnoga zakona koji je još prije pokušao legalizirati pobačaj u „iznimnim slučajevima“. Također je u skladu s člankom 37 ustava Dominikanske Republike: „Pravo na život je nepovrjedivo od začeća do smrti. Smrtna kazna ne može se ustanoviti, proglasiti ili primijeniti ni u jednom slučaju“. Još uvijek se čeka glasanje gornjeg doma dominikanskoga parlamenta – Senata. Međutim rezultati prvoga glasanja mogu biti indikativni: 132 glasa protiv, a svega 6 za dekriminalizaciju pobačaja.

Jean Marco, član mjesnog ogranka organizacije Acción Cristiana rekao je da se „ti rezultati ne mogu pridjenuti isključivo čestim i intenzivnim sastancima pro-life nevladinih udruga s dominikanskim zakonodavcima“, nego da je „Bog odigrao svoju ulogu“. U Dominikanskoj je Republici pobačaj zločin koji je kažnjiv s 2 do 3 godine zatvora za ženu koja ga učini, kao i za bilo koga tko joj u tome pomogne. Bilo koje medicinsko osoblje koje sudjeluje u pobačaju može biti kažnjeno s 4 do 10 godina zatvora.

Izvor: radiovatican.va

Foto: www.diariodecultura.com.ar

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.