Vjera Meditacije Dječji krug
Meditacije

Dječji krug

Slika: pixabay (uz obradu autora)

U ozračju smo vremena u kome iščekujemo djete koje je promijenilo sve iz korijena. Rodilo se u skromnoj obitelji velikih vjernika, raslo u njihom ozračju i izraslo u Spasitelja

Subotnja je misa za djecu i dolazi momenat kad treba uputiti molbu Ocu. Svećenik kao i svake dječije mise poziva djecu da se okupe oko njega na oltaru i da se držeći  za ruke formira molitveni krug. Ljupka scena. Neka djeca hrabro i „iskusno“ dolaze (nešto su stariji). Jedna djevojčica malo kasni i prilazi krugu koji je „zatvoren“ – drugari je ne vide a ona se snebiva, pokušava lijevo, desno… i gotovo odustaje. Na licu joj je izraz „ovdje za mene nema mjesta“. To primjećuje kantorica, spretno uskače i razdvaja male ruke da prime novopridošlicu. Laknulo mi je. Maleni su u naručju tata, a oni koji mogu da stoje, nalaze se ispred maminih i tatinih nogu jer se boje sami. Neki veliki se stide da uhvate druga za ruku, pa stoje nezavisno. Jedan dečak se brani od „nezgodne situacije“ tako što drži ruke u džepovima – tu je! moli se ali je ostao cool!. Počinje molitva. Ne  mogu da zadržim osmijeh: većina se moli, neko zijeva, nekima se jedva miču usne a molitvu čuje samo Gospodin. Djevojčica mrsi kiku. Jedan je dječak negde oko „…oprosti nam duge“ zasvirao zamišljenu gitaru. Drugi od nestrpljenja poskoči. Mali gledaju velike i nije im baš sve jasno. I Otac nebeski se osmjehivao. Tu je za svu svoju djecu, za sve nas male i velike, nestašne, za one koji malo odlutaju (u mislima i fizički), rastreseni, sramežljivi…Sve nas čeka. I voli.

Nemojmo zaboraviti ovog adventa i onu djecu koja ne mogu napraviti dječji krug jer u njhovim ulicama besni rat i vlada glad, jer su možda izgubili ovozemaljske roditelje.

Piše: Robert Semnic, prof. dr. med.

 

Robert Semnic

Robert Semnic, liječnik, znanstvenik, profesor radiologije, kateheta
Rođen je u Dubrovniku 20. IV 1966. godine gdje je i kršten. Srednju medicinsku školu i Medicinski fakultet završava u Novom Sadu. U braku je sa Marijom sa kojom ima troje djece: Borisa, Isidoru i Hanu. Bio je zaposlen na Institutu za onkologiju u Srijemskoj Kamenici kao radiolog a kao profesor na Katedri radiologije Medicinskog fakulteta u Novom Sadu do 2016. godine. 1999. godine je diplomirao na Katehetsko-teološkom Institutu u Subotici. Suradnik na Radio Marije u emisiji „Vjera i zdravlje“ 2004. godine. Suradnik je portala www.svjetlo-vjere.com od njenog osnutka a od 2015. godine je suradnik lista "Zvonik", mjesečnika Subotičke biskupije. Od 2016. godine radi u Švedskoj kao radiolog.

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.