Vjera Papa govori Dobro uvijek pobjeđuje, čak ako se na trenutak učini slabijim ili skrivenim
Papa govori Vjera

Dobro uvijek pobjeđuje, čak ako se na trenutak učini slabijim ili skrivenim

Dobro uvijek pobjeđuje, čak i ako se na trenutak može činiti slabim ili skrivenim – rekao je papa Franjo na sinoćnjem slavlju prve večernje za svetkovinu Marije Bogorodice, u Vatikanskoj bazilici, nakon čega je uslijedilo izlaganje Presvetoga sakramenta i pjevanje himna Te Deum. Papa se osvrnuo na patnje izbjeglica i potaknuo grad Rim da bude ”povlašteni tumač vjere, prihvaćanja, bratstva i mira. Na koncu slavlja, posjetio je jaslice na Trgu svetoga Petra i pozdravio okupljene vjernike.

Sveti je Otac u Vatikanskoj bazilici potaknuo na prepoznavanje Božje prisutnosti u povijesnim događajima. U Izvanrednoj svetoj godini, podsjetio je na snagu Gospodinove blizine, na njegovo milosrđe i nadu. Naglasio je da je milosrđe svjetlo s kojim bolje shvaćamo sve što doživljavamo.

Suočeni smo s izazovom da uvidimo jesu li svjetski događaji u skladu s Božjom voljom ili se odvijaju prema ljudskim naumima, često nabijenim privatnim interesima, neutaživom žeđi za moću i besmislenim nasiljem – kazao je Papa. Pred velikim patnjama, pozvao je na iskazivanje velikih gesti dobrohotnosti.

Ne možemo zaboraviti – rekao je – da su mnogi dani bili obilježeni nasiljem, smrću i neizrecivom patnjom mnogih nevinih osoba, izbjeglica koji su primorani napustiti svoju domovinu, tolikih ljudi bez doma, hrane i sredstava za uzdržavanje. Međutim, Papa je podsjetio i na veliku dobrotu, ljubav i solidarnost koji su ispunili dane prošle godine, premda se o njima u medijima nije puno govorilo. Dobre stvari nisu udarne vijesti – primijetio je papa Franjo, dodajući: Ti znakovi ljubavi ne mogu i ne smiju biti zasjenjeni silinom zla. Dobro uvijek pobjeđuje, čak i ako se na trenutak može činiti slabijim i skrivenim.

Građane Rima je pozvao da nadiđu poteškoće sadašnjega trenutka i trude se obnoviti temeljne vrjednote služenja, poštenja i solidarnosti, kako bi nadvladali teške nesigurnosti koje su dominirale na pozornici prošlogodišnjih događaja, nazvavši ih „simptomima pomanjkanja predanosti općem dobru“. Neka nikada ne uzmanjka pozitivan doprinos kršćanskoga svjedočanstva – poželio je Sveti Otac.

Preuzeto: http://hr.radiovaticana.va

Photo: @ANSA

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.