Karmel Iz života Karmelskog Reda Devetnica svetoj Tereziji od Djeteta Isusa i slavlje zlatomisničkog jubileja u Rimu
Iz života Karmelskog Reda Karmel

Devetnica svetoj Tereziji od Djeteta Isusa i slavlje zlatomisničkog jubileja u Rimu

Za vrijeme devetnice svetoj Maloj Tereziji u Panfilu, koju je po prvi puta u povijesti njenog rimskog svetišta organizirao naš o. Franjo, propovjednik treće večeri u subotu, 24. rujna, bio je o. Orlando Pietrobono, posljednji župnik negdašnje župe Male Terezije.

U svojoj propovijedi objasnio je smisao Terezijinog čina prikazanja milosrdnoj ljubavi 9. lipnja 1895. “Biti zaručnica Isusova, karmelićanka i majka duša, nije joj više bilo dosta: ‘Htjela bih biti ratnik, svećenik, apostol, naučitelj i mučenik za tebe, o Isuse’, Terezijine su riječi kojima opisuje porast svoje ljubavi do te mjere da se Isusu želi radikalno i u potpunosti predati, poput Njega ne bježeći od žrtve: ‘Ono što si Isuse ti učinio za mene i za sve ljude.’” I nije to samo jedan jedini čin, kako je to bio slučaj kod drugih mučenika u času njihove smrti, nego na tisuće umiranja: “Pri svakom otkucaju moga srca obnavljam ti svoje prikazanje: živjeti od ljubavi sve do smrti iz ljubavi.”

Odakle želja za ovakvom žrtvom u djevojci od 22 godine? Zar ne bi mogla više dobra učiniti da dulje poživi? Odgovor daje sama Svetica, naglasio je o. Orlando: “Ne radim to za sebe, da bih skupljala zasluge, nego da Isusu udovoljim, da mu srce utješim, da spasim duše koje će ga ljubiti u vječnosti.” I Gospodin je uslišio njeno prikazanje, najprije u velikoj i tamnoj noći vjere, a potom i u preranoj smrti – u svemu tome Terezija je vidjela poseban znak Božje blizine i nježnosti. Zato je i mogla zaključiti svoje prikazanje i cijeli svoj mladi život riječima koje su izišle iz njenih usta s posljednjim izdahom: “Isuse, volim te.”

Sljedećeg dana, za vrijeme nedjeljne mise u 11 sati, o. Orlando, koji je sada na službi u gradu Anzio, na poziv o. Franje proslavio je i pedesetu obljetnicu svoga svećeničkog ređenja, u zajedništvu s našom zajednicom i vjernicima kojima je bio posljednji župnik u ovoj crkvi. Sjećanje na njega još je uvijek živo, te su mu vjernici u ovoj prigodi prije mise poklonili štolu i misnicu koju je nosio za vrijeme svete mise. Po završetku misnog slavlja, o. Ervin se pobrinuo za prigodni domjenak za sve nazočne, a potom smo se okupili na svečanom ručku u samostanskoj blagovaonici. To je bio mali dar naše zajednice o. Orlandu o njegovom velikom jubileju.

Izvor i foto: karmel.hr

Tagovi

Svjetlo Vjere

Dodajte komentar

Kliknite ovde kako biste dodali vaš komentar

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.